13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Κορωνοϊός: Το «lockdown» δεν μπορεί να αρθεί πλήρως πριν βρεθεί εμβόλιο, προειδοποιεί έρευνα

Ημερομηνία:

Οι χώρες που επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος στο lockdown και να επιτρέψουν στους πολίτες να κινηθούν και να εργαστούν ξανά θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα περιστατικάνέων μολύνσεων και να προσαρμόσουν τους έλέγχους μέχρι να βρεθεί ενβόλιο για τη νόσο Covi-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός,  σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίζεται στην εμπειρία της Κίνας.

Οι δραστικοί έλεγχοι της Κίνας στην καθημερινή ζωή  οδήγησαν σε τέλος το πρώτο κύμα του της Covid-19, αναφέρουν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με τον Guardian που παρατηρεί ωστόσο ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι πολύ πραγματικός.

«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, τα κρούσματα θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν εύκολα, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την κοινωνική συναναστροφή, ιδιαίτερα με δεδομένο τον αυξανόμενο κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων αό το εξωτερικό, καθώς η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Joseph T Wu και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Κίνα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει ένας φορέας της Covid-19, από δύο ή τρεις, σε κάτω από έναν, στις περιοχές όπου η επιδημία βαίνει μειούμενη.

Οι ερευνητές όμως προειδόποιούν ότι αν επιτραπεί να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή και και η άρση των ελέγχων είναι πολύ εκτεταμένη, ο αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων θα αυξηθεί και πάλι. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει, αναφέρουν.

«Αν και οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική αποστασιοποίηση και η αλλαγή συμπεριφοράς είναι πιθανό να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η προληπτική επίτευξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανάληψη των οικονομικών δραστηριοτήτων και την διατήρηση του αναπαραγωγικού αριθμού κάτω από ένα είναι πιθανόν η καλύτερη στρατηγική μέχρι να καταστούν ευρέως διαθέσιμα τα αποτελεσματικά εμβόλια», δήλωσε ο Wu.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet βασίζεται στο μοντέλο της επιδημίας στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Guardian, δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στην ηπειρωτική Κίνα ήταν πολύ χαμηλότερο, σε λιγότερο από 1%, από ό, τι στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία, η οποία είχε ποσοστό θανάτου σχεδόν 6%. Διαφέρει επίσης ανάλογα με την οικονομική ευημερία κάθε επαρχίας, η οποία σχετίζεται με την διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη.

«Ακόμα και στις πιο ευημερούσες και εύπορες μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, οι πόροι της υγειονομικής περίθαλψης είναι περιορισμένοι και οι υπηρεσίες θα δώσουν αγώνα με μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης», ανέφερε ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης, καθηγητής Gabriel M Leung από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία να διασφαλιστεί ότι τα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαθέτουν επαρκές προσωπικό και πόρους για την ελαχιστοποίηση των θανάτων που συνδέονται με την Covid», τόνισε.

Η ανάλυσή τους χρησιμοποιεί στοιχεία της τοπικής Επιτροπής Υγείας  από επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου σε τέσσερις πόλεις – Πεκίνο, Σαγκάη, Σενζέν, Γουενζού και τις δέκα επαρχίες εκτός της Χουμπέι με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Με βάση τα στοιχεία αυτά παροτρύνουν οι έλεγχοι να χαλαρώσουν μόνο σταδιακά.

Το να επιτραπεί να αυξηθεί ξανά το ποσοστό των μολύνσεων «θα προκαλούσε πιθανότατα οριακά υψηλότερες απώλειες σε υγεία και οικονομία», ακόμη και αν εφαρμοστούν και πάλι αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της δυνατότητας οικονομικών δραστηριοτήτων και της διατήρησης ελέγχων αρκετά σφιχτά ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των λοιμώξεων» είναι πιθανό να είναι η βέλτιστη στρατηγική έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της αλλαγής συμπεριφοράς και της ενημέρωσης του κοινού πιθανώς να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα».

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ