Την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης αγωνιούν για το αύριο και τις ζημιές από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών να είναι ορατές, ξεκινούν οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας, στα Μάλια, στη Σταλίδα και στη Χερσόνησο.
Στόχος η μείωση του πληθυσμού του εντόμου του δάκου της ελιάς και της οικονομικής ζημιάς που αυτό προκαλεί, σε ανεκτά επίπεδα.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις που επικρατούν συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για το έντομο, καλούνται οι παραγωγοί να μεριμνούν για την υποβοήθηση της καταπολέμησης του εντόμου, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα αντιμετώπισης (παγίδες μαζικής παγίδευσης, επιπλέον δολωματικούς ψεκασμούς, ψεκασμούς κάλυψης), ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών.
Την ίδια ώρα και όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, φέτος, σε αρκετές περιοχές του νησιού, οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα μπορούν όχι μόνο να πωλήσουν ελαιόλαδο αλλά ούτε να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους.
Αιτία οι σοβαρές ζημιές σε αρκετούς ελαιώνες όπως στην περιοχή του Τεμένους αλλά και της Μεσαράς.
Την ίδια ώρα, φέτος, σημαντικά μικρότερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή, αναμένεται και λόγω της περσινής υπερπαραγωγής.
Από τους πρώτους ελέγχους παρατηρείται μειωμένη και ανομοιόμορφη καρπόδεση σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες, η οποία σε κάποιες από αυτές φτάνει στα όρια της ακαρπίας.
Δεδομένης της κατάστασης καθώς και της πρόβλεψης του προγράμματος δακοκτονίας για εξαίρεση των Τοπικών Κοινοτήτων με καρποφορία μικρότερη του 25% υπάρχει σημαντική πιθανότητα εξαίρεσης κάποιων περιοχών.