14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Κοτζιάς: Έγινε το αποφασιστικό βήμα για επίλυση του Σκοπιανού – Νέα επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ την Τρίτη

Ημερομηνία:

«Έγινε το αποφασιστικό βήμα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πρόσθεσε ότι την Τρίτη θα υπάρξει και νέα επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών. Τόνισε δε ότι «αν αύριο (την Τρίτη) ολοκληρωθεί η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών θα έχει επιλυθεί και το θέμα του ονόματος» και επισήμανε ότι στόχος είναι μια «συμφωνία με κέρδος και για τους δυο».

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ – Αιχμές για μη τήρηση του Erga Omnes από την Ντ. Μπακογιάννη

Παράλληλα, άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα. 140 χώρες ονομάζουν αυτό το κράτος ως Μακεδονία και το εμφανίζουν λες και αυτό δεν το βρήκαμε εμείς μπροστά μας», ενώ προσέθεσε δηκτικά ότι «όλες οι κυβερνήσεις μιλούσαν μέχρι τώρα για σύνθετη ονομασία της Μακεδονίας. Και τώρα βγαίνουν και λένε δεν θέλουν σύνθετη».

«Η διπλωματία είναι πολλή υπεύθυνη δουλειά, γιατί είναι υπεύθυνη για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας ώστε να μπορεί να την αφήσει κανείς να επανέλθει στα χέρια εκείνων που θεώρησαν ότι είναι κολπάκια και πλακίτσες» είπε ακόμα ο υπουργός. «Εμείς δεν παίζουμε, ούτε εξηγούμε τη διαπραγμάτευσή μας ως ένα παιχνίδι- καλαμπουράκι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι “γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι”. Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά “για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα” και ότι σε όσους τον αποκαλούν “προδότη” πως ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι “σεμνοί”.

“Εγώ”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, “ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ “Μακεδονία Σκοπίων” με εσωτερική χρήση στο όνομα “Μακεδονία”; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει “δεν το είπαμε ποτέ”. Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα” είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό “θράσος”. “Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα” κατέληξε.

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Ζάεφ

Το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα πραγματοποιήθηκε τελικά αργά το μεσημέρι της Δευτέρας και είχε διάρκεια μιας ώρας.

Όπως είχε διαφανεί και νωρίτερα από τις σημερινές δηλώσεις Ζάεφ στα Σκόπια η διαπραγμάτευση βρίσκεται “στα τελευταία λεπτά” αλλά προφανώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ως την τελευταία στιγμή, εξ ου και η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Από την πλευρά των Σκοπίων, ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε μία ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα γραφείο του πρωθυπουργού. Υπογραμμίστηκε ότι την Τρίτη θα υπάρξει νέα συνομιλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26».

«Τέρμα στον αλυτρωτισμό»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, εξάλλου, σε λεπτομέρειες της συμφωνίας στην συνέντευξή του απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Σχετικά με το θέμα της εθνότητας είπε ότι η σκοπιανή πλευρά προσδιορίζει σήμερα αυτούς που ζουν στη σημερινή FYROM, με τη συγκεκριμένη γεωγραφική υπόσταση- Αλβανοί ή Σλαβομακεδόνες- ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τον ελληνικό μακεδονισμό.

“Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο” είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη “μακεδονική” γλώσσα και την κατοχύρωσή της στον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.

“Ο διαχωρισμός διεθνές έγγραφο – διαβατήριο και εσωτερικό έγγραφο – ταυτότητα δεν υπάρχει πια. Αυτό λήφθηκε υπόψη και λήφθηκε με τέτοιο τρόπο υπόψη που να σέβεται την ταυτότητα των ανθρώπων της φίλης βόρειας χώρας. Θα παίρνει υπόψη της τα χρονοδιαγράμματα ένταξης εκεί όπου εκείνοι θέλουν να ενταχθούν και ταυτόχρονα και το erga omnes” είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα τόνισε ότι η λύση που επιθυμεί η χώρα μας είναι μια λύση που να μπορεί να σταθεί στον χρόνο και να αναδείξει τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της και για τους δύο λαούς.

Ερωτηθείς αν το νέο όνομα εκτός από τις ταυτότητες θα μπει και στο Σύνταγμά τους ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Έχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα. Με ενθουσιάζει η προοπτική να λυθεί και το πρόβλημα του ονόματος της Εκκλησίας των Σκοπίων”.

Και πρόσθεσε: “Παίρνουμε μέτρα και από τις δύο πλευρές για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, και έχουμε πάρα πολλά κοινά συμφέροντα. Νομίζω ότι θα γίνουμε οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δημιουργείται ένας φόβος για ένα κράτος που δεν έχει ούτε μαχητικά αεροπλάνα σήμερα, ούτε τεθωρακισμένα. Προσπαθεί με ευπρέπεια να επιβιώσει, να βρει τον ευρωπαϊκό του δρόμο, τον δρόμο της ευμάρειας”.

Αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας που έχουμε εμείς ως χώρα ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η δική μας έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή έπεται των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών καθώς εκείνοι χρειάζονται τις διαδικασίες αυτές για να ξεκινήσουν την ενταξιακή πορεία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. “Ενώ εμείς όταν ολοκληρώσουμε, πρέπει να επικυρώσουμε τη συμφωνία που θεωρούμε καλή για να ισχύσει” είπε και εξήγησε ότι στις 25 Ιουνίου, θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ: “Εφόσον έχουμε επικυρωμένα από τη Βουλή, όπως και επικυρωμένα τα ζητήματα που έχουμε με την Αλβανία, εμείς θα δώσουμε το οκ μας με μεγάλη μας χαρά να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο” είπε. Σημείωσε δε ότι “αν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, εμείς πρέπει να συνδράμουμε και να στηρίξουμε αυτές τις χώρες στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, πρώτον διότι εμείς είμαστε φίλοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε βάρος τους, δεν είμαστε καμία χώρα που θέλει να τις εκμεταλλευτεί, και δεύτερον γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία σήμερα, ώστε να υπάρχει η ομάδα των βαλκανικών κρατών στο μέλλον μέσα στην ΕΕ των 40 κρατών-μελών, που να παίζει ρόλο”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ορόσημο της 12ης Ιουλίου της Συνόδου του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν βλέπει να το προλαβαίνει η πΓΔΜ . Εξήγησε δε ότι “αυτό που μπορεί να δώσει το ΝΑΤΟ και που προγραμματίζει, αν όλα πάνε καλά, είναι μια πρόσκληση. Αυτή η πρόσκληση θέλει επικυρώσεις από όλα τα κράτη. Και η πρόσκληση θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί. Εάν δεν κρατήσουν τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθεί η πρόσκληση, δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν ανταποκριθούν, θα το ολοκληρώσουν. Η ΕΕ και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι το κίνητρο που τους κάνει να διαπραγματεύονται με εμάς”.

Συμπλήρωσε δε ότι “κράτος που έχει να έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, το όνομα του στις διεθνείς σχέσεις και να πάρει και πρωτοβουλία το ίδιο, θέλει μεγάλη τόλμη. Δεν είναι μικρό πράγμα”.

Απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία για το ονοματολογικό του υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις “πολύ πιο ισχυρές αντιθέσεις και με πολύ άσχημο τρόπο” που υπήρξαν στις κυβερνήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ “απ’ ό,τι σε μια κυβέρνηση δύο διαφορετικών κομμάτων” και τόνισε ότι “ο κ. Καμμένος με πάρα πολύ ευπρεπή και ευγενή τρόπο εκφράζει τη διαφορετική του σκέψη”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι “το θέμα στη Βουλή δεν είναι η πλειοψηφία των κομμάτων αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών” εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα βρεθεί πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει μια τέτοια λύση”.

“Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής. Αν διαμορφωθεί η πλειοψηφία υπέρ αυτής της λύσης είναι νόμιμο, συνταγματικό, δημοκρατικό. Αν πάλι δεν της αρέσει της ΝΔ η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν έχει παρά να βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μετρήσει το μπόι της” είπε χαρακτηριστικά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ