Δύσκολη αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου εστίες εκκόλαψης του εντόμου έχουν υπερπολλαπλασιαστεί φτάνοντας τις 6.000 φέτος!
Η Περιφέρεια Κρήτης δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διαθέτει.
Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης, τη φετινή χρόνια λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών οι ψεκασμοί άρχισαν νωρίτερα από ποτέ, και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες και ανταποκρίνεται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές υποστηριζόμενο από επιστήμονες διεθνούς κύρους, του ΙΤΕ και της αναδόχου εταιρείας.
Η χρήση εναέριων (drones) και αμφιβίων μέσων θεωρείται αναγκαία, καθώς η αποτελεσματικότητα της κρίνεται η καλύτερη δυνατή καθώς ο ψεκασμός γίνεται από χαμηλό ύψος αλλά και σε δύσβατα σημεία εκεί δηλαδή όπου δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς.
Το 2018, καταγράφηκε στη χώρα μας ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια, τα τελευταία χρόνια, διάσπαρτα σχεδόν σε όλη την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 300 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 10 κρούσματα ελονοσίας, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτηςκαταγράφηκε ιδιαίτερα περιορισμένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίουπροκάλεσαν συσσώρευση νερών τα οποία ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των ενοχλητικών εντόμων. Το μέγεθος του προβλήματος, αναμένεται να φανεί όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες και αρχίσει η εκκόλαψη των πρώτων πληθυσμών».
Παρ’ όλα αυτά όπως φαίνεται είναι πρακτικά αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως οι πληθυσμοί, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, αν και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον μέγιστο δυνατό περιορισμό τους.