Νέα αναστολή στην εκτέλεση των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης προκλητικών αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης, δίνεται μέσα από την προσθήκη τροπολογίας σε νόμο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, με την οποία «παγώνει» η υλοποίηση τους ως τις 31 Μαρτίου 2023.
Όπως είναι γνωστό στο τέλος Οκτωβρίου έληξε η προηγούμενη αναστολή που είχε δοθεί και τώρα δίδεται μια ακόμα τρίμηνη παράταση, με βάση την οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο αυθαίρετες κατασκευές και κτίσματα για τα οποία έχουν εκδοθεί 400 πρωτόκολλα κατεδάφισης σε όλο το νησί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να τελεσιδικήσουν τα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί, χρειάστηκε να κλείσει ένας δεκαπενταετής κύκλος προσφυγών, οι οποίες απορρίφθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια.
Ωστόσο όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων, οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήταν τόσο έντονες που αποδείχτηκαν ισχυρότερες και από την εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διαδικασία αναβολών όπου η μία διαδέχεται την άλλη.
Αυτή τη φορά η αναστολή στις κατεδαφίσεις έρχεται με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρήτης με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» το οποίο ψηφίστηκε.
Σε άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται χωρίς καμία συμπληρωματική τεκμηρίωση ότι «αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2023 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.»