Οργιάζει η αισχροκέρδεια με αποτέλεσμα τα καλοκαιρινά φρούτα να φτάνουν σε μανάβικα, σούπερ μάρκετς και Λαικές αγορές σε εξαπλάσια τιμή από αυτή που «φεύγουν» από το χωράφι, οδηγώντας σε απόγνωση τους καταναλωτές, οι οποίοι μαστίζονται από την ακρίβεια.
Πάντως, η μεγάλη «ψαλίδα» που ανοίγει από την τιμή στο χωράφι στο ράφι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, με τους παραγωγούς να λένε ότι στις πλάτες τους κάποιοι αισχροκερδούν, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τα αγοράσουν.
Για το θέμα της μεγάλης διαφοράς τιμών από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, ειδικά από τα οπωροπωλεία και ορισμένα σούπερ μάρκετ ασχολήθηκε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης έδωσε τις σημερινές τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τις οποίες:
To καρπούζι “φεύγει” από το Τυμπάκι με 40 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο και φτάνει να πωλείται στο Ηράκλειο διανύοντας μια απόσταση 50 χλμ προς ένα ευρώ το κιλό.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα φρούτα εποχής όπως είναι το πεπόνι που διατίθεται από τον παραγωγό προς 70 – 80 λεπτά φτάνει στον καταναλωτή με 1 – 1,20 ευρώ το κιλό στις λαικές αγορές.
Η απόλυτη όμως αισχροκέρδεια γίνεται στα κεράσια , που φεύγουν από την Έδεσσα με 1,30 – 1,60 και φτάνουν να πωλούνται σε πολλά καταστήματα στο Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά στην εφταπλάσια ή οχταπλάσια τιμή, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες σήμερα διατίθενται από οπωροπωλεία προς 5,50 – 8,90 ευρώ το κιλό!
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Γιώργος Χρήστου είπε πως πρόκειται για κεράσια πρώτης ποιότητας η τιμή των οποίων χθες δεν ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ.
Σε ότι αφορά στις ντομάτες και στ’ αγγούρια η τιμή παραγωγού είναι από 50 – 70 λεπτά και από 60 – 70 λεπτά αντίστοιχα.
Στο Ηράκλειο πωλούνται προς 1,5 ευρώ οι ντομάτες και προς 1,80 ευρώ το αγγούρι. Παρόμοιες οι τιμές και στα Χανιά.
Χονδρέμπορος που έκανε παρέμβαση στην εκπομπή τόνισε το γεγονός ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση στο περιθώριο κέρδους αφού δεν τίθεται πλαφόν και όριο με αποτέλεσμα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς ο καθένας να πουλά όσο θέλει, με θύμα της όλης κατάστασης τον καταναλωτή που προσπαθεί με το συρρικνωμένο εισόδημά του ν’ ανταπεξέλθει στο τσουνάμι των ανατιμήσεων.
Με πληροφορίες από ekriti.gr