Η Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας – Κρήτης εύχεται στους καταναλωτές να γιορτάσουν τον εορτασμό τις Αποκριάς και την Σαρακοστή με υγεία και ευτυχία, έστω και εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζει δε κάποια βασικά σημεία για την αγορά τροφίμων της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής καθώς αυτά είναι ευαίσθητα και έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.
1. Φρέσκα κεφαλόποδα όπως χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά: Αν προμηθευτούμε φρέσκα προσέχουμε να μην αναδίδουν άσχημες οσμές, η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια τους γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Αν αγοράσουμε κατεψυγμένα ή αποψυγμένα τότε αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.
2. Φρέσκα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, αχιβάδες και κυδώνια): Εάν πωλούνται με το κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή το κέλυφος να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα. Μετά το άνοιγμα η σάρκα να είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και να συστέλλεται όταν την πιέζουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε επάνω της μερικές σταγόνες λεμόνι. Να μην αναδίδουν περίεργες οσμές και να διατηρούνται σε πάγο. Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να διατηρούνται επίσης επάνω σε πάγο και η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή συνεκτική και να μυρίζουν θάλασσα.
3. Φρέσκιες γαρίδες: προσέχουμε η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική, διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα πόδια τους να είναι στερεωμένα στο σώμα και σκληρά.
4. Κονσέρβες ψαρικών: ισχύουν όσα και για όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δηλαδή να αναγράφονται στη συσκευασία η ημερομηνία λήξης, η επωνυμία του παρασκευαστή ή και εισαγωγέα, η χώρα προέλευσης και να μην παρουσιάζουν εξωτερικά στοιχεία αλλοίωσης όπως σκουριά, διογκωμένη συσκευασία, διαρροή εσωτερικού υγρού
5. Παστός μπακαλιάρο, λακέρδα, τονολακέρδα: πρέπει να προσέχουμε να μην παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης στο χρώμα, τη σάρκα και την οσμή τους.
6. Κατεψυγμένα: Προσοχή στην εμφάνιση και την οσμή τους καθώς και στις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης κατανάλωσης. Στις συσκευασίες του πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο επίπαγος τους σαν ποσοστό του βάρους και δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%
7. Ταραμάς: να μην έχει μούχλα, ξήρανση ή τάγγιση (θα το καταλάβουμε από το τσούξιμο και την βαριά γεύση)
8. Λαγάνα: έχει παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση την Καθαρή Δευτέρα. Θα πρέπει να αγοράζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε, καθώς η τιμή της είναι υψηλή. Συνιστάται στους καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα το ψήσιμό της. Μια άψητη και όχι καλής κατεργασίας λαγάνα προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Επίσης θα πρέπει να γίνει έρευνα αγοράς, καθώς η τιμή διαφοροποιείται από Αρτοποιείο και Πρατήρια άρτου, αλλά και Ζαχαροπλαστεία ή Σούπερ Μάρκετ.
9. Χαλβάς: προσέχουμε η ημερομηνία ανάλωσης., τις ενδείξεις επί της συσκευασίας δηλ. τα συστατικά του (ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, βανίλια, κακάο, ξηροί καρποί κλπ), την τιμή πώλησης, και την ημερομηνία ανάλωσης.
Η τιμή του προϊόντος να είναι καθαρογραμμένη και σε εμφανές σημείο και να υπάρχει η ένδειξη για την προέλευση του προϊόντος δηλ. «αλιευμένο» ή «υδατοκαλλιέργειας» καθώς και περιοχή αλίευσης. Κάνουμε ιδιαίτερη έκκληση στους καταναλωτές να προτιμήσουν για τις αγορές τους ελληνικής προέλευσης τρόφιμα. Προκειμένου για εγχώρια προϊόντα στις συσκευασίες πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «Ελλάδα».