Την ώρα που η κρίση στο Σουδάν βαθαίνει, με τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με τους παραστρατιωτικούς που επιχειρούν να πάρουν την εξουσία, η Κρήτη μπαίνει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Το νησί μας, επιβεβαιώνει ξανά τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό του χαρακτήρα καθώς αποτελεί εναέριο “κόμβο” για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των ευρωπαίων πολιτών από το σπαρασσόμενο Σουδάν. Ήδη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου βρέθηκαν από την Τετάρτη (19/4) μεταγωγικά αεροσκάφη Α-400M Atlas της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών, μεγάλων δυνατοτήτων και τα οποία θα πετάξουν προς κάποιο αεροδρόμιο του Σουδάν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι
Υπολογίζεται, πως στο Σουδάν (στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις) βρίσκονται περίπου 1.000 ευρωπαίοι πολίτες ανάμεσά τους και 150 Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχει ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο επικρατεί “πυρετός”, αλλά και η πρόθεση να αντιμετωπιστεί η κρίση συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες των κρατών – μελών.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην παρούσα φάση και με τις μάχες να μαίνονται, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και σχεδιασμό ώστε να είναι υπό την μέγιστη δυνατή ασφάλεια η πτήση, η προσγείωση, η επιβίβαση και απομάκρυνση των πολιτών με τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν γι αυτό το σκοπό.
“Μάτια” από αέρος
Παράλληλα, νότια της Κρήτης πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για συλλογή πληροφοριών, ενώ αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη πέταξαν προς Αίγυπτο.
Κινήσεις υπάρχουν και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προς την περιοχή ενδιαφέροντος πέταξε ένα ιπτάμενο ραντάρ EMB-145H.