Άγχος, φόβο, ευερεθιστότητα, εφιάλτες αλλά και flash back κατά τη διάρκεια της ημέρας, με φρικτές εικόνες από τα διαμελισμένα πτώματα, τους ακρωτηριασμούς και βαριά τραυματισμένους, τις κραυγές για βοήθειας και την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, βασανίζουν τους επιζήσαντες του πιο πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.
Η 28η Φεβρουαρίου 2023, τότε που έγινε το …«τράκο» όπως κυνικά είχε περιγράψει ο μοιραίος σταθμάρχης, είναι μια ημέρα πένθους για όλη τη χώρα, καθώς από τη σφοδρή σύγκρουση των δυο τρένων σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 85.
Για τους 300 επιζήσαντες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτητές και νέοι άνθρωποι, όμως είναι μια ημέρα «σκοτεινή».
Μια αποφράδα μέρα που έχει σημαδέψει για πάντα τη ζωή τους που ακόμη και σήμερα πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συνέλθουν και να σταθούν στα πόδια τους.
Το Ιατρείο Τραύματος του ΑΧΕΠΑ παρείχε ψυχιατρική φροντίδα σε 39 επιβάτες από τους 300 που επέζησαν, όπως είπε στο topontiki.gr ο Γρηγόρης Καρακατσούλης, Ψυχίατρος, επιμελητής Γ΄ ψυχιατρικής κλινικής ΑΧΕΠΑ:
«Οι περισσότεροι έχουν ακόμη και σήμερα οξεία αντίδραση στο στρες και κάποιοι διαταραχή μετατραυματικού στρες, αυτό που ξέρουμε ως PTSD (Post-traumatic stress disorder). Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη» μας είπε ο γιατρός.
Το Ιατρείο Τραύματος λειτούργησε για τους 39 επιβάτες που προσήλθαν την επόμενη του τραγικού δυστυχήματος, με τη μέθοδο της τηλεψυχιατρικής, δηλαδή με συνεδρίες εξ’ αποστάσεως. Οι μισοί από αυτούς ήταν επιβάτες του τρίτου βαγονιού.
«Από την επόμενη του τραγικού αυτού δυστυχήματος, το νοσοκομείο μας λειτούργησε το Ιατρείο Τραύματος και υποδεχτήκαμε αμέσως 39 άτομα που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη.
Οι ψυχίατροι και 2 ψυχολόγοι μας, ακόμα και σήμερα μέσω του συστήματος της τηλεϊατρικής που είχαμε αναπτύξει κατά την περίοδο της πανδημίας, εξακολουθούμε να κάνουμε συνεδρίες, σε ασθενείς μας που είναι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ακόμη και στο εξωτερικό.» μας είπε ο κ. Καρακατσούλης και συνέχισε:
«Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σχεδόν επανέλθει στις δραστηριότητες τους, την εργασία τους την καθημερινότητα τους. Ωστόσο είναι τόσο ισχυρό το σοκ που πέρασαν που θα μείνει βαθιά στη μνήμη τους.
Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς θα αναζητήσουν ξανά τη βοήθεια του Ιατρείου όταν θα αρχίσουν οι εκδικάσεις των υποθέσεων αυτών και κάποιοι από αυτούς θα ζητήσουν ιατρικές γνωματεύσεις».
Τι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες
Όσοι πάσχουν από PTSD βιώνουν μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση, όπως μας είπε ο ψυχίατρος:
«Έχουν flash back, βιώνουν ξανά και ξανά το τραυματικό γεγονός. Βλέπει δηλαδή κάποιος σαν «ταινία» σκηνές από το τραύμα που έχει βιώσει. Αυτό είναι βασικό, για να έχει κάποιος διάγνωση PTSD.
Για παράδειγμα περπατάει κάποιος στον δρόμο, ή βλέπει τηλεόραση και εντελώς ξαφνικά του έρχονται ακουσίως εικόνες από το τραύμα που βίωσε, αλλά τόσο ζωντανό σαν να το ξαναζεί, σαν να το βλέπει μπροστά του», προσθέτει.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών είναι νέα παιδιά, ανύπαντροι, οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη.
Σχεδόν οι μισοί που βρέθηκαν στο Ιατρείο Τραύματος του ΑΧΕΠΑ είχαν υποστεί σωματικό τραυματισμό, ενώ το 40% είδε νεκρούς και τραυματίες.
Οι 9 στους 10 βιώνουν οξεία αντίδραση στο στρες, με ποικίλα συμπτώματα και κυρίαρχο αυτό της ψυχογενούς αμνησίας.
Φαρμακευτική αγωγή την έλαβε το 75%, των επιβατών, ενώ το 25% από όσους τους συστήθηκαν φάρμακα τελικά δεν έλαβαν την αγωγή.
Σύμφωνα με τον γιατρό στα άτομα που έχουν υποστεί PTSD (Post-traumatic stress disorder) υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταφύγουν στο αλκοόλ, σε συνταγογραφούμενα βαριά φάρμακα αλλά και σε παράνομες ναρκωτικές ουσίες, για το λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παρακολούθηση τους που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.