Αν θέλουμε να αναζητήσουμε κάτι αισιόδοξο στις ζοφερές μέρες των μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ρατσισμού, θα το βρούμε στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις από τα κάτω. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν απαραίτητα κινηματικό χαρακτήρα. Εξάλλου, διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους ως προς τη δομή τους, το τρόπο δράσης τους στόχους τους. Παρά τις διαφορές τους μοιράζονται κάποια βασικά στοιχεία. Πρόκειται για δράσεις από τα κάτω, με στόχο να αντιμετωπίσουν προβλήματα συνανθρώπων χωρίς διακρίσεις και χωρίς οικονομική ανταμοιβή.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν πετύχει μέχρι στιγμής σημαντικές νίκες. Το σύνθημα “κανείς μόνος του στην κρίση” γίνεται πράξη καθημερινά. Έτσι στα πλαίσια παρουσίασης όλων αυτών των ομάδων και την ανάγκη να τεθούν κάποιοι προβληματισμοί, το Κοινωνικό Στεκι-Στεκι Μεταναστών διοργανώνει μια σειρά συζητήσεων που στόχο έχουν να προβληματίσουν. Η πρώτη συζήτηση ξεκινά με την παρουσίαση του Κοινωνικού Φαρμακείου Χανίων και του Κοινωνικού Ιατρείου Ρεθύμνου η οποία έγινε στις 31 Ιανουαρίου.
Το tokaravani.gr βρέθηκε στην συζήτηση και σας παρουσιάζει αποσπάσματα από τις εισηγήσεις που έγιναν.
Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων
Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε μια γραμμή από τις αρχές μας.
Ο Μηνάς Βουλγαρίδης τόνισε ότι, η ροή των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας συνεχώς αυξάνεται, τα περιστατικά που εξυπηρετούνται πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες μεγαλώνουν προσθέτοντας ότι οι επισκέψεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων ανέρχονται σε 350.
Προσθέτει ότι, μέχρι τώρα το Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων λειτουργούσε περισσότερο σαν φαρμακείο και λιγότερο σαν ιατρείο. Στον καινούργιο χώρο που μεταστεγαστηκαμε και τον οποίο μας έχει παραχωρήσει η Μονή Γουβερνέτου -η οποία είναι αρωγός, συμπαραστάτης και χρήσιμος συνεργάτης σε αυτή την κρίσιμη φάση- λειτουργούν ταυτόχρονα το φαρμακείο και 4 ιατρεία.
Στόχος μας είναι να υπάρχει καθημερινά ένας παθολόγος και οι γιατροί των ειδικοτήτων να δέχονται με ραντεβού που θα κλείνονται. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε όλες τις βασικές ειδικότητες αλλά αυτό είναι κάτι που διαμορφώνεται ακόμα και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων έχει απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στο δίκτυο εθελοντών γιατρών, φαρμακοποιών, θεραπευτών και πολιτών, στο οποίο βασίζεται αποκλειστικά η λειτουργία του.
«Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσαν αυτές οι δομές να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κράτους και το χρέος του απέναντι στους πολίτες. Η πρόσβαση στην υγεία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που υπάρχει μέσα στη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου εδώ και 60 χρόνια. Αυτή την πρόσβαση πρέπει να την έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από θρησκευτικές, πολιτικές πεποιθήσεις, χρώμα και φυλή και ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Δυστυχώς όμως στη χώρα μας, καθημερινά χάνεται αυτή η δυνατότητα για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι χάνουν τη δουλειά και την ασφαλιστική τους κάλυψη και ουσιαστικά μένουν τελείως ξεκρέμαστοι», επεσήμανε ο Μηνάς Βουλγαρίδης.
Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου
Μιλάμε για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση
Το Κοινωνικό Ιατρείο, γεννήθηκε μέσα από ένα εξεγερσιακό κλίμα, λόγω της κατάρρευσης του ΕΣΥ, και λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια όπου δέχθηκε περίπου 1600 επισκέψεις.
Προσθέτει ότι, το συγκεκριμένο ιατρείο διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κοινωνικά ιατρεία διότι δημιουργήθηκε πριν προκύψει η ονομαζόμενη οικονομική κρίση. Τότε το 2008-2009 κάλυπτε κυρίως τους ανασφάλιστους μετανάστες, τους μη έχοντες έγγραφα, ενώ οι Έλληνες ανασφάλιστοι ήταν το 8%. Το 2012 όμως το ποσοστό των Ελλήνων ανασφάλιστων που απευθύνονται στο Ιατρείο είναι πλέον 23%.
Η Ειρήνη Νταουντάκη τονίζει ότι, κάθε άνθρωπος ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος δικαιούται να έχει ίση πρόσβαση στην υγεία. Από αυτή τη βασική αρχή ξεκινήσαμε και θεωρούσαμε απαράδεκτο να υπάρχει άνθρωπος που δεν είχε πρόσβαση σε φάρμακα ή στην υγεία είτε αυτό είναι κάποιο επείγον περιστατικό είτε κάποιο χρόνιο νόσημα. Η πρόσβαση στην υγεία είναι πρωταρχική αξία που δεν μπορεί να καταστρατηγείται. Ωστόσο αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα κοινωνικά ιατρεία κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται και οι ανασφάλιστοι είναι 3 εκατ. άνθρωποι.