Προκαλεί σίγουρα εντύπωση… ακόμα και η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για τη Φαλάσαρνα ενοχλεί κάποιους (λίγους) στην Κίσσαμο. Κατηγορούν τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται λες και δεν υπάρχουν αποφάσεις από τον Δήμο Κισάμου αλλά και ομόφωνες αποφάσεις από τον Δήμο Χανίων ενάντια στην ξενοδοχοποίηση της προστατευόμενης περιοχής.
Λένε ότι τώρα θυμήθηκαν τη Φαλάσαρνα και αφήνουν υπονοούμενα ότι “άλλα κρύβονται από πίσω” θέτωντας το ερώτημα “γιατί δε μιλούν για τον Μπάλο και το Λαφονήσι”.
Και στην εφημερίδα μας έχουμε γράψει πολλά δημοσιεύματα και για κάποια από αυτά είχαμε αντιμετωπίσει και τραμπούκικες απειλές.
Χαρακτηριστικό και τα δημοσιεύματά μας από το 2012:
- Στην παραλία του Μπά(χα)λου: Σκαφάτοι, καντίνα και ταβέρνα, πίσσα, καμμένα σκουπίδια και ομπρέλες
- “Ελαφόνησος και Μπά(χα)λος ενώνονται μέσω μίας εταιρείας: «Μονομετοχική Α.Ε.»“
Γράφαμε τότε στον επίλογο του δεύτερου δημοσιεύματός μας τα ίδια που επαναλαμβάνουμε και σήμερα.
Αντιγράφουμε το απόσπασμα για του λόγου το αληθές:
“…το Ελαφονήσι και ο Μπάλος όπως και άλλες συγκεκριμένες περιοχές εξαιρετικού κάλους, ιστορικοί και αρχαιολογικοί τόποι δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός, αποτελούν κεφάλαιο για όλη την Κρήτη, κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ότι ζημιά γίνεται σε αυτές τις περιοχές επηρεάζει όλους μας.
Αντικατοπτρίζει όμως και αυτό που είμαστε, τον πολιτισμό μας, ο τρόπος που αναδεικνύουμε και η σχέση που διαμορφώνουμε με την ομορφιά του τόπου μας. Στην ακραία εκμετάλλευση που συντελείται, αποτυπώνεται μία Ελλάδα ασυδοσίας, απουσίας δημοκρατικού ελέγχου, απογοήτευσης, αδιαφορίας αλλά και διαφθοράς των πολιτών, άρα και αδιαφάνειας: εγκληματικής αισχροκέρδειας και εκπόρνευσης. Πρέπει ν’ αλλάξει. Εφόσον αυτό δε συμβεί, τα χειρότερα δε θα έχουν έρθει ακόμα. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στον Μπάλο και στην Ελαφόνησο.
Ο σεβασμός της περιοχής μέσω της ορθής λειτουργίας και της εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων και της Νομοθεσίας θα ευνοήσει όλη την περιοχή της Κισσάμου, όλους τους κατοίκους της και συνεπακόλουθα όλους τους Κρητικούς. Μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση για να κτισθεί με γερά θεμέλια ένα νέο ξεκίνημα μιας υπέρβασης, για το πέρασμα από μια μαζικού, άναρχου και πολλές φορές ασύδοτου τύπου τουριστική ανάπτυξη σε ένα μοντέλο στο οποίο θα αναδεικνύονται οι τοπικές ιδιαιτερότητες, ο πολιτισμικός πλούτος κάθε περιοχής και η ομορφιά της φύσης με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.
Η Κρήτη έχει μοναδικό πλούτο, πολιτισμικό – ιστορικό – λαογραφικό, έχει μουσική παράδοση, έχει ένα διατροφικό μοντέλο ξεχωριστό. Η Κίσσαμος, το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα. Χρειάζεται αλλαγή. Κι αυτή αρχίζει με τον σεβασμό. Αρχίζει με τη συνείδηση.”
Για να τελειώνουμε, αυτό που θα έπρεπε όλοι να επιζητούν – κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι – είναι να υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί πολίτες. Και να είναι αυτοί οι πολίτες ενεργοί διαρκώς για να αποτρέπουν την ασυδοσία και όχι να βλέπουμε να δέχονται επίθεση όσοι πολίτες είναι ενεργοί. Θέλουμε ενεργούς πολίτες γιατί αυτοί κάνουν τη δουλειά και των δημοσιογράφων και των πολιτικών πιο εύκολη. Αποτελούν ασπίδα ενάντια σε πάντα υπαρκτές πιέσεις. Ακόμα και όταν διαφωνούμε με πρωτοβουλίες πολιτών, η ενεργοποίηση τους είναι ζητούμενο, γιατί μόνο με ενεργούς πολίτες μπορεί να γίνει διάλογος με βάθος. Κι έτσι αποκτά και υπόσταση η δημοκρατία…
Αυτά και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…