11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κρήτη: Ένας “υπολογιστής” ηλικίας 4.000 ετών

Ημερομηνία:

Σε πρώϊμη Μινωική περίοδο, και συγκεκριμένα τον 19ο αιώνα πΧ, μπορούσαν να δημιουργηθούν αντίγραφα του Μινωϊκού Υπολογιστή Εκλείψεων του Παλαικάστρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα και η ανακοίνωση έγινε από τον Jan Velsink και δημοσιεύθηκε στο ολλανδικό επιστημονικό περιοδικό BABESCH που ασχολείται με τη μεσογειακή αρχαιολογία και στην οποία υποστηρίζεται ότι η μήτρα του Παλαικάστρου χρονολογείται στην ΜΜΙΙ (1875/50 πΧ) περίοδο.

Υπεύθυνος της ανακάλυψης είναι ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αγαιακών Γραφών, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μελέτησε τη λειτουργία του Μινωϊκού Υπολογιστή πριν από έξι χρόνια και την οποία είχε χρονολογήσει στο 1400-1300 πΧ.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον κ. Τσικριτσή, ο οποίος, όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την έρευνα του Jan Velsink (δημοσίευση στο περιοδικό BABESCH, τόμος 91 του 2016).

«Στα συμπεράσματα του άρθρου γίνεται αναφορά και στη δικιά μου έρευνα λέγοντας ότι: “οι δύο Μήτρες του Παλαικάστρου προορίζονταν κυρίως για την κατασκευή μικρών λατρευτικών αντικειμένων. ‘Επρεπε να χρονολογούνται στη Μέση Εποχή του Χαλκού, ΜΜΙΙ (περίπου 1875 / 50 πΧ)… Επιπλέον, στην έρευνα μου ήλθε ένα απροσδόκητο συμπλήρωμα από μια ανεξάρτητη έρευνα …Ο Μηνάς Τσικρίτσης του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στο Ηράκλειο είχε εξετάσει λεπτομερώς τα μοτίβα (ορατά σε φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας: βλ. Tsikritsis et al., 2013) και κατέληξε ότι τα καλούπια ήταν για τη δημιουργία φορητών αστρονομικών υπολογιστών…”. Έτσι για μένα είναι σημαντικό να διαδοθεί, ότι η χρήση του Μινωϊκού Υπολογιστή Εκλείψεων δεν είναι σε Μυκηναϊκή περίοδο(1400-1300 πΧ), όπως είχα αναφέρει στην δημοσίευση μου, αλλά πηγαίνει πίσω στον 19ο αι. πΧ με βάση τη νέα έρευνα», επισημαίνει ο κ. Τσικριτσής.

Μάλιστα όπως λέει: «Ο Υπολογιστής Εκλείψεων του Παλαικάστρου κατασκευάστηκε σε καθαρά πρώϊμη Μινωϊκή περίοδο. Είναι ο πρώτος Υπολογιστής που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο και ακολουθεί ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που κατασκευάστηκε μετά από 17 αιώνες».

Από την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου του κ. Τσικριτσή (στο ΜΜΑ «A Minoan Eclipse Calculator» το 2013) πολλοί είναι οι ερευνητές από όλον τον κόσμο που ενημερώνονται για τον Μινωϊκό Υπολογιστή. Μάλιστα στα μέσα Μαΐου έγινε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης μία συνάντηση 30 αρχαιολόγων που ασχολούνται με τη μελέτη της εποχής του Χαλκού από την Ευρώπη και την Αμερική, στους οποίους και ο κ. Τσικριτσής ανέλυσε τη λειτουργία του Υπολογιστή, καθώς και την πρώϊμη Αρχαιοαστρονομική γνώση του Κυκλαδικού Πολιτισμού που εμφανίζεται στα Κυκλαδικά Τηγανόσχημα, γνώση η οποία μέσα από τα ταξίδια μεταφέρεται στην Ευρώπη και εμφανίζεται σε χρυσούς δίσκους, όπως έχει παρατηρήσει στις μελέτες που έχει κάνει μαζί με τον Αστροφυσικό καθηγητή Ξ. Μουσά.

Όπως είπε ο κ. Τσικριτσής «σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να δημοσιευθεί η έρευνα που έκανα στον χρυσό δίσκο του Moordord, ο οποίος βρίσκεται στο Μουσείο της Κολωνίας στη Γερμανία. Ο διευθυντής του Μουσείου μού έστειλε τον αριθμό των χαράξεων που φέρει ο χρυσός δίσκος. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπέδειξα την αστρονομική πληροφορία που φέρει και σχετίζεται με συνοδικές κινήσεις πλανητών. Αλλά μην επεκταθούμε άλλο και ας περιμένουμε την δημοσίευση πρώτα και μετά θα σας δώσω πλήρη στοιχεία για την έρευνα αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Τσικριτσή η μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι ένα σύνθετο θέμα, διότι κάποια ευρήματα έχουν τελετουργική αστρονομική πληροφορία και χωρίς τη γνώση της Αρχαιοαστρονομίας δεν μπορούν να ερμηνευθούν. «Το κάθε εύρημα για να ερμηνευτεί, θεωρώ ότι θέλει μια διαθεματική προσέγγιση και από άλλες επιστήμες για να κατανοήσουμε την πιθανή πληροφορία που φέρει».

«Χαρακτηριστικά στις πέτρες που βρέθηκαν στο Παλαίκαστρο Σητείας και χρονολόγησε ο Jan Velsink τον 19ο αι. πΧ, παρατηρούμαι κάποιες συμπτώσεις, όπου σε δύο πέτρινες μήτρες αναπαραγωγής πολλών αντιγράφων: πελέκεων, του Μινωϊκού Υπολογιστή εκλείψεων, του κοσμολογικού μοντέλου των Μινωϊτών και της τιτανίδας θεάς Ρέας, υπάρχουν πολλές αστρονομικές απεικονίσεις. Τελικά, δύο ασήμαντες για πολλούς πλάκες αν μελετηθούν και αρχαιοαστρονομικά μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες ενός μυστηριακού πολιτισμού που είναι ο Μινωϊκός και μας πηγαίνουν 39 αιώνες πίσω», τονίζει ο δρ. Τσικριτσής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία...

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,...

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό...