12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Κατά 50% μειώθηκε το αιγοπρόβειο γάλα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Κατά 50% μειώθηκε το αιγοπρόβειο γάλα στην Κρήτη καθώς οι χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής έχουν μειώσει την παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.Αυτά αναφέρουν συνδικαλιστές του χώρου, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο η πτώση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, φθάνει τους 100.000 τόνους φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κρητικά Μιτάτα Μανώλης Τιτομιχελάκης, επικαλούμενος στοιχεία του ΣΕΚ.

Όπως είναι γνωστό ο συνεταιρισμός Κρητικά Μιτάτα, έχει αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων με σκοπό να αυξηθούν τα εισοδήματα των παραγωγών και να κρατηθεί ζωηρό το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων να συνεχίσουν το επάγγελμα τους. Έχει τοποθετήσει το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας των κτηνοτρόφων από τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου σε δύο σημαντικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το αγοράζει σε τιμές υψηλότερες κατά 0,80 ευρώ από τους ζωέμπορους και έχει ξεκινήσει εξαγωγές ζώντων ζώων στη Λιβύη. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός αξιοποιεί το δέρμα των ζώων για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του, αλλά και την απόκτηση εξοπλισμού, όπως το όχημα ψυγείο που χρησιμεύει στη μεταφορά των σφαγίων.

Προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει, όσο το δυνατόν και την αγορά του μαλλιού. Στον τομέα όμως της αγοράς γάλακτος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο συνεταιρισμός είναι αδύνατον να παρέμβει.

Τιτομιχελάκης: «Δεν πάει άλλο….»
Σύμφωνα με τον κ Τιτομιχελάκη, οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου πουλάνε το γάλα τους μόλις 0,80 – 0,90 το κιλό, την ώρα που συνάδελφοι τους από την υπόλοιπη Ελλάδα το πουλούν στα 1,10 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, διαρκώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής με το πετρέλαιο κίνησης να φθάνει τα 1,5 ευρώ ανά λίτρο! «Δεν πάει άλλο…Πώς να ανταποκριθεί ο κτηνοτρόφος σε αυτό το φοβερό κόστος παραγωγής; Είμαστε σε ένα επάγγελμα που διαρκώς χρειαζόμαστε πετρέλαιο κίνησης» σχολιάζει ο κ. Τιτομιχελάκης. Παράλληλα οι τιμές των ζωοτροφών διαρκώς αυξάνονται. «Φέτος σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση φθάνει τα 15-18%» λέει ο ίδιος. Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να βρουν λύσεις με υποπροϊόντα διαφόρων καλλιεργειών Για παράδειγμα χρησιμοποιούν φύλλα ελιάς και στέμφυλα για τη σίτιση των ζώων. «Αυτά όμως, επισημαίνει ο κ. Τιτομιχελάκης, δεν επαρκούν για την κάλυψη του ημερήσιου σιτηρεσίου και δεν δίδουν στα ζώα όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες».

Κατά τον ίδιο, συνέπεια όλων αυτών ήταν η κάθετη πτώση της παραγωγής γάλακτος στην Κρήτη. «Έχουν πουληθεί μεγάλες ποσότητες τυριών και δεν έχουν αντικατασταθεί. Έχουν φύγει όσα τυριά είχαν στα ψυγεία τους οι τυροκόμοι» σχολιάζει.

«Ούτε για…πρωινό, οι de minimis»
«Ούτε για…πρωινό δεν φθάνει τα ζώα η περίφημη de minimis αποζημίωση των 30-40 λεπτών ανά κεφάλι» λέει ο κ. Τιτομιχελάκης. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ποσά τα οποία εισπράττουν αυτές τις μέρες οι κτηνοτρόφοι ως αντιστάθμιση στην απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω αντιξοοτήτων στην αγορά. Είναι χρήματα που δίδονται με βάση σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τιτομιχελάκη, αυτά τα ποσά είναι «ψίχουλα» μπροστά στην απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τη ραγδαία άνοδο των τιμών στα καύσιμα και τις ζωοτροφές, από τη μείωση των πωλήσεων και την πτώση των πραγματικών τιμών παραγωγού.

Τι λένε οι τυροκόμοι
Πτώση στους τζίρους των τυροκομικών προϊόντων κατά 25-30% κάθε χρόνο την τελευταία τριετία, διαπιστώνει, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων ο αντιπρόεδρος των Τυροκόμων της Ελλάδος Κώστας Κλάδος. Όπως επισημαίνει ο κ. Κλάδος η κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και το δικό τους χώρο. «Πωλήθηκαν οι διαθέσιμες ποσότητες τυριών, όμως οι τιμές τους δεν αυξήθηκαν» σχολιάζει .

Κατά τον ίδιο, η μείωση της παραγωγής του γάλακτος στην Κρήτη ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της αγοράς, που είναι χαμηλότερες λόγω ακριβώς της πτώσης της ζήτησης των τυριών.

Ο κ. Κλάδος επισημαίνει ακόμα ότι σωστά έπρατταν οι τυροκόμοι κι αγόραζαν το γάλα των κτηνοτρόφων κι όταν ακόμα δεν είχαν τις απαραίτητες αγορές για τα τυριά τους. «Σε διαφορετική περίπτωση το γάλα θα έμενε στα αζήτητα και αυτό θα ήταν χειρότερο» σχολιάζει. Ο κ. Κλάδος υποστηρίζει ακόμα ότι στην υπόλοιπη, εκτός της Κρήτης, Ελλάδα πολλές φορές έμεινε στα αζήτητα το αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου έφθασε το 1 ευρώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...