Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων που υπάρχουν στον ανηφορικό δρόμο προς τα Αφράτα.
Ο λόγος ξανά οι κάμπιες.
Πριν μερικά χρόνια είχαν χτυπήσει ξανά οι κάμπιες. “Ετρωγαν” τα πεύκα σε όλο το εύρος του νομού. Τότε η δική μας καταγγελία από τα μέσα ενημέρωσής μας έδωσε τη λύση με την κάθοδο ειδικών από την Αθήνα.
Δυστυχώς η Διεύθυνση Δασών είναι ανίκανη ή δεν μπορεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ανταποκριθεί στη φροντίδα των δέντρων.
Το μόνο που ξέρουν είναι να κάρατομουν τους ευκαλύπτους. Βάζουν χέρι τώρα και στα αλμυρίκια
Τα πεύκα όμως τα τρώνε οι κάμπιες.
Θα ενδιαφερθει κανείς;
Δείτε φωτογραφίες:
Τι είναι η κάμπια του πεύκου
Η πιτυοκάμπη ή κάμπια των πεύκων είναι ένας σημαντικός εχθρός των πεύκων. Οι ζημιές που προκαλεί στα πεύκα είναι κυρίως αισθητικής φύσεως, ενώ παράλληλα μειώνει την ετήσια ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων κατά 20-45%. Σε συνδυασμό όμως με άλλες ασθένειες & προσβολές από έντομα δύναται να ξεράνει μικρής ηλικίας πεύκα.
Εκτός από τις ζημιές στα πεύκα, προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο, μέσω τριχιδίων που εκτοξεύει όταν νιώσει ότι απειληθεί, τα οποία περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες.
Η επιστημονική ονομασία του εντόμου είναι Thaumetopoea pityocampa(γένος & είδος), της οικογένειας Thaumetopoeidae και της τάξης Lepidoptera. Προσβάλλει αποκλειστικά τα πεύκα και κάποια είδη κέδρου.
H ανεξέλεγκτη εμφάνιση αυτού του οργανισμού σε μεγάλους πληθυσμούς παράγει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργική ή δασική παραγωγή, δηλαδή σημαντική οικονομική ζημία.
Αυτή η ξαφνική εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών συνήθως προέρχεται από προηγούμενες μετατροπές στο περιβάλλον, είτε Ανθρώπινης προέλευσης, όπως η μείωση της βιοποικιλότητας (δημιουργία μονοκαλλιεργειών, καταστροφή ενδιαιτημάτων, αλλοίωση της τροφικής αλυσίδας με φυτοφάρμακα που εξαλείφουν αρπακτικά…) ή της φυσικής προέλευσης ως κλιματολογικούς παράγοντες (θερμότητα, βροχή…).
Το περιαστικό πράσινο στις πόλεις της χώρας μας αποτελείται συνήθως από πεύκα. Προβλήματα δημιουργούνται σχεδόν κάθε χρόνο στο περιαστικό πράσινο αλλά και άλση και πάρκα από την πευκοκάμπια. Τα κουκούλια που σχηματίζουν οι φωλιές της πευκοκάμπιας στα δένδρα, είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτα και για πολλούς αντιαισθητικά.
Είναι αλήθεια ότι στο αστικό περιβάλλον οι κάμπιες του πεύκου μπορούν να είναι ενοχλητικές ή επικίνδυνες, επειδή η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει τα εξανθήματα στα παιδιά ή την ασφυξία στα κατοικίδια ζώα που μεταφέρονται στο στόμα.
Ιδιαίτερα δε σε πόλεις, τα προβλήματα που προκαλεί το συγκεκριμένο αυτό είδος εντόμου αγγίζουν πολύ πιο έντονα την καθημερινότητα του ανθρώπου. Η πευκοκάμπια (ή) pityocampa λοιπόν, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά είδη εντόμων που εμφανίζονται στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ η εξάπλωσή της φτάνει μέχρι και την κεντρική Ευρώπη (Αυστρία, Γαλλία, Ουγγαρία, κ.ά.). Τα τελευταία όμως χρόνια, και λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται μια μετατόπιση των ορίων εξάπλωσης του είδους προς το βορρά, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί δεν είναι πλέον απαγορευτικές για την ανάπτυξή του.
Με πληροφορίες από dasarxeio.com