Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, με τελευταία περιστατικά να είναι αυτά στην Κρήτη, όπου μικρός καρχαρίας βγήκε στα ρηχά, και στη Σέριφο, όπου νεαροί που επέβαιναν σε φουσκωτό είδαν έναν καρχαρία τριών μέτρων προσεγγίζει το σκάφος τους.
Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και μιλούν για φυσιολογική εμφάνιση καρχαριών καθώς στη Μεσόγειο υπάρχουν διάφορα είδη.
“Τα είδη καρχαριών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες, που υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα γνωρίζουμε και τα συγκεκριμένα που εμφανίστηκαν επίσης ξέρουμε ότι είναι είδη που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες εδώ και πολλά χρόνια. Τα περισσότερα είδη καρχαριών έχουν ευρεία εξάπλωση”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θανάσης Τσίκληρας, καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ.
Και συνέχισε:
“Αυτοί οι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών βρίσκονται σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει τα είδη που υπάρχουν εδώ -τα οποία μετακινούνται έτσι κι αλλιώς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις- από τους καρχαρίες που υπάρχουν στις υπόλοιπες μεσογειακές θάλασσες ή και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ειδικά τα μεγαλόσωμα είδη μετακινούνται μεταξύ του Ατλαντικού και της Μεσογείου συνέχεια”.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος, και αυτό ερευνούν οι ειδικοί αν σχετίζεται με την εμφάνιση των καρχαριών.
Οι καρχαρίες διαθέτουν όραση και αντιλαμβάνονται την παρουσία, που δεν έχει σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα από πολύ μακριά.
Ο άνθρωπος όταν βρεθεί κοντά σε καρχαρία θα πρέπει να απομακρυνθεί αργά και χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις, συμβουλεύουν οι ειδικοί.