Η Κρήτη και συγκεκριμένα ο νομός Λασιθίου αναμένεται να φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια τη δεύτερη “κοιλάδα” όπως ονομάζεται στην διεθνή ορολογία, παραγωγής πράσινου υδρογόνου σύμφωνα με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΛΜΠΕΠΑ και το εργαστήριο που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ, Μανόλη Καραπιδάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η μονάδα που θα εγκατασταθεί στον Αθερινόλακκο, δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ θα είναι η δεύτερη που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.
Ο κ. Καραπιδάκης εξήγησε τι σημαίνει πράσινο υδρογόνο, που θα παράγεται με τη διάσπαση του θαλασσινού νερού, μετά την επεξεργασία αφαλάτωσης την οποία θα υφίσταται.
“Όταν εννοούμε πράσινο υδρογόνο, εννοούμε το υδρογόνο που παράγεται από ρεύμα των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά) και χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης” είπε ο καθηγητής.
Η μονάδα που θα κατασκευαστεί σε περίπου 4 χρόνια θα μπορεί να παράξει 1800 κιλά υδρογόνου την ώρα, με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται σε 11 εκατ ευρώ ενώ θα προβλέπεται και η μεταφορά του μέσω ειδικών πλοίων.
“Η επένδυση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η οποία αναμένεται να μας οδηγήσει, σε ένα πράσινο καύσιμο, φιλικό προε το περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, καθώς υπάρχει παγκόσμια τάση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου” όπως επεσήμανε ο κ. Καραπιδάκης.
“Στο τέλος, τόνισε η τιμή θα είναι ανταγωνιστική του φυσικού αερίου καθώς στην Ε.Ε θα δημιουργηθεί μια τράπεζα πράσινου υδρογόνου η οποία θα χρηματοδοτείται, για την παραγωγή του καυσίμου, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις βιομηχανίες για την παραγωγή προιόντων, στις μεταφορές, τη ναυτιλία και άλλες δραστηριότητες.