Το κεντρικό αφήγημα του ντοκιμαντέρ “Leaving Neverland” για τον Μάικλ Τζάκσον καταρρέει.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail μία κεντρική λεπτομέρεια στο ντοκιμαντέρ είναι εντελώς λάθος.
Ο James Safechuck ένας από τους δύο πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι ο Μάικλ Τζάκσον τον κακοποιούσε σεξουαλικά σε ένα δωμάτιο στον σταθμό τραίνου της Neverland στα χρόνια μεταξύ 1988 και 1992. Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος σταθμός δεν υπήρχε μέχρι 1 χρόνο μετά το τέλος της σεξουαλικής καταπίεσης, πάντα σύμφωνα με τη μαρτυρία Safechuck!
O δημοσιογράφος Μάικ Σμόλκομπ σημείωσε ότι οι ημερομηνίες της υποτιθέμενης κακοποίησης δεν ταιριάζουν με την ύπαρξη σταθμού τραίνου.
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ έκανε παρέμβαση μέσω twitter όπου σημειώνει ότι πράγματι είναι λάθος η αναφορά, όμως αυτό σημαίνει ότι η κακοποίηση απλά είχε μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ.
Είπε πιο συγκεκριμένα:
«Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ημερομηνία σε σχέση με τον σταθμό τραίνου είναι λάθος. Η ημερομηνία που έχουν λάθος σχετίζεται με το τέλος της κακοποίησης».
So @danreed1000 is now saying because the story has been debunked, suddenly the end of Safechuck’s abuse was when he was 16/17 rather than 14. It’s a three year discrepancy. Just hold your hands up, don’t change the story. This is what happens when you don’t investigate properly. https://t.co/EydUEztVJJ
— Mike Smallcombe (@mikesmallcombe1) March 31, 2019
Μιλώντας στην Daily Mirror, o Σμολκομπ αποκάλεσε την απάντηση του σκηνοθέτη «ντροπιαστική», αφού όπως αναφέρει ο Reed προσπάθησε να «ξαναγράψει» τη μαρτυρία που έδωσε ο Safechuck.
O Σμολκομπ λέει: «Επειδή η ιστορία που παρουσιάσε αποδείχτηκε ψεύτικη, ο Reed τώρα προσπαθεί να αλλάξει το ίδιο το χρονοδιάγραμμα των υποτιθέμενων πράξεων που παρουσίασε ο Safechuck»
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ ο Μάικλ Τζάκσον σταμάτησε την κακοποίηση όταν έφτασαν στην εφηβία, κάτι που με το νέο χρονοδιάγραμμα, ακόμη και αν ισχύει η αναφορά του σκηνοθέτη, αποδεικνύεται ψευδής.
«Ξαφνικα το τέλος της κακοποίησης συμβαίνει όταν πλέον είναι στην ηλικία των 17 ετών, όχι των 14», έγραψε ο Σμολκομπ. «Υπάρχει μία απόσταση τριών ετών. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν ερευνάς σωστά τα στοιχεία πριν τα παρουσιάσεις…»
Σε δηλώσεις του ο δημοσιογράφος είπε:
«Καταρχάς είμαι σοκαρισμένος ότι μίλησε εκ μέρους του Safechuck. Και δεύτερον, είναι εξευτελιστικό ότι τώρα αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει το ίδιο το κεντρικό αφήγημα του ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο ότι η κακοποίηση σταμάτησε το 1992».
Ο Σμολκομπ προσθέτει: «Με το να παραδέχεται το λάθος στην ημερομηνία ο σκηνοθέτης επαληθεύει ότι η αναφορά του Safechuck περί κακοποίησής του στον σταθμό του τραίνο στη Neverland μεταξύ 1988 και 1992 δε μπορεί να έχει συμβεί. Το να λες τώρα ότι η κακοποίηση συνεχίστηκε καθώς ο Safechuck πλησίαζε στην ενηλικίωση, είναι εκπληκτικό!»
Ο Σμολκομπ πρόσφατα υποστήριξε ότι οι αναφορές και του άλλου κεντρικού προσώπου του ντοκιμαντέρ, του Wade Robson έχουν αποδειχθεί ψευδείς από μαρτυρίες της ίδιας της μητέρας του σε δικαστικά ντοκουμέντα.
Ο Ρόμπσον υποστήριξε ότι η κακοποίηση ξεκίνησε όταν η οικογένειά του πήγε στο Γραντ Κάνιον το 1990 και έμεινε πίσω μαζί με τον Τζάκσον.
Αλλά ο Σμολκομπ υποστηρίζει ότι η μητέρα του Ρομπσον είπε σε δικαστήρια, τόσο το 1993 όσο και το 1996 όταν ο γιος της ταξίδεψε μαζί τους σε αυτό το ταξίδι. Ο ίδιος ο Ρόμπσον είχε πει σε δικαστήριο το 2005 όταν η πρώτη φορά που έμεινε μόνος με τον Μάικλ Τζάκσον ήταν το 1993 και όχι το 1990.
Το ντοκιμαντέρ “Leaving Neverland” οδήγησε πολλούς ανθρώπους αλλά και οργανισμούς να αποκαθηλώνουν τον Βασιλιά της Ποπ. Αν παρουσιάστουν και άλλους αποδείξεις ότι οι κατήγοροι λένε ψέμματα για την κακοποίηση, οι εξελίξεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση όχι μόνο τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ αλλά και πολλούς άλλους που έσπευσαν να ασπαστούν άκριτα ότι παρουσιάστηκε.