Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη εξακολουθεί να σκαρφαλώνει επικίνδυνα, παρασυρόμενη και από την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από το κλείσιμο της στρόφιγγας από την πλευρά της Ρωσίας.
Στα 706 ευρώ/MWh βρίσκεται για αύριο η τιμή ηλεκτρισμού στη Γαλλία, τη στιγμή που η Γερμανία έχει 699 ευρώ, η Ιταλία 718 και η Βουλγαρία 402 ευρώ. Στην περίπτωση της Ελλάδας η τιμή στην προημερήσια αγορά είναι 402 ευρώ με μέγιστη τιμή 791 και ελάχιστη 168.
Η ζήτηση βρίσκεται στις 153 γιγαβατώρες και στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 49,3% έχει το αέριο, 20,5% οι ΑΠΕ, 15,1% ο λιγνίτης, 4,6% τα υδροηλεκτρικά και 4,5% οι εισαγωγές.
Χάρτης με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε χώρα της Ευρώπης:
Οι 4 παράγοντες που εκτοξεύουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη
Σύμφωνα με αναλυτές, τέσσερις παράγοντες επιδρούν συνδυαστικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές στην Ευρώπη: το ρωσικό «ενεργειακό όπλο», η γαλλική κρίση στην πυρηνική ενέργεια, η πτώση παραγωγής από τα αιολικά λόγω της άπνοιας και το πλήγμα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από την ξηρασία.
Έσπασε όλα τα ρεκόρ το φυσικό αέριο
Εν τω μεταξύ, κάθε ρεκόρ ξεπέρασε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει εντείνει για τα καλά τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.
Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε στα 312 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 7%. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία σημείωσαν άνοδο 18%, επίσης σε υψηλό όλων των εποχών.
Αυτή τη στιγμή οι τιμές στην Ευρώπη είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή, αποσταθεροποιώντας έτσι τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις.
Η αγορά αναμένεται να γίνει ακόμα πιο «σφιχτή» όταν η ρωσική Gazprom σταματήσει τις ροές στον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για 3 ημέρες συντήρησης από τις 31 Αυγούστου. Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν ότι οι ροές ενδέχεται να μην επαναληφθούν μετά τις εργασίες.
«Η Ευρώπη απλά δεν έχει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές προμήθειες για να αντισταθμίσει εύκολα αυτές τις απώλειες ρωσικού αερίου», δήλωσε στο Bloomberg TV η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group Inc.
Για την ώρα οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένουν συγκρατημένες ενώ αναμένεται να μειωθούν οι ροές από τη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο λόγω συντήρησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αποστολές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία.
Στις ΗΠΑ, ένα βασικό εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου που υπέστη ζημιά από έκρηξη νωρίτερα φέτος θα καθυστερήσει κατά έναν μήνα (δηλαδή τον Νοέμβριο) την επανέναρξή του.