Με την ενθάρρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φαρμακοβιομηχανία της Νότιας Αφρικής ανέπτυξε εμβόλιο Covid-19 χρησιμοποιώντσας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna, χωρίς όμως να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής εταιρείας.
Το εμβόλιο της Moderna επελέγη λόγω της αφθονίας διαθέσιμων δεδομένων αλλά και λόγω της διαβεβαίωσης της αμερικανικής εταιρείας ότι δεν θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για παραβίαση των πατεντών της, αναφέρει το Reuters.
Η Afrigen Biologics ελπίζει να αρχίσει εντός του έτους τις δοκιμές του εμβολίου, το οποίο βασίστηκε στην γνωστή αλληλουχία του mRNA της Moderna.
Η Moderna βρίσκεται εξάλλου σε συνομιλίες με τη Δεξαμενή Ιατρικών Πατεντών (MPP), φορέα που στηρίζεται από τον ΟΗΕ για την παραγωγή γενοσήμων με δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων.
Η Moderna και η Pfizer είχαν απορρίψει αίτημα του ΠΟΥ να άρουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ωστόσο ο ΠΟΥ επέλεξε μια ομάδα φαρμακοβιομηχανιών σε φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Afrigen, προκειμένου να τους προσφέρει την τεχνογνωσία παρασκευής εμβολίων.
Το εμβόλιο mRNA της Afrigen θα είναι το πρώτο που σχεδιάζεται και παράγεται στην Αφρική, ήπειρο που εισάγει το 99% των εμβολίων που χρειάζεται. Η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να περιορίσει τη δραματική εμβολιαστική ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.
Η Moderna και η γερμανική BioNTech έχουν παρουσιάσει σχέδια για μονάδες παραγωγής στην Αφρική, ωστόσο η υλοποίηση του σχεδίου δεν αναμένεται άμεσα.
Οι πρώτες δόσεις έχουν ήδη παραχθεί στις εγκαταστάσεις της Afrigen στο Κέιπ Τάουν. Στόχος είναι να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρο Τερμπλάνς.
Η Afrigen βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για την παραγωγή του εμβολίου της στην Βραζιλία και την Αργεντινή και ελπίζει να τελειοποιήσει στο μέλλον εμβόλιο mRNA που δεν θα απαιτεί βαθιά κατάψυξη και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα στο θερμό κλίμα της Αφρικής.