Συνέντευξη στον Άγγελο Ανδρέου
Για την ΕΡΤ, τις Σκουριές, το ΠΑΣΟΚ και την οικολογία μιλά στο nooz.gr ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, χωρίς περιστολές και αναστολές.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο nooz.gr χαρακτήρισε «αυταρχική» την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει υιοθετήσει το δόγμα ότι «νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή». Το κόμμα απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία -το ΠΑΣΟΚ- θεωρεί ότι έχει στην πράξη καταλυθεί, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την πολιτική του δράση εντός και εκτός του ευρωκοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο κ. Αρσένης απαντά και σε όσους τον κατηγόρησαν για την αντίδραση του την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, εξηγώντας γιατί έγραψε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το περιστατικό για να «καταστρέψει τα δάση».
Η συνέντευξη
Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με σκοπό την εκκένωση του κτηρίου από τους απεργούς. Ο κ. Κεδίκογλου μίλησε για αποκατάσταση της νομιμότητας. Ποια είναι η άποψη σας;
Διασύρεται ακόμη μια φορά η Ελλάδα διεθνώς. Οι επιλογές της κυβέρνησης μάς κατατάσσουν στις χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις που δεν σέβονται τη Δημοκρατία.
Η εικόνα της ΕΡΤ κλειδωμένης με χειροπέδες ήρθε να προστεθεί στο «μαύρο» στις οθόνες και στην ακραία καταστολή των διαδηλώσεων. Δυστυχώς, αυτά πλέον συμβολίζουν για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη το επίπεδο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Είναι επιζήμιο για τον τουρισμό και την οικονομία. Σκοτώνει τον τελευταίο μύθο της Ελλάδας ως λίκνο της Δημοκρατίας. Είναι κίνηση επιπόλαιη, ανεύθυνη και επικίνδυνη.
Προσφάτως καταθέσατε επείγουσα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για δύο περιπτώσεις διαρροής αποβλήτων από τη μεριά της Ελληνικός Χρυσός που πραγματοποιεί τις εξορύξεις στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι η υπόθεση της Ιερισσού θα τύχει προσοχής από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τι αποτέλεσμα περιμένετε ότι θα βγει;
Η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα Ευρωπαϊκά όργανα. Δεν είναι μυστικό ότι αποτέλεσε μία από τις αφορμές ώστε να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού, κάτι που είμαι πεπεισμένος ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει ευρωπαϊκός κανόνας.
Πολύ πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η πώληση εγκαταστάσεων και γης από το ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός» είναι παράνομη και ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά. Αναφορικά με το αν θα γίνει η εξόρυξη ή όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προς το παρόν λόγο.
Εκεί που έχει λόγο είναι για την επάρκεια και εφαρμογή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τις σε κάθε περίπτωση επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την εξόρυξη και τη μεταφορά των προϊόντων εξόρυξης, αλλά και για την προνομιακή μεταχείριση της εταιρίας εκμετάλλευσης από την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά και παρεμβαίνει.
Αναμένω ότι επειδή η εξόρυξη χρυσού είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη δραστηριότητα, τόσο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία όσο και για τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες μιας περιοχής η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι διαρκώς παρούσα.
Η Ελλάδα θα έχει υψηλό κόστος και οικονομικό και πολιτικό από την παράλογη επιλογή της προώθησης της εξόρυξης χρυσού, κόντρα στην τοπική κοινωνία και στην κοινή λογική.
Θα ήθελα να σας θέσω το θέμα του κοινωνικού διχασμού που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, όπου υπάρχει τεράστια κοινωνική ένταση ανάμεσα στους κατοίκους που αντιδρούν στην εξόρυξη του χρυσού και στους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός.
Oι εργαζόμενοι της εταιρείας αναφέρουν ως κύριο επιχείρημα τους την ανεργία στην οποία θα περιέλθουν σε περίπτωση που διακοπούν τα έργα. Εσείς έχετε σκεφτεί κάποια λύση για το πώς θα απορροφηθούν στην αγορά εργασίας οι εργαζόμενοι αυτοί;
Η προώθηση με κάθε κόστος της εξόρυξης χρυσού σημαίνει ανεργία, ανασφάλεια και ύφεση στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, στον τουρισμό, στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στις δραστηριότητες αυτές απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.
Θα διακυβεύσουμε λοιπόν τις πολλές θέσεις απασχόλησης για να δημιουργήσουμε λίγες; Και αν μια ημέρα αποφασίσει η εταιρία ότι δεν τη συμφέρει να συνεχίσει την εξόρυξη, τι θα γίνει;
Αντίθετα, ακόμη και σήμερα, μέσα στην κρίση, οι περιοχές που ασχολούνται με τον τουρισμό συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και άμεσα στον τουρισμό, αλλά και έμμεσα στα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Είστε ένας από τους πιο ενεργούς ευρωβουλευτές του Κοινοβουλίου, παρεμβαίνοντας σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η χώρα μας. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο από αυτά, αν μπορεί βέβαια να γίνει κάποια τέτοια ιεράρχηση;
Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά μας προβλήματα έχουν μία κοινή αφετηρία. Την έλλειψη θεσμών και κανόνων στην κοινωνία και την οικονομία μας.
Αυτή ήταν η μεγάλη αστοχία μας. Δεν καταφέραμε να θεσπίσουμε το απαραίτητο για κάθε κοινωνία πλαίσιο κανόνων και την δημιουργία θεσμών που να τους εφαρμόζουν. Γίναμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούμενοι τις θεμελιώδεις αρχές της.
Η έλλειψη κανόνων διέλυσε την κοινωνία και οικονομία και ενθάρρυνε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της νοοτροπίας μας. Μπορεί να βιώνουμε τις επιπτώσεις της καθημερινά, αλλά για να την αντιληφθούμε οπτικά αρκεί να παρατηρήσουμε τις πόλεις, τα χωριά και την ύπαιθρο μας.
Μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αν κοιτάξει κανείς τα κτήρια στο ιστορικό κέντρο του χωριού του ή της πόλης του είναι σχεδόν όλα κτισμένα τα τελευταία 40 χρόνια. Γκρεμίσαμε την ιστορία μας κτήριο – κτήριο μέσα σε μία μόλις γενιά.
Έως και την κρίση κτίζαμε οπουδήποτε στα τοπία μας. Η εικόνα της χώρας μας, ακόμη και των τουριστικών ναυαρχίδων μας μοιάζει πιο πολύ με Μέση Ανατολή ή Αφρική παρά με οποιαδήποτε άλλη από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θεσμική κατάρρευση όμως που οδήγησε στην κρίση, σήμερα διευρύνεται μέσα από τις κυβερνητικές πολιτικές και το δόγμα «νόμος είναι το αίτημα του υποψήφιου επενδυτή».
Η εφαρμογή του δόγματος αυτού δίνει τη χαριστική βολή στους εύθραυστους θεσμούς μας και μας απομακρύνει οριστικά από την Ευρώπη.
Μας κάνει επίσης μια χώρα ακόμα πιο άνιση κοινωνικά και άδικη. Σε μια κοινωνία, θεσμούς και κανόνες δεν χρειάζονται οι λίγοι πλούσιοι και ισχυροί, αλλά οι αδύναμοι και πολλοί.
Θεωρείτε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη ως προς την προστασία του Περιβάλλοντος; Αν όχι, ποιες δράσεις θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και πόσο αισιόδοξος είστε ότι τελικά οι Έλληνες θα αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση;
Ανησυχώ. Η κοινωνία μας που αγαπά την πρόοδο και άρα και τους ισχυρούς θεσμούς και την προστασία του περιβάλλοντος εκβιάζεται. Η κυβέρνηση τής ζητά να επιλέξει μεταξύ της οικονομικής καταστροφής ή της διάλυσης των θεσμών.
Έτσι, προοδευτικοί άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται ότι προκειμένου να μην καταστραφεί η χώρα είναι διατεθειμένοι να πουλήσουμε τη δημόσια γη, τις βασικές υποδομές μας και να διαλύσουμε τους κανόνες λειτουργίας της κοινωνίας και οικονομίας μας.
Το εγκληματικό είναι ότι ακριβώς αυτή η επιλογή είναι που καταστρέφει οριστικά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πώληση των δημοσίων κτηρίων. Εικοσιοκτώ κτήρια πωλήθηκαν σε δύο τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας, προς 261,31 εκ ευρώ.
Το κράτος όμως θα είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει να τα ενοικιάζει με κόστος για τα πρώτα 20 χρόνια 600 εκ ευρώ.
Γίνεται ξεκάθαρο ότι μέσα από την πώληση της δημόσιας περιουσίας χάνουμε έσοδα και συσσωρεύουμε οφειλές.
Προσπάθησα πολύ να αποφύγω την ερώτηση που ακολουθεί, αλλά δεν γίνεται να μην την κάνω… Έχετε κατηγορηθεί τελευταία για την ανάρτηση που είχατε κάνει στο Facebook με αφορμή την δολοφονία Φύσσα.
Είπατε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δολοφονία για να διαλύσει τη δασική πολιτική. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγόρησαν για μια “εκτός τόπου και χρόνου” δήλωση; Επιμένετε στον ισχυρισμό;
Όποιος κάνει σήμερα κριτική στην κυβέρνηση δέχεται προσωπικές επιθέσεις και βλέπει να λόγια του να παραποιούνται.
Την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η κυβέρνηση έβγαλε για 7ήμερη διαβούλευση αντισυνταγματικό νόμο που επιτρέπει τη δόμηση στα καμμένα αλλά και στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Εκείνη τη στιγμή όλοι μας ήμασταν εστιασμένοι στην αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής.
Είναι δυνατό ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο που αντίκειται σε συνταγματικές επιταγές να μπαίνει σε σύντομη διαβούλευση τέτοια στιγμή;
Αυτή η πολιτική κριτική προς τις επιλογές της κυβέρνησης αντί να απαντηθεί επί της ουσίας, προτιμήθηκε να διαστρεβλωθεί.
Κατηγορήθηκα ότι υποστηρίζω πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έγινε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά από την κυβέρνηση. Νιώθω όμως τυχερός που προς το παρόν δεν κατηγορούμαι για αντιπεριβαλλοντική δράση. Τίποτα δε θα με εξέπληττε πλέον.
Τελικά βέβαια η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και έδωσε παράταση στην διαβούλευση.
Αλήθεια, πώς μπορεί μια Ελλάδα που βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής αναταραχής να ενδιαφερθεί για ζητήματα όπως η οικολογία;
Από τη στιγμή που η χώρα μας ζει από τον τουρισμό και τη γεωργία, η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των τουριστικών και αγροτικών μας προϊόντων.
Ομορφιά τοπίων και διατροφική υγεία στην πράξη πουλάμε στους ξένους επισκέπτες και καταναλωτές.
Αν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον, δε θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.
Θα επιδιώξετε μια δεύτερη θητεία στο ευρωκοινοβούλιο; Και αν ναι, υπάρχουν συζητήσεις με κάποιο κόμμα που μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητα σας; Φαντάζομαι, με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο παραιτηθήκατε σχετικά “θορυβωδώς” δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο συζήτησης…
Το πολιτικό χάσμα που με χωρίζει με το σημερινό ΠΑΣΟΚ συνεχώς διευρύνεται και είναι αγεφύρωτο. Θεωρώ ότι στην πράξη το ΠΑΣΟΚ έχει καταλυθεί.
Το σημαντικό όμως δεν είναι να μιλάμε για κόμματα και σημαίες, αλλά να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις πολιτικές διάλυσης των κοινωνικών θεσμών που απειλούν τόσο τη δημοκρατία μας όσο και την έξοδο από την κρίση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας μοναδικός χώρος άσκησης πολιτικής καθώς επιτρέπει την ανεξαρτησία του ευρωβουλευτή και επιβραβεύει το έργο του και όχι τις διασυνδέσεις και τις δολοπλοκίες.
Στο πλαίσιο αυτό, της ανεξαρτησίας και της προσφοράς θα συνεχίσω από όποια θέση και αν βρεθώ στη ζωή και στην κοινωνία.