14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Λόγος και αντίλογος με αφορμή την ημερίδα για τους Κρήτες φοιτητές στη Χούντα – Επιστολή Ν. Παπαδάκη και απάντηση Α.τ.Κ.

Ημερομηνία:

Από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” πήραμε την ακόλουθη επιστολή:

Χανιά, 17 Ιανουαρίου 2019

Προς την εφημερίδα

Αγώνας της Κρήτης

Υπ’ όψιν Διευθυντή

Κυρίου
Νίκου Αγγελάκη

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας σας, σχετικά με την ημερίδα με θέμα «Η Φοιτητική Ένωση Κρητών και οι εθνοτοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας», που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Η ημερίδα είχε ως αποκλειστικό αντικείμενό της τη δράση της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών η οποία ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1972 και αποτέλεσε μία μαχητική έπαλξη νέων απέναντι στο σκληρό δικτατορικό καθεστώς της εποχής. Παράλληλα, έγιναν αναφορές και στη δράση άλλων εθνοτοπικών συλλόγων (Ηλείων, Πατρινών, Ηπειρωτών και Χίων).

Οι περισσότερες εισηγήσεις είχαν τον χαρακτήρα μαρτυρίας από ανθρώπους με ουσιαστική συμμετοχή στα γεγονότα κατά την περίοδο της δικτατορίας. Σχετικά με τον προδικτατορικό Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών, με τη μεγάλη παράδοση δημοκρατικών αγώνων, που η λειτουργία του διεκόπη από το δικτατορικό καθεστώς, και τη δράση του ιστορικού του προέδρου, αείμνηστου Μανώλη Συμβουλάκη, έγιναν αναφορές στο πλαίσιο της εισαγωγικής ομιλίας μου, καθώς και από τους Προέδρους της ΦΕΚ Βασίλη Πεντάρη (1972) και Ιωάννα Καρυστιάνη (1973).

Με εκτίμηση

Νικόλαος Παπαδάκης

Γενικός Διευθυντής

Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Απάντηση “Αγώνα της Κρήτης”

Με αφορμή την παραπάνω επιστολή – απάντηση του Νικόλαου Παπαδάκη, στα δημοσιεύματά μας για την επίμαχη ημερίδα έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

  • Είναι παράλογο να γίνεται εκδήλωση μνήμης για οργανώσεις που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν επί Χούντας και να παραβλέπονται ιστορικές οργανώσεις όπως ο “Σύλλογος Κρητών Σπουδαστών”, γέννημα θρέμμα του αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος που πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες της εποχής του και έκλεισε η 7χρονη δικτατορία του 1968.
  • Το ζητούμενο δεν είναι αν έγιναν αναφορές στο πρόσωπο του αξέχαστου Μανώλη Συμβουλάκη αλλά αν παρουσιάστηκε η συλλογική δράση ενός από τους πιο σημαντικούς φοιτητικούς συλλόγους και στους πολλούς άξιους αγωνιστές – συντελεστές του
  • Το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν μετά από τόσα χρόνια τα στελέχη του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών που ακούσαμε να επικαλείται ο κ. Παπαδάκης στην εισήγησή του στη διάρκεια της ημερίδας δεν ευσταθεί αφού στελέχη του ιστορικού αυτού συλλόγου, όπως ο Δημήτρης Σαρρής, ζει στο Ηράκλειο και είναι από τους επώνυμους του νησιού.

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Για τον “Αγώνα της Κρήτης”,

Νίκος Αγγελάκης

Δημοσιογράφος

Διαβάστε σχετικά:

– Εκδήλωση για τη φοιτητική Ένωση Κρητών την περίοδο της δικτατορίας

– Αναφορά στον ιστορικό Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών με αφορμή την ημερίδα για τη Φοιτητική Ένωση Κρητών – Σπάνια ντοκουμέντα

– Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα: “Οι Κρήτες Σπουδαστές την περίοδο της Δικτατορίας” και μία σημαντική παράλειψη

– Μια ημερίδα σκοπιμότητας

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ