13.8 C
Chania
Saturday, January 4, 2025

«Κεραυνοί» από τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ: «Φορέας τζιχαντιστών η Τουρκία»

Ημερομηνία:

Η σημερινή Τουρκία βρίσκεται υπό την επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων και έχει μετατραπεί σε ένα επιθετικό κράτος που αποτελεί φορέα ισλαμιστών και εξτρεμιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δηλώνει, στην αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Ανουάρ Γκαργκάς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών (Minister of State for Foreign Affairs) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE), που κατά πολλούς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της πρόσφατης συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ (αν και φυσικά ο ιθύνων νους της στρατηγικής των ΗΑΕ είναι ο ηγέτης του αραβικού κράτους, ο διάσημος σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ), θεωρεί ότι η πολιτικοποίηση της θρησκείας συνιστά μεγάλο κίνδυνο.

Η Τουρκία θρέφει τον εξτρεμισμό

Αναλυτικά, ο κ. Γκαργκάς σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Μουσουλμανική Αδελφότητα λειτουργεί ως οργάνωση-πύλη για την Αλ Κάιντα. Είναι επομένως πολύ δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει σαφής και μόνιμη διάκριση μεταξύ τους. Κατόπιν, υπάρχουν κράτη όπως η Τουρκία και το Κατάρ, κυρίως, που παρέχουν ενεργή υποστήριξη σε τέτοιες ομάδες και τις χρησιμοποιούν για να θρέψουν τις περιφερειακές τους φιλοδοξίες για πολιτική ισχύ. Η θέση των ΗΑΕ είναι ότι η θρησκεία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην πολιτική. Η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και στο αξιακό μας σύστημα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι βάση άσκησης κυβερνητικής πολιτικής σε τομείς όπως η ενέργεια, η ασφάλεια ή η Υγεία».

Συνεχίζοντας την κριτική στην Τουρκία, ο κορυφαίος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση του ΑΚΡ καταδεικνύει τις απειλές της πολιτικοποίησης της θρησκείας. Τα τελευταία 10 χρόνια, με την άνοδο της επιρροής και της ιδεολογίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία, βλέπουμε τη χώρα, υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, να έχει μετατραπεί σε ένα επιθετικό κράτος που επιδιώκει να είναι ο σταθερός φορέας των ισλαμιστών και των εξτρεμιστών σε όλη την περιοχή, με βάση μια ασαφή αυτοκρατορική έννοια στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται ως νεοοθωμανισμό. Αυτή είναι το κίνητρο πίσω από την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εξτρεμιστικό το όραμα του Ερντογάν

Τόνισε, δε, ότι «η Τουρκία φέρεται να έχει μεταφέρει 4.000 σύρους μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία. Απειλεί την κυριαρχία μέσω παραβιάσεων θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Η επιρροή της Τουρκίας υπερβάλλεται, αλλά αποτελεί μείζονα αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Το εξτρεμιστικό όραμα του προέδρου Ερντογάν για τον μουσουλμανικό κόσμο, εφόσον επιτύχει στην υλοποίησή του, θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ανοχής και της συνεργασίας ανάμεσα σε χριστιανούς, μουσουλμάνους, εβραίους και οπαδούς άλλων θρησκειών. Θα δημιουργούσε ένα ακόμα πιο εχθρικό περιβάλλον για την περιοχή και τις γειτονικές της περιοχές, με προφανείς κινδύνους και επιπτώσεις».

Προσέθεσε ότι «όταν η θρησκεία χρησιμοποιείται προς υποστήριξη πολιτικών σκοπών ή για κυβερνητικές πολιτικές, μπορεί να γίνει καύσιμο θρησκευτικού ριζοσπαστισμού. Ακόμα σημαντικότερο, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ανεκτικές και συμπεριληπτικές όλων των θρησκευτικών πίστεων και να παρέχουν χώρο για διαφορετικές πεποιθήσεις στις κοινωνίες τους. Ενα χαρακτηριστικό των ισλαμικών πολιτικών κινημάτων είναι ότι προωθούν τον αποκλεισμό και όχι την ανεκτικότητα, συχνά με βίαιο τρόπο», τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί στην περιοχή που θα ήθελαν να αυξήσουν την ισχύ τους και να επιβάλουν οπισθοδρομικές εξτρεμιστικές απόψεις χρησιμοποιώντας μια λανθασμένη ερμηνεία του Ισλάμ ως μανδύα. Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εξτρεμιστικών ομάδων σε θέματα ιδεολογίας και τακτικής, μοιράζονται βασικούς μακροπρόθεσμους σκοπούς και αλληλοεπηρεάζονται».

Θερμή σχέση με την Ελλάδα

Όσον αφορά στις σχέσεις ΗΑΕ και Ελλάδας, ο κ. Γκαργκάς ήταν θερμός: «Τα ΗΑΕ και η Ελλάδα διατηρούν θερμές διπλωματικές σχέσεις από το 1975, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πολλών εκ των “καυτών σημείων” της περιοχής, καθώς μοιράζεται σύνορα με την Τουρκία και τη Λιβύη. Είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος οικονομίας, πολιτικής και ασφαλείας της Μεσογείου, ενώ παράλληλα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τον τελευταίο χρόνο η διμερής συνεργασία μας σε θέματα ασφαλείας έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μας στην κοινή στρατιωτική άσκηση “Ηνίοχος”. Εχουμε περισσότερα κοινά συμφέροντα σε σχέση με το παρελθόν σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη ενεργειακών πόρων, οι υποδομές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τουρισμός, η ασφάλεια τροφίμων, το εμπόριο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2020 για επαφές με την Αυτού Υψηλότητα Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, κατά τις οποίες τα ΗΑΕ και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την κοινή φιλοδοξία να προωθήσουν μια Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση σε ένα εύρος τομέων».

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξενάγηση στη Βίλα Κούνδουρου από την Ένωση Σφακιανών Χανίων

Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, η Βουλευτής Χανίων κ....

Νετανιάχου: Ζητά νέα αναβολή στη δίκη για διαφθορά

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά περαιτέρω αναβολή δύο εβδομάδων για...