10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Τέσσερα πλοία και δυο υποβρύχια δίπλα στο Barbaros μεταξύ Κύπρου και Κρήτης

Ημερομηνία:

Η εικόνα που εκπέμπεται από τη περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, παραπέμπει σε κλιμάκωση της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας.

Αυτήν τη στιγμή όπως γράφει το Militaire.gr, η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το BARBAROS, τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ”, αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία. Συνεπώς οι Τούρκοι έχουν κάθε λόγο να είναι νευρικοί. Ποτέ δεν ξέχασαν την υπόθεση του Μουαβενέτ, του αντιτορπιλικού τους που είχε κατά λάθος πληγεί από αμερικανικό πύραυλο στο Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Είναι βέβαιο ότι ηρεμία δεν θα έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή πέριξ της Κύπρου και τίποτα δεν αποκλείει πως θα έχουμε ένταση και στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα χτίζει την κρίση στην ΑΟΖ, με τον φόβο της  κοινής τριπλής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδος.

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros δυτικά της Κύπρου κι όπως όλα δείχνουν έχει διαρκή παρουσία στην περιοχή που οι Τούρκοι δέσμευσαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019, υποτίθεται για έρευνες.

Η απόφαση για την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή που βρίσκεται το Barbaros, ελήφθη την ώρα που ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ βρισκόταν στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Αρχηγό Στρατηγό.

Λίγο μακρύτερα υπάρχουν οι “διαιτητές”, ένα αμερικανικό κι ένα γερμανικό πλοίο παρακολουθούν την κατάσταση.

Η Τουρκία με δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν αλλά και άλλων έχει πει πως θα “είναι εκεί”. Δηλαδή πέριξ των περιοχών όπου γίνονται έρευνες.

Πόλεμος Navtex έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα για τον παράνομο ερευνητικό πλού, του σεισμογραφικού Barbaros, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Λάρνακα στην navtex τονίζει ότι η παρούσα ενέργεια του Βarbaros συνιστά παραβίαση των διεθνών νόμων και διαδικασιών για τη θαλάσσια ασφάλεια, ενώ εγείρει και την ποινική δίωξη δυνάμει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας απάντησε με αντι – Navtex.”Το Barbaros πραγματοποιεί έρευνες στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”, στην συνέχεια ισχυρίζεται ότι “η Κύπρος δεν είναι κράτος, αλλά απλά η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που δεν υπάρχει βάσει των συνθηκών του 1960″, συμπληρώνοντας ότι ” οι παράνομες διεκδικήσεις της Κύπρου δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Άγκυρα”.

Ο πόλεμος νεύρων, καθώς και οι προσπάθειες να στηθεί ένα επικοινωνιακά «πολεμικό σκηνικό» στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, καθώς πλησιάζει η έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil και η Τουρκία θέλει ξεκάθαρα να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή. Επιλέγοντας μάλιστα να κινηθεί στα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια δείχνει ότι δεν θέλει μία άμεση πρόκληση, ωστόσο θα κλιμακώνει την ένταση και την επικοινωνιακή επίθεση, δοκιμάζοντας τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, καθώς και των ΗΠΑ, μέσω της νευρικότητας που θα προκαλεί. Ενα σκηνικό ευθείας σύγκρουσης επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να δημιουργηθεί, παρά τις προκλήσεις, ωστόσο η κατάσταση παραμένει στην κόψη του ξυραφιού με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εάν για κάποιο λόγο «σπάσει το σκοινί»…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ