12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κρήτες πολίτες σε αφύπνιση: «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού!»

Ημερομηνία:

Ανοιχτή επιστολή για την προστασία του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης

Ομάδα πολιτών της Κρήτης με την επωνυμία “Κρήτες Πολίτες σε Αφύπνιση”, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων του νησιού.

Η ομάδα προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος τα νερά της Κρήτης να ιδιωτικοποιηθούν, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες με δυσάρεστα αποτελέσματα για τους πολίτες.

Αναφέρονται παραδείγματα από άλλες χώρες όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού οδήγησε σε αύξηση των τιμών, σε μολύνσεις και σε άλλα προβλήματα.

Η ομάδα επισημαίνει συγκεκριμένους κινδύνους για την Κρήτη, όπως η δημιουργία της εταιρείας ΟΔΥΚ ΑΕ και η πιθανή μελλοντική ιδιωτικοποίησή της.

Οι πολίτες καλούνται να αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού και να απαιτήσουν η διαχείρισή του να παραμείνει στα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η διαχείριση των υδάτων της Κρήτης πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια των τοπικών κοινωνιών ενώ πρέπει να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί και διαφανείς μηχανισμοί διαχείρισης των υδάτων.

Η ανακοίνωση της ομάδας «Κρήτες Πολίτες σε Αφύπνιση» αποτελεί ένα ηχηρό κάλεσμα για την προστασία ενός ζωτικού αγαθού για την Κρήτη.

Διαβάστε το κείμενο:

  • Στο Βουκουρέστι η υπηρεσία ύδρευσης ιδιωτικοποιήθηκε το 2000. Μέχρι σήμερα η τιμή του νερού έχει 12πλασιαστεί.

  • Στην Ν. Αφρική όταν το νερό ιδιωτικοποιήθηκε υπήρξαν εκτεταμένες μολύνσεις.

  • Στη Μεγάλη Βρετανία χάνεται το 1/4 του πόσιμου νερού σε διαρροές λόγω της έλλειψης επενδύσεων στα δίκτυα.

  • Στη Γαλλία, την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, στελέχη εταιριών και αξιωματούχοι του Δημοσίου έχουν τεθεί υπό έλεγχο και σε ορισμένες περιπτώσεις καταδικαστεί σε υποθέσεις δωροδοκίας και απάτης.

  • Στο Βερολίνο η σύμβαση παραχώρησης ΣΔΙΤ κρατήθηκε μυστική και περιελάμβανε έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους. Το 2012 το Γραφείο Ανταγωνισμού της Γερμανίας απεφάνθη ότι η σύμβαση παραβιάζει το γερμανικό δίκαιο περί ανταγωνισμού και η εταιρία αναγκάστηκε σε μείωση τιμών 19%.

  • Στη Γαλλία με μακρά ιστορία στην ιδιωτική διαχείριση, η συμμετοχή τού ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις ανέρχεται μόλις στο 12%!

  • H Barcelona En Comú παρουσίασε πρόταση ψηφίσματος για να ανακτηθεί η άμεση δημόσια διαχείριση του υδάτινου κύκλου. Για πρώτη φορά μια μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης υποστηρίζει τον τερματισμό της ιδιωτικής διαχείρισης του νερού στην πόλη.

Μετά από ένα μακρύ σήριαλ ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, φτάσαμε στο σημείο όπου το χέρι των αρπακτικών πλησιάζει πλέον το πιο βασικό αγαθό, που είναι το νερό.

Μια σειρά από γεγονότα και αποχρώσες ενδείξεις οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα, οτι πλέον η ώρα που τα νερά του τόπου μας θα πουληθούν και αυτά στο όνομα μιας αναπόδεικτης χρεωκοπίας είναι κοντά.

Η χώρα μας με το 4ο μνημόνιο παρέδωσε ολόκληρη την δημόσια περιουσία στα χέρια των δανειστών, οι οποίοι αξιοποιούν την δημόσια αυτή περιουσία με ένα πρωτοφανές ξεπούλημα, με την μορφή αποκρατικοποίησης της. Έτσι φτάσαμε και στο αδιανόητο, την ιδιωτικοποίηση των νερών, τα οποία είναι ένα ζωτικό κοινωνικό αγαθό. Η όποια μορφή ιδιωτικοποίησης σερβίρεται με διάφορες ωραιοποιημένες μορφές, που στην περίπτωση των νερών του νησιού μας, ονομάστηκε ‘Ενιαία διαχείριση υδάτων’!

Στην περίπτωση λοιπόν, των νερών, η μεθόδευση άρχισε από τον Μάιο του 2013, όταν με διαβούλευση τεσσάρων ημερών (3 αργίες + μια εργάσιμη) ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης Ενέργειας και Υδάτων). Στην συνέχεια άρχισε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και ακολούθησε ο νόμος 5106 / 2024 για την ίδρυση φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας.

Η ολλανδική εταιρεία HVA συνέταξε την μελέτη για την διαχείριση υδάτων Θεσσαλίας, στην οποία προτείνει την δημιουργία ΑΕ με κύριο μέτοχο το δημόσιο, η οποία θα διαχειρίζεται τα νερά της Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης των νερών της Θεσσαλίας, διότι το 100 % των μετοχών της εταιρίας ΟΔΥΘ ΑΕ θα είναι στα χέρια του κράτους, αλλά δεν μας λέει ότι σαν ΑΕ, δεν θα μπορεί στο μέλλον να μπει στο χρηματιστήριο ή να μεταβιβάσει πλειοψηφικό πακέτο σε κάποιον ιδιώτη.

Ανώνυμη εταιρεία είναι με ο,τι σημαίνει αυτό.

Η ίδια ολλανδική εταιρεία αναδείχθηκε ανάδοχος για την μελέτη διαχείρισης υδάτων Κρήτης! Μια διαδικασία copy – paste με την μελέτη Θεσσαλίας.

Η πρωτοτυπία εδώ είναι ότι την χρηματοδότηση της μελέτης πρότεινε να την κανει η ΤΕΡΝΑ!

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την περιφέρεια με ό,τι ανταλλάγματα μπορεί να υποκρύπτει.

Το πιθανότερο είναι να φωτογραφηθεί από τη μελέτη αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία, όσον αφορά τα προβλεπόμενα έργα (πιθανολογία).

Άρα έχει πλέον δρομολογηθεί η διαχείριση των υδάτων Κρήτης από μια εταιρεία ΑΕ, με την πιο πιθανή ονομασία ‘Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης ΑΕ’ ή εν συντομία ΟΔΥΚ ΑΕ.

Από την στιγμή που μια ΑΕ αναλαμβάνει τη διαχείριση των υδάτων Κρήτης, ο δρόμος νομικά είναι ανοιχτός για την ιδιωτικοποίηση τους.

Και η δήλωση επιτρόπου ΜΠΑΡΝΙΕ της Ε.Ε. είναι αρκετή:

≪ η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν ήταν ποτέ στις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα ≫

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το 4ο μνημόνιο όλη η δημόσια περιουσία υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εποπτεύεται από το πανίσχυρο εποπτικό συμβούλιο των δανειστών, το οποίο ελέγχει τα 4 από τα 5 μέλη του.

Άρα ο βασικός μέτοχος θα είναι στην πράξη το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή οι δανειστές, οι οποίοι και θα ιδιωτικοποιήσουν τα νερά όποτε αυτοί το αποφασίσουν.

Εμείς πιστεύουμε, ότι πρέπει πλέον οι τοπικές κοινωνίες να αφυπνιστούν και να ορθώσουν ανάστημα – ασπίδα στο πιο βασικό αγαθό, που είναι το νερό.

Η νομική βάση υπάρχει και είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ 190 και 191 στις 04 / 02 / 2022, σύμφωνα με τις οποίες η μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο είναι άκυρες, όπως και η απόφαση 1906 / 2014, σύμφωνα με την οποία, η πλειοψηφία των μετοχών (50% + 1) ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα είναι πάντα στα χέρια του δημοσίου.

Έτσι καλούμε τον κρητικό λαό, να ορθώσει το ανάστημά του στον εκπληστηριασμό των νερών του νησιού.

Τα νερά του νησιού πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη των τοπικών κοινωνιών.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι οι μόνες αρμόδιες για τη διαχείρισή τους.

Το νερό είναι η ζωή μας και δεν θα το αφήσουμε στα χέρια κανενός αρπακτικού, να κερδοσκοπήσει πάνω σε αυτό.

Μας έχουν πάρει ολόκληρη τη χώρα, αλλά το νερό είναι μια ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Υπάρχει σήμερα μια παγκόσμια κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, υπερ της κοινωνικοποίησης – επανακρατικοποίησης του, όπου έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί.

Ζητάμε το κείμενο αυτό να προωθηθεί με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να φτάσει και στον τελευταίο κάτοικο του νησιού.

ΖΗΤΑΜΕ – ΛΕΜΕ:

  1. ΟΧΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

  2. ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.

Η ομάδα πρωτοβουλίας:

1) Βαρβαντάκης Γεώργιος (Γεωλόγος Καθηγητής)

2) Δασύρας Αιμίλιος (Υδρογεωλόγος Ερευνητής)

3) Κιμιωνής Εμμανουήλ (Μηχανολόγος Μηχανικός )

4) Νταουντάκης Μιχαήλ (Τοπογράφος Μηχανικός)

5) Πολιτώφ Θεμιστοκλής (Ακαδημαϊκός)

6) Σκουντριδάκης Θεολόγος (Χημικός Μηχανικός (FH))

7) Τσουρης Ιωάννης ( Αρχιτέκτων – Κοιν/λόγος) – Συντονιστής Ομάδας

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ