ΕΙΣΗΓΗΣΗΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας (άρθρο 8, παρ 2) του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης, προτείνει στο Προεδρείο να εισάγει την παρούσα εισήγηση ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης και λήψη απόφασης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εισήγηση διαμορφώθηκε μετά από συζητήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης με υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλους φορείς.Η αντιπυρική περίοδος του 2013 ξεκίνησε ήδη με μεγάλες πυρκαγιές στο Ηράκλειο και τα Χανιά, στις πρώτες μέρες του Ιούνη. Με έντονο τρόπο ήλθαν στην επιφάνεια τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στην αντιπυρική προστασία και δασοπυρόσβεση η αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης.
Αυτή η πολιτική, που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, παρέδωσε τα δασικά οικοσυστήματα στην εμπορευματοποίηση και στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου. Οι δασικές υπηρεσίες, όπως παντού, υποβαθμίστηκαν και στην Κρήτη. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφερθήκαμε στους εντελώς ανεπαρκείς προϋπολογισμούς δασικών έργων τα δύο τελευταία χρόνια, που και αυτοί έμειναν στα χαρτιά από έλλειψη κονδυλίων.
Από το 1998 η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς την ανάλογη υποδομή και τα απαραίτητα κονδύλια. Το Πυροσβεστικό Σώμα αποδυναμώθηκε παραπέρα με τη στρατωτικοποίηση που επιβλήθηκε, με τη μη κάλυψη 4.000 κενών οργανικών θέσεων, την καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας με υπαλλήλους τριών ταχυτήτων (μόνιμους, πενταετούς θητείας, εποχικούς) έγιναν χιλιάδες οι απλήρωτες ώρες εργασίας και τα ρεπό.
Από πλευράς εξοπλισμού, από τα 1700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τα 1245 είναι από 10 – 30 ετών, ενώ από τα 21 σκάφη Canadair, μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Ενημερωθήκαμε ότι λείπουν μέχρι και στολές πυροσβεστών (!) σε ορισμένες υπηρεσίες.
Η πρωτοβάθμια Τοπική Διοίκηση στην Κρήτη, που της ανατέθηκε ο συντονισμός της πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης –ιδιαίτερα σε μέτρα πρόληψης- δεν διαθέτει ούτε τα οικονομικά ούτε άλλα μέσα για να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο και ποτέ δεν τα διεκδίκησε. Την ίδια αδυναμία να ανταποκριθεί έχει και η Περιφέρεια, αιρετή και διορισμένη.
Εργασίες που συνθέτουν μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, παρέμειναν κενό γράμμα και αυτή τη χρονιά, όπως ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, πυροφυλακίων,
Εκεί οδήγησε η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης που αγωνιά μόνο για το πώς θα καταβάλλονται ανελλιπώς τα πακέτα χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται τα Χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ΑΠΕ, ο νόμος για την επιτάχυνση των «στρατηγικών επενδύσεων», το χωροταξικό Κρήτης κα το Ρυθμιστικό Ηρακλείου. Δάση και ορεινοί όγκοι παραδίνονται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με «fast truck» επενδύσεις στις τουρισμό και στον τομέα της ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά να επεκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα.
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δια του πρωθυπουργού, κατέστησε το λαό υπεύθυνο (!) για την προστασία των δασών, αρνούμενη να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και να εγγυηθεί οτιδήποτε στον τομέα της πυροπροστασίας. Το ίδιο δήλωσε κατηγορηματικά και ο αρμόδιος Υπουργός κ.Δένδιας σε κλειστή παγκρήτια σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στα Χανιά.
Προκλητικά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα είναι αμείλικτος σε αδυναμίες κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 διαθέτει για την πυροπροστασία το ποσό των 5.162.000 ευρώ μειωμένο πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 23.000.000 ευρώ.
Προβάλλεται και καλλιεργείται ο «εθελοντισμός» ως λύση στο πρόβλημα, ώστε να εξοικονομεί το κράτος αρκετά εκατομμύρια ευρώ που θα πηγαίνουν στις τσέπες βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών. Και σε αυτό το ζήτημα επίσης ήταν σαφέστατος ο κ.Δένδιας στην παγκρήτια σύσκεψη, όπως και η αρμόδια επί του Τουρισμού Υπουργός κ.Κεφαλογιάννη.
Εμείς θεωρούμε πως όσο απαραίτητο είναι να ευαισθητοποιούνται και να αποκτούν γνώσεις για την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση οι πάντες –ξεκινώντας από τους μαθητές στα σχολεία- , άλλο τόσο βέβαιο είναι πως αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραμερίσει την ανάγκη να εγγυηθεί το κράτος την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων κρατικών υπηρεσιών, με επαγγελματική στελέχωση και εξοπλισμό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης, υποστηρίζει τη θέση πως ο δασικός πλούτος και το περιβάλλον γενικά είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία. Αυτά, όπως και κατά κύριο λόγο η ζωή των ανθρώπων, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη του ίδιου του λαού για ριζική αλλαγή πολιτικής στο επίπεδο της εξουσίας, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Θεωρεί πως η Τοπική Διοίκηση και η Περιφέρεια έχουν δείξει απαράδεκτη ολιγωρία και είναι συνυπεύθυνες με την κυβέρνηση για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη προετοιμασίας.
Καλούμε το λαό της Κρήτης, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:
- Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία οι μεγάλες ιδιωτικές εκτάσεις και οι εκτάσεις της εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.
- Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.
- Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από επίδοξους καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
- Να συγκροτηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Κρήτης συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων.
- Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
- Μόνιμη εγκατάσταση ελικοπτέρου και στο Ηράκλειο (όπως έγινε πρόσφατα στα Χανιά)
- Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο έργο της πυροπροστασίας
- Να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες παλιότερων πυρκαγιών οι καταβολές προς τους οποίους καρκινοβατούν για πολλά χρόνια.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
1. Ορφανός Στέλιος 2. Νταγκουνάκης Γιώργος 3. Βρύσαλης Δημήτρης