Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης πάνω από 40 άνθρωποι έχουν χάσει η ζωή τους, αν και μέχρι τώρα οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα θύματα. Εκφράζονται ανησυχίες πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 80χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Κας και σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία το βάθος του σεισμού ήταν μόλις 15 χλμ. «Ήταν ο μεγαλύτερο σεισμός στο Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια» δήλωσε Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters εκφράζοντας ανησυχίες για «εκατοντάδες νεκρούς».
Ωστόσο ένας περιφερειακός διοικητής διέψευδε την ύπαρξη θυμάτων, ενώ άλλος βουλευτής από την περιοχή έλεγε ότι οι νεκροί «δεν είναι πολλοί».
Ένας από τους κατοίκους της περιοχής μιλώντας τηλεφωνικά στο AP δήλωσε πως «ο σεισμός κράτησε πολύ ώρα» και ότι «πολλοί ανθρώποι ήταν στα σπίτια τους εκείνη την ώρα για τον μεσημεριανό ύπνο».
Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν μέχρι αυτήν την ώρα έχουν αναφερθεί πέντε θύματα, ενώ σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με το Ιράν πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. Ανταποκριτής του Al Jazeera, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε πως χιλιάδες σπίτια έχουν καταρρεύσει σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Φόβοι εκφράζονται και για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο κεντρικό Ιράν και στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ στον Κόλπο. Ωστόσο, η ρωσική εταιρία η οποία έχει κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι «ασφαλής».
Οι δονήσεις έγιναν αισθητές από την περιοχή του Κόλπου μέχρι και το Νέο Δελχί στην Ινδία, όπου πολλοί έτρεξαν πανικόβλητοι έξω τα κτίρια. Κτίρια εκκενώθηκαν και στο Ντουμπάι και το Κατάρ.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, στις 10 Απριλίου, τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 850 τραυματίστηκαν όταν σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε ξανά το Ιράν. Το Δεκέμβριο του 2003 φονικός σεισμός στην πόλη Μπαμ στοίχησε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους, περίπου το 25% του πληθυσμού της πόλης, και άφησε άστεγους περίπου 80.000. Ο σεισμός είχε καταστρέψει, όπως αναφέρει το Al Jazeera, και την αρχαία ακρόπολη της πόλης.