Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα περιμένουμε από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία από την κυβέρνηση στη φετινή ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διοργάνωσή της δεν είναι ακόμη βέβαιη.
«Eίμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του Φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «φέτος είναι μία χρονιά που είδαμε να αναβάλλονται Ολυμπιακοί Αγώνες. Βλέπουμε ότι πολύ μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη για παράδειγμα όπως το Οkotberfest 2020 στη Γερμανία αναβάλλεται. Εμείς θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών. Δεν θα κάνουμε τίποτα διαφορετικό».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, 17 ή 18 Αυγούστου, θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την φετινή 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ενδεχομένως και νωρίτερα, αλλά σίγουρα μέχρι τότε για ένα πρακτικό λόγο: στα μέσα εκείνης της εβδομάδας, στις 20 Αυγούστου ξεκινά στη Γερμανία η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα εκθεμάτων για το περίπτερο της Γερμανίας, που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Μέχρι στιγμής οι Γερμανοί είναι συντονισμένοι στην προοπτική διεξαγωγής της ΔΕΘ, καθώς έχουν αποδεχθεί και υιοθετήσει τα πρωτόκολλα που τους παρουσίασε η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους συμμετέχοντες.
Τα σενάρια
Η εικόνα όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες οδηγεί στα ακόλουθα σενάρια:
Πρώτον, να διεξαχθεί η 85η ΔΕΘ κανονικά, με τους περιορισμούς που έχουν μπει και τα πρωτοκόλλα που έχουν διατυπωθεί.
Δεύτερον, να μην πραγματοποιηθεί το εκθεσιακό κομμάτι της διοργάνωσης, αλλά να εφαρμοστεί το plan b που υπάρχει και προβλέπει κάποιες πολιτικές παρουσίες και επιχειρηματικές επαφές b2b, δηλαδή ιδιαίτερες και κλειστού τύπου.
Τρίτον, να ματαιωθεί η διοργάνωση και το 2020 να αποτελέσει «τρύπα» στην ιστορία της ΔΕΘ, ασφαλώς για λόγους δημόσιας υγείας.
Δεν αποκλείεται και οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση, καθώς σε περιπτώσεις σαν κι αυτή συχνά η επινοητικότητα αυξάνεται.