15.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Κρήτη: Πληθαίνουν οι εμφανίσεις καρχαριών – Τι λένε οι ειδικοί

Ημερομηνία:

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, με τελευταία περιστατικά να είναι αυτά στην Κρήτη, όπου μικρός καρχαρίας βγήκε στα ρηχά, και στη Σέριφο, όπου νεαροί που επέβαιναν σε φουσκωτό είδαν έναν καρχαρία τριών μέτρων προσεγγίζει το σκάφος τους.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και μιλούν για φυσιολογική εμφάνιση καρχαριών καθώς στη Μεσόγειο υπάρχουν διάφορα είδη.

“Τα είδη καρχαριών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες, που υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα γνωρίζουμε και τα συγκεκριμένα που εμφανίστηκαν επίσης ξέρουμε ότι είναι είδη που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες εδώ και πολλά χρόνια. Τα περισσότερα είδη καρχαριών έχουν ευρεία εξάπλωση”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θανάσης Τσίκληρας, καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ.

Και συνέχισε:

“Αυτοί οι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών βρίσκονται σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει τα είδη που υπάρχουν εδώ -τα οποία μετακινούνται έτσι κι αλλιώς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις- από τους καρχαρίες που υπάρχουν στις υπόλοιπες μεσογειακές θάλασσες ή και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ειδικά τα μεγαλόσωμα είδη μετακινούνται μεταξύ του Ατλαντικού και της Μεσογείου συνέχεια”.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος, και αυτό ερευνούν οι ειδικοί αν σχετίζεται με την εμφάνιση των καρχαριών.

Οι καρχαρίες διαθέτουν όραση και αντιλαμβάνονται την παρουσία, που δεν έχει σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα από πολύ μακριά.

Ο άνθρωπος όταν βρεθεί κοντά σε καρχαρία θα πρέπει να απομακρυνθεί αργά και χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μελέτη λέει ότι η κατάθλιψη είναι νόσος του ανοσοποιητικού

Όσο η κατάθλιψη βασανίζει όλο και περισσότερο κόσμο, τόσο...

Αγρότες: Βάση για διάλογο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Οι κόκκινες γραμμές τους

Με θετικό βλέμμα βλέπουν οι αγρότες τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού...