Μαζικότατη η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος που πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού, χώρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Με κεντρικά συνθήματα «αφήστε τη γη αναπνεύσει», αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ζητούν την απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί!
Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι συγκεντρωμένοι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έλαβαν χώρα και διάφορα μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Δείτε και χαρακτηριστικό βίντεο που αποτυπώνει το κλίμα της διαδήλωσης:
Λίγο πριν τις 8.00 μ.μ., περίπου 1.000 ακόμη διαδηλωτές κατέφτασαν με πορεία από την πλευρά της Πανεπιστημίου, συγχωνεύτηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος και κατευθύνθηκαν στο προαύλιο χώρο της Βουλής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν μαθητές που κρατούσαν σχεδόν όλοι στα χέρια τους αυτοσχέδια πλακάτ με συνθήματα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.
Ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά από την αφρικανική κοινότητα που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας. «I can’t Breathe» και «No justice no Peace» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν συνεχώς και επικρατούσαν στα πλακάτ που κρατούσαν εκατοντάδες χέρια ψηλά.
Η πορεία των μαθητών με αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα διοργανώθηκε αυθόρμητα, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα και το ραντεβού δόθηκε στη Νομική Σχολή. Αν και αποπειράθηκε να φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία, δυνάμεις των ΜΑΤ την εμπόδισαν στο ύψος του Κολωνακίου.
Με την άφιξή της στη Βουλή συνοδευόταν από ισχυρή αστυνομική παρουσία, αλλά και από περισσότερες από 40 μηχανές των ομάδων ΔΙΑΣ και πρώην ΔΕΛΤΑ. Οι τελευταίοι, αρχικά στάθμευσαν μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, σε απόσταση αναπνοής από τους διαδηλωτές των δύο συγκεντρώσεων, και στη συνέχεια έκαναν επανειλημμένα προκλητικούς σχηματισμούς μπροστά σε νέα παιδιά που διαδήλωναν κατά της αστυνομικής βίας.
Μικρή ένταση προκλήθηκε όταν ολιγάριθμη ομάδα πέταξε αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος λίγο πριν τις 9.00 μ.μ., οπότε και έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Αν και ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για εκτεταμένα επεισόδια, εντύπωση προκάλεσε ο ζήλος των ΜΑΤ που έκαναν σαν να έψαχναν αφορμή για επίθεση. Είναι ενδεικτικό ότι επικεφαλής διμοιρίας προσπαθούσε να σπρώξει τους άνδρες των ΜΑΤ με απλωμένα τα χέρια του πίσω προς την Σταδίου, προκειμένου να τους ανακόψει τη φόρα και να εισακουστούν οι εντολές του που, προφανώς, αψηφούσαν.
Να σημειώσουμε ότι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 23 πόλεις και νησιά με συνθήματα ενάντια στον εγκληματικό για το περιβάλλον νόμο Χατζηδάκη, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ενάντια στη λεηλασία της φύσης από ιδιωτικές εταιρείες, απαιτώντας να μείνει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα,Βόλο, Λάρισα, Γιάννενα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Πύργο, Ηράκλειο, Χανιά, Ιεράπετρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σίφνο, Αμοργό, Κω, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Ιθάκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr