Από την κεντρική αγορά του Ρέντη στην Αθήνα, και πάντως από αγορές εκτός Κρήτης, προμηθεύονται αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία των κρουαζιεροπλοίων που φτάνουν στο λιμάνι του Ηράκλειου, τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα, τα νερά και τα ποτά που χρησιμοποιούν οι τουρίστες και οι φιλοξενούμενοι στα πολυτελή εστιατόρια.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι το έλλειμμα συντονισμού στο νησί μας κοστίζει ακριβά στην κρητική οικονομία.
Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, αν όχι δυσαρέσκεια, το γεγονός ότι για παράδειγμα χθες η τομάτα στην αγορά του Ηρακλείου είχε 70 ή και 80 λεπτά ενώ στην Αθήνα σχεδόν το ίδιο προϊόν είχε τιμή έως 35 λεπτά, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο επιχειρηματίας Μάρκος Βασιλάκης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι συχνά οι πελάτες τους ζητούν ποσότητες αγροτικών προϊόντων ή συγκεκριμένα είδη που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν εδώ γι’ αυτό και προσφεύγουν στη λύση της Αθήνας αλλά σε κάθε περίπτωση οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες εκτός Κρήτης, με αποτέλεσμα να προτιμούν αυτή τη λύση.
“Συνήθως δε βρίσκουμε τις ποσότητες που μας ζητάνε. Επίσης, μας ζητούν προσφορές και λόγω των αυξομειώσεων στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, συχνά απορροφώνται οι όποιες αυξήσεις από εμάς τους ίδιους ή από τους εμπόρους οι οποίοι χάνουν χρήματα”, πρόσθεσε.
Ρόλο συντονιστή επιχειρεί να παίξει, τα τελευταία χρόνια, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως φαίνεται, παρά τις προσπάθειες, το έλλειμμα συντονισμού παραμένει…
Η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως είναι φυσικό, όπως και η ποσότητα.
Γενική διαπίστωση είναι, πάντως, ότι οι τουρίστες προτιμούν τα ποιοτικά κρητικά προϊόντα, μόνο που η προμήθειά τους γίνεται συνήθως εκτός Κρήτης και μόνον προϊόντα, όπως κρέας ειδικής κοπής, σολωμός, συγκεκριμένα είδη ψαριών και θαλασσινών ή ανθρακούχο νερό ή τρόφιμα ξένης προέλευσης.