‘Ακρως ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και της Μεσογειακής Επιστημονικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο με θέμα: “Ο ρόλος των επιστημόνων για την ενημέρωση και το περιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον από την έκθεση σε φυτοφάρμακα».
Κορυφαίοι επιστήμονες τοποθετήθηκαν σε ένα τεράστιο θέμα και φιλοξενήθηκαν σήμερα στο Ράδιο Κρήτη όπου αναλύθηκαν οι πτυχές μιας νοσηρής πραγματικότητας, αναφορικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα φυτοφάρμακα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία: από τον αγρότη που τα χρησιμοποιεί και την οικογένειά του, μέχρι τον καταναλωτή.
Το γεγονός ότι την τελευταία 12ετία στην Κρήτη κατεγράφησαν 30.000 θάνατοι από καρκίνο, που σχετίζονται με βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι χημικές ουσίες, τα φυτοφάρμακα, οι ρύποι, η ιονίζουσα ακτινοβολία, κ.α., πρέπει να αφυπνίσει.
Οι μελέτες των επιστημονων δείχνουν ότι το μεγαλύτερο προβλημα στο νησί επικεντρώνεται στις κλειστές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ η πρόταση για σταδιακή απεξάρτηση των καλλιεργειών από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους αγρότες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χωρίς χημικά δεν υπάρχει προϊόν.
Kαι όλα αυτά την ώρα που οι μεγαλύτερες ευθύνες ανήκουν στην απουσία, εδώ και δεκαετίες, μίας συντεταγμένης αναπτυξιακής αγροτικής κατεύθυνσης, από πλευράς Πολιτείας.