Η λοίμωξη από τη νόσο COVID-19 φαίνεται να προκαλεί ποικίλη συμπτωματολογία στους ασθενείς, από ήπια έως σοβαρή επιβάρυνση του αναπνευστικού που σε μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Επιπλέον, ασθενείς οι οποίοι νοσούν σοβαρά και οδηγούνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 50% εμφανίζουν βλάβη και στην καρδιά, ενώ όταν εμφανιστεί πολυοργανική ανεπάρκεια τότε η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς μειώνεται δραστικά.
Πώς όμως ένας κατεξοχήν αναπνευστικός ιός μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα όπως η καρδιά;
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», ο ιός επιτίθεται όχι μόνο στα κύτταρα των πνευμόνων αλλά και στα αγγεία των ασθενών. Στη μελέτη αυτή στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, εξετάστηκαν τα αγγεία ασθενών που είχαν νοσήσει σοβαρά από COVID-19 με αποτέλεσμα τελικά να χάσουν τη ζωή τους. Στα αγγεία των ασθενών αυτών ανευρέθηκαν στοιχεία φλεγμονής και προσβολής του ενδοθηλίου τους από τον κορωνοιό.
Είναι η πρώτη παγκόσμια αναφορά απευθείας προσβολής των αγγείων από τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αγγειακής φλεγμονής.
Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος: «Είναι γνωστό ότι ο SARS-CoV-2 συνδέεται στο υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (angiotensin-converting enzyme 2 – ACE2). Ο ACE2 δεν εκφράζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και στο μυοκάρδιό, στο ήπαρ, νεφρούς και στο αγγειακό ενδοθήλιο. Στη μελέτη αυτή αποτυπώνεται για πρώτη φορά η βλάβη που προκαλεί η νόσος COVID-19 στο αγγειακό ενδοθήλιο, δηλαδή στον μανδύα που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα όλων των αγγείων του ανθρωπίνου σώματος. Ακολούθως η προσβολή από τον SARS-CoV-2 οδηγεί σε δυσλειτουργία ενδοθηλίου, αγγειακή φλεγμονή και μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Η μικροαγγειακή δυσλειτουργία μπορεί στη συνέχεια να παρατηρηθεί σε πολλά όργανα όπως την καρδιά ή τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την πολυοργανική ανεπάρκεια στις πολύ σοβαρές κλινικές περιπτώσεις αλλά και γιατί οι καρδιολογικοί ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη επιβαρυμένη αγγειακή λειτουργία έχουν χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με το λοιπό πληθυσμό».