8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης

Ημερομηνία:

Την πρόθεσή της να αυξήσει την συμμετοχή της στον ΑΔΜΗΕ, αποκτώντας μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού του κεφαλαίου, αλλά και να μπει αυτόνομα στην “Αριάδνη”, αναμένεται να εκφράσει στον Κ. Χατζηδάκη ο Kou Wei, επικεφαλής της μητρικής της State Grid International, με τον οποίο και πρόκειται να έχει σήμερα συνάντηση ο υπουργός.

Εδικά για το υποβρύχιο καλώδιο η πρόθεση των Κινέζων αποτυπώνεται και στο μνημόνιο συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη και τον πρόεδρο της State Grid Corp of China, Kou Wei, και στο οποίο εκδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης.  

Στην συνάντηση με τον Κώστη Χατζηδάκη, εκτός από το θέμα της διασύνδεσης, ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού αναμένεται να επαναλάβει το ενδιαφέρον της State Grid και για αύξηση του μετοχικού της ποσοστού στον ΑΔΜΗΕ, πρόθεση που ούτως ή άλλως είναι εδώ και καιρό σε γνώση του Υπουργείου.

Στο θέμα αυτό, το κινέζικο ενδιαφέρον ενεργοποιήθηκε από τότε που τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Χατζηδάκης είχε εξαγγείλει από την Βουλή, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κι ενώ έκτοτε έχουν γραφτεί διαφορά σενάρια για πώληση επιπλέον κομματιού 20-30%. Στο δεύτερο θέμα, πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο ο κοινοτικός κανονισμός επιτρέπει σε θυγατρική πιστοποιημένου διαχειριστή να αναλάβει έργα του εθνικού δικτύου, εφόσον μπουν τρίτοι παίκτες στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά διάκειται θετικά απέναντι σε περαιτέρω ενεργειακές συνεργασίες με την Κίνα. Επίσης όμως προφανές είναι ότι θα κινηθεί πολύ προσεκτικά, προκειμένου να τηρήσει τις ανάλογες ισορροπίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αυστηροποιήσει την στάση της απέναντι σε κινεζικές επενδύσεις που άπτονται στρατηγικών τομέων.

Σημειωτέον ότι σήμερα η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από το περίπλοκο σχέδιο διάσπασης από την ΔΕΗ τον Ιούλιο 2017, έχει διαμορφωθεί ως εξής :

-51% ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

-25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

-24% State Grid Europe Limited

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο είναι κάτοχος ποσοστού 51% στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε., από τότε που τον Ιούλιο του 2017 μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. τις οποίες τότε κατείχε το ίδιο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το μέτωπο της “Αριάδνης”

Στο κεφάλαιο της “Αριάδνης”, ο ΑΔΜΗΕ, έχει κάνει εδώ και καιρό σαφές ότι προτίθεται να παραχωρήσει σε τρίτους μειοψηφικό ποσοστό της θυγατρικής του, προκειμενου μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει το έργο, δίχως το βάρος του τραπεζικού δανεισμού. Το ποσοστό της “Αριάδνης” που θα διαθέσει σε επενδυτές θα είναι μικρότερο από το 49%, με πιθανό ενδεχόμενο να περιοριστεί στο 39%, όσο δηλαδή είχε δικαίωμα να πάρει η Eurasia όταν το έργο βρισκόταν στα PCI.

Το γεγονός ωστόσο ότι το έργο θα κατασκευαστεί ως εθνικό, μεταφράζεται σε μια σειρά δυσκολιών όσον αφορά την επιτρεπόμενη κοινοτική διαδικασία. Όπως έγραφε πρόσφατα το “Energypress”, η ΡΑΕ, ερμηνεύοντας τον κοινοτικό κανονισμό, έχει ενημερώσει τον ΑΔΜΗΕ, πως η “Αριάδνη”, εφόσον μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο τρίτοι επενδυτές, τότε δεν θα μπορεί να υλοποιήσει έργα του εθνικού δικτύου μεταφοράς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την ερμηνεία του κανονισμού από την ΡΑΕ, θα πρέπει είτε να πιστοποιηθεί εκ νέου ως διαχειριστής με τη νέα της σύνθεση, είτε να αναλάβει το διαγωνισμό για την είσοδο επενδυτών σε αυτήν, η ίδια η ΡΑΕ. Λύσεις αμφότερες χρονοβόρες και που κινούνται σε διαφορετική γραμμή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, τον οποίο έχει προσδώσει το ΥΠΕΝ στην συγκεκριμένη διασύνδεση.

Υπάρχουν ωστόσο νομικές γνωματεύσεις που βρίσκονται υπόψιν και του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί και ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να κινήσει και υλοποιήσει ο ίδιος την διαδικασία για την είσοδο μετόχων μειοψηφίας στην “Αριάδνη”.

Προκειμένου να επιλύσει τον γρίφο, η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να αποτανθεί στις Βρυξέλλες, για να αποσαφηνίσει τι ακριβώς επιτρέπει και τι όχι ο κοινοτικός κανονισμός. Μόνο αφού πάρει την κοινοτική απάντηση, θα προχωρήσουν οι όποιες συζητήσεις και κινήσεις ως προς την είσοδο τρίτων στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ