14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Μ. Καλογεράκης: Ο πολυμήχανος Κρητικός που «εφηύρε» μία ζωή χωρίς ΔΕΗ και καύσιμα | Βίντεο

Ημερομηνία:

Σοφία Κωνσταντοπούλου – prosopakritis.gr

Πώς θα σας φαινόταν να μην πληρώνετε ΔΕΗ αλλά να έχετε ρεύμα; Πώς θα σας φαινόταν να μπορείτε να παράγεται καύσιμα από στοιχεία της φύσης και να κινείστε με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σας χωρίς να πηγαίνεται στο βενζινάδικο;

Απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα έχει ήδη δώσει ο ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός, Μιχάλης Καλογεράκης. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του μένει σ’ ένα σπίτι που δεν έχει πατήσει το πόδι της – ούτε για μια στιγμή – η ΔΕΗ ενώ ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας που δεν ξέρει τι σημαίνει το χαράτσι.

Τώρα τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει μόδα, ο κ. Καλογεράκης όμως ζει με την αυτόνομη ενέργειά τους εδώ και δύο δεκαετίες. Το σπίτι του βρίσκεται στο Κοκκίνη Χάνι ενώ ο τρόπος ζωής του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα, στην αποθήκη του σπιτιού του, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί τους δικούς του αυτοσχέδιους αντιδραστήρες, μέσω των οποίων το νερό παράγει ρεύμα και θέρμανση.

SAM_0046

«Εδώ και 20 χρόνια το σπίτι ζει αυτόνομα. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει ΔΕΗ. Ζούμε σε μία χώρα όπου ο ήλιος, το νερό και ο αέρας κυριαρχούν. Αυτά μπορούν να μας δώσουν τις πρώτες ύλες για το ηλεκτρικό μας ρεύμα. Πριν 20 χρόνια περίπου, ολοκλήρωσα τα φωτοβολταϊκά και δεν έχω ανάγκη την ΔΕΗ», επεσήμανε στα prosopakritis ο κ. Καλογεράκης ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι με τα φωτοβολταϊκά μπορείς να κάνεις μέσα σε λίγα χρόνια απόσβεση των χρημάτων που σου κόστισαν οι μπαταρίες, το inverter και όλα τα υλικά.

Καύσιμο

SAM_0042

Ο Μιχάλης Καλογεράκης όμως, δεν έμεινε μόνο στην ενεργειακή αυτονομία. Προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω θέλοντας να αυτονομηθεί και στα καύσιμά του.

«Δύο από τα μεγαλύτερα έξοδα του ανθρώπου στις ημέρες μας είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το καύσιμο που είτε το χρησιμοποιείς για θέρμανση, είτε για κίνηση. Αυτόν τον καιρό, προσπαθώ να αυτονομηθώ και στο καύσιμο», επισημαίνει ο κ. Καλογεράκης εξηγώντας «Έχουν ήδη πετύχει τα πειράματα που έχω κάνει για την δημιουργία καυσίμου. Παίρνω νερό από την ατμόσφαιρα – μέσω ενός εφυγραντήρα – στη συνέχεια γίνεται η διάσπασή του σε οξυγόνο και υδρογόνο, απελευθερώνουμε το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα κι εμείς κρατάμε το υδρογόνο, το οποίο και χρησιμοποιούμε μετέπειτα ως καύσιμο».

Μάλιστα, η «συγκομιδή» του υδρογόνου μπορεί να γίνει και με άλλο έναν τρόπο, όπως εξηγεί ο κ. Καλογεράκης εκμεταλλεύοντας στο έπακρον τα φωτοβολταϊκά.

«Το καλοκαίρι τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολλή μεγάλη ενέργεια. Πολύ περισσότερη απ’ αυτή που χρειάζεται ένα σπίτι για να εξυπηρετηθεί. Αυτή η ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο το οποίο θα το αποθηκεύσεις σε μία ειδική δεξαμενή και να το χρησιμοποιήσεις είτε για ηλεκτρική ενέργεια το χειμώνα, είτε για καύσιμο», αναφέρει σχετικά ο κ. Καλογεράκης ο οποίος αυτή τη περίοδο ολοκληρώνει αυτή τη δράση.

Ήδη στο σπίτι του, ετοιμάζει μία μεγάλη δεξαμενή – ειδικά διαμορφωμένη – για αποθήκευση και εκμετάλλευση υδρογόνου.

Τα φρούτα ως πρώτη ύλη για καύσιμο

SAM_0040

Την ίδια ώρα, ο κ. Καλογεράκης προτείνει ιδέες στους αγρότες για το πώς θα βγάζουν το δικό τους καύσιμο.

«Τα σάκχαρα που παράγουν τα φρούτα μπορούν να μας δώσουν μία πρώτης τάξεως καύσιμο. Αντί λοιπόν οι αγρότες της Ελλάδος να πετάνε στις χωματερές τόνους φρούτων θα μπορούσαν να φτιάξουν το δικό τους καύσιμο έχοντας φροντίσει παράλληλα να παράγουν από τον αέρα και τον ήλιο τη δική τους ενέργεια. Διάβασα πριν λίγο καιρό ότι οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδος πέταξαν 20.000 φρούτα. Αν αυτά τα έβαζαν σ΄ έναν αποστακτήρα θα έβγαζαν χιλιάδες τόνους καύσιμο. Κακό θα ήταν να το χρησιμοποιούσαν για να το βάζανε στα τρακτέρ τους και να οργώναν δωρεάν;»

Έτοιμος για χρήση καυσίμου

SAM_0049

Αυτή την περίοδο ο πολυμήχανος Μιχάλης Καλογεράκης ολοκληρώνει την παραγωγή καυσίμου.

«Το έχω ήδη δοκιμάσει και το μόνο που μένει είναι να τελειώσω τον αντιδραστήρα που θα μου βγάλει ένα ασφαλές καύσιμο. Τότε, θα πάρω ένα αυτοκίνητο και θα κάνω τον γύρο της Ελλάδος προκειμένου να δείξω στον κόσμο τι μπορεί να επιτευχθεί. Θεωρώ ότι με ένα γέμισμα, θα μπορεί κάποιος να κάνει περίπου 3.000 χιλιόμετρα», επισημαίνει ο κ. Καλογεράκης ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι για να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει την άδεια.

«Μόνο αν δώσει η κυβέρνηση την άδεια θα μπορεί να παραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα το καύσιμο. Αυτό βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό καθώς θα έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα συμφέροντα. Εγώ θα ήθελα ο καθένας να παράγει τα καύσιμά του αλλά δεν ξέρω ποιους θα ενοχλήσει κάτι τέτοιο», τόνισε σχετικά ο κ. Καλογεράκης και προσθέτει: «Ένας ηγέτης μιας χώρας θα πρέπει να έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της αυτονομίας. Θα πρέπει να θέλει να κάνει την χώρα του αυτόνομη κι όχι να κάνει χαρές που παίρνει δανεικά».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=hu7eIJG_NSM”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=iehzjEhM1DU”]

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

9 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ