Κατηγορηματικός στο θέμα της τοποθέτησης καμερών σε σχολεία της Κρήτης, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης. Ο κ. Τερζάκης ξεκαθάρισε ότι όλες οι κάμερες πρέπει να ξηλωθούν άμεσα, καθώς τοποθετήθηκαν αυθαίρετα και παράνομα.
Απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο για την τοποθέτηση όσο και για τη λειτουργία τους οι οποίες υπαγορεύονται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είπε ο κ. Τερζάκης προσθέτοντας ότι η απόφαση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος πρέπει να λαμβάνεται από το αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν, ενώ τα δεδομένα που καταγράφουν οι κάμερες πρέπει να διαγράφονται κατά την επόμενη εργάσιμη μέρα
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών, ενώ το σύστημα βιντεοεπιτήρησης επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο:
Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε πολλά σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, λόγω κλοπών και διαρρήξεων.
Τις έντονες αντιδράσεις της είχε εκφράσει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης εκφράζει την έντονη αντίθεση και ανησυχία του με αφορμή τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν πολλά σχολεία του Ηρακλείου, με απόφαση των διευθυντών τους, να τοποθετούν συστήματα παρακολούθησης τόσο για την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο όσο και των ίδιων των σχολικών συγκροτημάτων.
Άραγε από ποιους θα πρέπει να προστατευτούν οι μαθητές την ώρα λειτουργίας του σχολείου; Μήπως αμφισβητείται ανοιχτά από κάποιους ο παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών; Ποιος είναι υπεύθυνος για την πλήρη εγκατάλειψη των σχολικών συγκροτημάτων;
Αποτελεί ένα μέτρο ενίσχυσης της αστυνόμευσης μαθητών και εκπαιδευτικών στους χώρους του σχολείου, που έχει απώτερο σκοπό να βάλει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους, στην ελευθερία λόγου κι έκφρασης. Εθίζει, τελικά, τους νέους στο χαφιεδισμό, στη λογική της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και στη νομιμότητα της εφαρμογής της τεχνολογίας όχι για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της κοινωνίας, αλλά για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες λειτουργίας ενός αυταρχικού κράτους. Επιχειρεί δε, να βάλει εμπόδια και στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησής τους.
Πρόκειται για ένα μέτρο αυταρχικό και αντιπαιδαγωγικό, όπου επιχειρείται με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κλοπών και των καταστροφών στα σχολικά κτίρια, να καλυφθεί το κενό της επαρκούς φύλαξης των σχολικών εγκαταστάσεων, που προέκυψε μετά τις απολύσεις και την απουσία προσλήψεων σχολικών φυλάκων, με κάμερες παρακολούθησης.
Έχει αναρωτηθεί κανείς ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται, ότι είναι «εν δυνάμει» ύποπτοι; Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των μαθητών ενός σχολείου, στην κουβέντα τους, στη συμπεριφορά τους, στην εν γένει δράση τους.
Το πρόβλημα της φύλαξης των σχολικών κτιρίων δε λύνεται με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ούτε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και την παράδοση της ασφάλειας των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, να απαιτήσουν να μην εγκατασταθεί σε κανένα σχολείο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, να απομακρυνθούν άμεσα όσα έχουν ήδη εγκατασταθεί.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη σχολικών φυλάκων σε 24ωρη βάση για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.