11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Καλά νέα: Σημαντική βελτίωση για 2/3 ασθενείς με κορωνοϊό σε σοβαρή κατάσταση με τη ρεμδεσιβίρη

Ημερομηνία:

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, χαρακτηρίσθηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές. Όμως ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τους, ενώ η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Δεν δόθηκαν επίσης λεπτομέρειες ποια άλλα φάρμακα είχαν πάρει οι ασθενείς.

Η δόση του remdesivir ήταν 200 μιλιγκράμ την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο Γκρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Gilead διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακο της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ενημέρωση από την Gilead

Η ρεμντεσιβίρη (remdesivir) είναι ένα ερευνητικό φάρμακο της Gilead, το οποίο δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2020, να είναι έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς, μετά από μια δυνητική έγκριση.

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου της Gilead, Σάββας Χαραλαμπίδης, ενημερώνει αναλυτικά για το ερευνητικό φάρμακο remdesivir, πότε ξεκίνησε η έρευνα, καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις:

«Από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού, ο οποίος ευθύνεται για την COVID-19, η Gilead κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης για τη δημόσια υγεία. Αξιοποιούμε την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε συσσωρεύσει από δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων, τα οποία άλλαξαν την πορεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως η HIV λοίμωξη και η Ηπατίτιδα C, και διαθέτουμε τους πόρους που απαιτούνται, προκειμένου – άμεσα – να προάγουμε δυνητικές θεραπείες για την COVID-19.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη ρεμντεσιβίρη (remdesivir) – ένα ερευνητικό φάρμακο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη – η έρευνα της Gilead ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Μέσα από πολλές δοκιμές, αποτυχίες και επαναλήψεις, ήμασταν σε θέση γρήγορα να αντιληφθούμε τη θεραπευτική δυναμική του remdesivir έναντι της COVID-19 και να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή του.

Στο πλαίσιο αυτής της αμιγώς ανθρωπιστικής μας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

Κινηθήκαμε με ταχύτητα για να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir ως μιας δυνητικής θεραπείας. Έχουμε ξεκινήσει κλινικές μελέτες Φάσης 3 σε χώρες με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ υποστηρίζουμε όλες τις κλινικές μελέτες επιστημονικών φορέων (μεταξύ άλλων NIAID – στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα – WHO, INSERM, κ.ά.) ανά τον κόσμο, παρέχοντας δωρεάν το ερευνητικό φάρμακο.

Επενδύσαμε στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής, ακόμη και πριν βεβαιωθούμε ότι το remdesivir θα είναι αποτελεσματικό. Ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής του remdesivir, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο επάρκειας καμία άλλη από τις θεραπείες μας. Επίσης μειώσαμε τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής του από 12 σε 6 μήνες. Επιπλέον, δημιουργούμε μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνουμε περαιτέρω την παραγωγή. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, τώρα και μετά από μια δυνητική έγκριση. Εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες έχουμε διαθέσει δωρεάν φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας, ενώ, ήδη, ξεκινούμε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, (δωρεάν) πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης, προκειμένου να επιταχύνουμε την πρόσβαση στο φάρμακο για τους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.

Ως Gilead, υποστηρίζουμε έμπρακτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή απάντησης στην πανδημία και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις, τα υγειονομικά συστήματα, τους διεθνείς φορείς υγείας καθώς και τους ακαδημαϊκούς φορείς, ώστε να επιταχυνθεί η παροχή αποτελεσματικών εργαλείων στους κλινικούς και τους ασθενείς που πολεμούν την COVID 19».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ