Με μια κρητική μαντινάδα επέλεξε να ξεκινήσει ο Παύλος Πολάκης την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας και τη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.
«Ίντα χεις πάλι μερακλή, ποιο το παράπονό σου; Κι ένα πικρό χαμόγελο βλέπω στο πρόσωπό σου; Γιατί ξεκινάω με αυτήν τη μαντινάδα; Από το 1990 μέχρι το 2012, αυτά τα 22 χρόνια, περίπου τα 10 τα έχω βγάλει μες τα νοσοκομεία εφημερεύοντας, τα 7 σε ΜΕΘ. (…) Από τα χέρια μου έχουν περάσει τα χρόνια που ήμουν υπεύθυνος στη ΜΕΘ πάνω από 1.700 ασθενείς. Έχασα τους 300. Τους θυμάμαι έναν-έναν και ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις για να τον κρατήσεις στη ζωή» ανέφερε αρχικά ο Παύλος Πολάκης.
Και συνέχισε: «Έχεις τον Πρωθυπουργό της χώρας να λέει εντός κι εκτός ΜΕΘ έχετε μελέτη; Και τον είπα άσχετο. Το πρόβλημα δεν είμαι εγώ. Είναι οι άλλοι 36 γιατροί όλων των πτερύγων της Βουλής γιατί δεν τον είπαν και αυτοί. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, έρχεται η μελέτη των εκλεκτών. Του κ. Τσιόδρα, του “πες κι εσύ Σωτήρη” και του κ. Λύτρα. Και τι λέει αυτή μελέτη, που βγάζει τελικά τον Πρωθυπουργό, όχι άσχετο, αλλά συνειδητά ψεύτη. Γιατί την ήξερε τη μελέτη αυτή».
“Σταματήστε να μας κουνάτε το δάκτυλο και να πιάνεστε από λέξεις. Εμείς σας κάνουμε βαθιά πολιτική κριτική” ανέφερε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2022, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Αναφερόμενος στα θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πρώην υφυπουργός Υγείας τόνισε πως “δεν σας λέμε ότι πήρατε κανένα πιστόλι, αλλά κοστίζει η ιδεοληπτική σας εμμονή εναντίον του δημόσιου συστήματος Υγείας, με την βαθιά σας ταξική σας επιλογή να μην το ενισχύσετε, να μην προσλάβετε προσωπικό, να μην χρησιμοποιήσετε τις νέες θεραπείες που όσοι τις έχουν πάρει έχουν πάει καλύτερα”.
Ο κ. Πολάκης, αναφερόμενος στην μελέτη Τσιόδρα – Λύρα, είπε πως αυτή “βγάζει τον πρωθυπουργό, όχι άσχετο, αλλά συνειδητό ψεύτη – γιατί την ήξερε όπως οι ίδιοι (σ.σ. οι επιστήμονες) λένε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: την έδωσαν για να παρθούν μέτρα για το ΕΣΥ”. Η μελέτη αυτή, είπε ο βουλευτής, λέει πως από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έως τις 6 Μαΐου του 2021 διασωληνόθηκαν 6.280 ασθενείς. Από αυτούς πέθαναν οι 3.288, οι άλλοι επιβίωσαν. Και η μελέτη αποδεικνύει ότι 1.530 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, δηλαδή αποδεικνύει ότι αυτοί που ήταν εκτός ΜΕΘ είχαν 87% θνητότητα και αυτοί που ήταν εντός είχαν 60% (που και αυτό είναι τεράστιο ποσοστό). Σημειώνοντας πως στα νοσοκομεία της Αττικής (Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Λαϊκό και Νίκαιας) το ποσοστό της θνησιμότητας είναι 30 με 35%, ενώ στην Περιφέρεια (Έδεσσα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Βέροια, Ξάνθη, Κόρινθος) ήταν 80% με 100%.
“Το πιο τρομακτικό, όμως, της μελέτης αυτής – τόνισε ο κ. Πολάκης – είναι πως από τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα, που ζητάμε και δεν τα δίνετε, είναι ότι από 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έως τις 6 Μαϊου 2021, στην χώρα μας πέθαναν 10.576 ασθενείς από covid, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥΥ. Eάν λοιπόν αφαιρέσουμε τους 3.988 που ήταν οι διασωληνομένοι που πέθαναν, είτε εντός είτε εκτός των ΜΕΘ, μένουν 6.588 αθενείς! Που πέθαναν αυτοί; Θα σας πω εγώ πού πέθαναν αυτοί, γιατί αυτά έχουν δημοσιευτεί από τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Τζανετή: 1.800 πέθαναν στα σπίτια τους, 800 φτάνοντας στα ΤΕΠ επειδή δεν υπήρχε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι υπόλοιποι σε κάποια κλινική covid, σε κάποιο ράντζο, μόνοι τους, χωρίς συγγενείς, χωρίς επαρκείς γιατρούς που δεν επαρκούσαν, και άντε και με λίγο οξυγόνο. Αυτό είναι το τρομακτικό!” υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός. “Εάν αυτά τα στοιχεία τα αναγάγουμε στον σημερινό συνολικό αριθμό των 19.700 θανάτων, οι 12.000 πέθαναν με τον τρόπο που λέω!” συμπλήρωσε.
Ο κ. Πολάκης διαφώνησε επίσης, με την αναφορά που είχε κάνει το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι σήμερα δίνονται περισσότερα χρήματα για την Υγεία από ότι επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκάλεσε τέλος, την κυβέρνηση, ότι ακύρωσε την συμφωνία για την μεταφορά του νοσοκομείου Ντυνάν στο ΕΣΥ – που θα σήμαινε 400 πρόσθετες κλίνες, συν 45 κλίνες ΜΕΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ