Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία στην Κρήτη και η επίλυσή τους για να μην αφανιστεί, έβγαλε στους δρόμους τους μελισσοκόμους απ όλο το νησί, που με μια δυναμική κινητοποίηση ζητούν μέτρα στήριξης και παρεμβάσεις για να αποτραπούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις.
Τα μέλη των μελισσοκομικών συλλόγων Ανατολικής Κρήτης, Λασιθίου, Ρεθύμνου “ο Μελιτεύς” και Χανίων “Η μέλισσα” πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το Παγκρήτιο Στάδιο και κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας όπου παρέδωσαν υπόμνημα στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη με τα αιτήματά τους.
Οι μελισσοκόμοι της Κρήτης ζητούν επίσης ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικοί ΚΑΔ και μέσω αυτού να δίνονται οι εκπτώσεις σε πετρέλαια και πρώτες ύλες.
Ενίσχυση του μελισσοκομικού κεφαλαίου για τη συμβολή της
επικονίασης των μελισσών, δεδομένου ότι συμβάλλουν στα μέγιστα στη γεωργική παραγωγή και τη διατήρηση του φυσικού-περιβαλλοντικού κεφαλαίου.
Αναμόρφωση του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ όσων αφορά τις ενισχύσεις και καταπολέμηση των “ελληνοποιήσεων”.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα με τις μελισσοκομικές οργανώσεις να ληφθούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού.
Να γίνονται συχνοί έλεγχοι.
Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμίων.
Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλι με παραπλανητικές ετικέτες όσον αφορά στη χώρα τρύγου.
Ελληνικό μέλι με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών που δε χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, να ελέγχεται για τη γεωγραφική του προέλευση.
Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στο ελληνικό μέλι.
Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν παράλληλα με το μέλι που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες