17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Λιμός βιβλικών διαστάσεων στον πλανήτη από παράσιτα, ρύπανση και Κλιματική Αλλαγή

Ημερομηνία:

Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν λιμό βιβλικών διαστάσεων ως το 2050 εξαιτίας μιας επιδρομής παρασίτων που ευνοούνται από την Κλιματική Αλλαγή.

Ερευνητής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα του κόσμου, σε μελέτη του που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση GlobalEcologyandBiogeography σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι καλλιεργητές του κόσμου θα έχουν κατακλυστεί από παράσιτα ως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.

Η μάστιγα των παρασίτων αποτελεί “πολύ σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων” αναφέρει ο Δρ Νταν Μπέμπερ από το Τμήμα Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για να αποτυπώσει τάσεις και υποδείγματα στην εξάπλωση παρασίτων καρπών όπως μύκητες, βακτήρια, ιοί, έντομα καθώς και παράσιτα νηματώδη, ιοειδή και ασκομήκυτες.

Εάν εξακολουθήσουν οι παρούσες τάσεις, οι χώρες που καλλιεργούν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων στον κόσμο θα κατακλυστούν από παράσιτα.

Από τα πλέον χωροκατακτητικά παράσιτα είναι ένα τροπικό νηματόζωο που μπορεί να μολύνει χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών με τις προνύμφες του.Ένα ακόμα είναι η ερυσίβη (Blumeriagraminis), ένας μύκητας που πλήττει και καταστρέφει τα δημητριακά.

Ρύπανση και πείνα

Δεν είναι μόνο όμως τα παράσιτα που ευνοεί η κλιματική αλλαγή οι μεγαλύτερες απειλές για τα τρόφιμα του πλανήτη μας.

Η Ινδία, η χώρα που φιλοξενεί τις περισσότερες πόλεις στη δεκάδα των πλέον μολυσμένων πόλεων του πλανήτη, αντιμετωπίζει τόσο οξύ πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που τεράστιες εκτάσεις καρπών, ικανές να θρέψουν εκατομμύρια ευάλωτων κατοίκων της χώρας καταστρέφονται.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση GeophysicalResearchLettersδείχνει ότι τα επίπεδα όζοντος στο έδαφος, του κύριου συστατικού της αιθαλομίχλης, ήταν τόσο υψηλά που μέσα σε ένα χρόνο καταστράφηκαν 6,7 εκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων τροφίμων όπως σιτάρι και ρύζι.

Οι καρποί κόστιζαν 1,3 δισ. δολάρια και θα μπορούσαν να ταΐσουν 94 εκατομμύρια Ινδούς, το ένα τρίτο του πληθυσμού που διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα.

Το όζον προέρχεται από εκπομπές ρύπων οχημάτων, εστίες μαγειρέματος και βιομηχανικές μονάδες.

Πρόσφατη μελέτη που συνυπογράφουν το MIT και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επιβεβαίωσε τα παραπάνω συμπεράσματα δείχνοντας ότι ο συνδυασμός των κλιματικών αλλαγών και των υψηλών επιπέδων όζοντος θέτει σοβαρό κίνδυνο για τα αποθέματα τροφίμων στις επόμενες δεκαετίες.

econews

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...