19.8 C
Chania
Thursday, November 21, 2024

Λειψυδρία: Ποια νησιά στερεύουν από νερό – Η κλιματική κρίση και το πρόβλημα του υπερτουρισμού

Ημερομηνία:

Με λειψυδρία απειλούνται αρκετά νησιά στην Ελλάδα, η οποία φέτος βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις, από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Megaαυτή τη στιγμή τα υδάτινα αποθέματα της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, από την οποία υδροδοτείται η Αττική, εμφανίζονται συρρικνωμένα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν μείωση αποθεμάτων κατά 24% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι και αρκετά νησιά. Στη Λέρο υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ και οι γεωτρήσεις φαίνεται να στερεύουν. Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, σε επίπεδα συναγερμού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ διακοπές υδροδότησης, λόγω λειψυδρίας, ανακοινώθηκαν και στο Μεγανήσι.

Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χίος, όπου στερεύει το φράγμα του Κατράρη στον νότο, ενώ ραγδαία είναι μείωση στο νερό των γεωτρήσεων.

«Το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι μπροστά μας»

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση», λέει, μιλώντας στο Mega, η υδρολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Φελώνη.

«Αλλάζει το κλίμα μας και αυτό το βλέπουμε. Έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, είναι πολύ πάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει την τελευταία 15ετια, που σημαίνει αύξηση στη ζήτηση και ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξάτμιση από τους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, η μείωση στις βροχοπτώσεις το περασμένο 12μηνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει και το 50%, οδηγεί στο αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες και όλο το κλίμα που διαφοροποιείται, οδηγεί σε χαμηλές στάθμες στους υπόγειους υδροφορίες».

Όπως λέει η ίδια: «Το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι μπροστά μας, έχουμε θέμα με τις υποδομές, οι μονάδες αφαλάτωσης είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας. Αυτό που βιώνουν τα ελληνικά νησιά σήμερα είναι κάτι το εξωπραγματικό, υπάρχει ανάγκη να ελέγξουμε τη ζήτηση. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις Κυκλάδες, ακόμα και σε νησιά των Δωδεκανήσων. Το πρόβλημα με τη Λευκάδα είναι κάπως διαφορετικό, έχει να κάνει με το νερό που φτάνει σε ημερήσια βάση στην περιοχή. Και η Κρήτη έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται περισσότερο στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Στη βόρεια Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα ως προς τα αποθέματα στα επιφανειακά συστήματα, όμως το ότι έχουμε πιο θερμούς χειμώνες και χαμηλότερες χιονοπτώσεις, δυσχεραίνει την κατάσταση με τα υπόγεια αποθέματα που είναι χαμηλές οι στάθμες».

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ορθή χρήση των υδάτινων πόρων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς μια πιο ορθολογική χρήση των νερών για την άρδευση. Δίνουμε αγώνα», λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Στη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή του Νέστου είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, δε μιλάμε για λειψυδρία σε τέτοιον βαθμό, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο φράγμα στον Θησαυρό στην Δράμα, το οποίο γεμίζει από νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει χιονόπτωση ή βροχόπτωση όλο τον χειμώνα οπότε η στάθμη είναι πολύ χαμηλή. (…) Υπάρχουν σπαρτά τα οποία έχουν πληγεί και δε θα έχουν την αντίστοιχη παραγωγή με άλλες χρονιές. Γίνεται μια πολύ προσεκτική διαχείριση ώστε να υπάρχει νερό για τους παραγωγούς».

Η εικόνα σε Λευκάδα-Μεγανήσι

Σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκάδα, ο δήμαρχος του νησιού, Ξενοφών Βεργίνης, σημειώνει:

«Χρόνια τώρα η ανομβρία χτυπάει την πόρτα μας. Η περιβαλλοντική αλλαγή είναι πασίγνωστη. Στη Λευκάδα έχουμε μεν πηγές (…) αλλά πρέπει να έχουμε και σύγχρονο δίκτυο. Ο κεντρικός αγωγός είναι δεκαετιών με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές διαρροές κατά την πορεία του νερού. Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να μην κατανοούν ότι το νερό είναι πολύτιμο κάνουν και σπατάλες και παραβάσεις. Προκειμένου να ποτίσουν τα μποστάνια τους, καμία φορά βάζουν λάστιχα και γίνεται διαρροή πιο έντονη από ό,τι περιμένει κανένας».

Σχετικά με το Μεγανήσι:

«Έχουμε σημαντικές διακοπές νερού στο Μεγανήσι, γιατί αρκετές από τις γεωτρήσεις έχουν στερέψει. Το Φρύνι στερείται νερού καμία 20αρια μέρες. Γίνεται μια προσπάθεια να τους πάμε νερό».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πούτιν: Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέκτησε στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (21/11)...

Ιδιοκτήτες ενοικιαστικών αυτοκινήτων ζητούν παρέμβαση για την κακή κατάσταση του δρόμου προς τον Μπάλο

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ηρακλείου-Λασιθίου «ΗΝΙΟΧΟΣ» εξέφρασε...

Επίδομα θέρμανσης: Προσοχή σε αυτό το ένα σημείο – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι του επιδόματος...