Λίγες βδομάδες μόνο έμειναν μέχρι την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον καρκίνο.
Το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου που δημιουργήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας, ιδρύθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης που υπογράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2013.
Σκοπός του Κέντρου Καταγραφής είναι να καταγράψει λεπτομερώς τις μορφές και τα ιδιαίτερα χαρακρηριστικά των κρουσμάτων καρκίνου σε κάθε γωνιά της Κρήτης για την περίοδο 1993 – 2014.
Αρχικά η ημερομηνία παρουσίασης των δεδομένων είχε οριστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, όμως λόγω του όγκου των δεδομένων μεταφέρθηκε για τον Ιούνη του 2015, μετά για τον Σεπτέμβρη του 2015 ώστε σήμερα, σύμφωνα και με όσα δηλώνει στην εφημερίδα μας ο καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής, μέσα στις επόμενες βδομάδες, κι εντός του Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
“Είμαστε σε μία φάση ανάλυσης των δεδομένων, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη. Υπάρχει μία καθυστέρηση και ελπίζουμε ότι θα έχουμε τα πρώτα συνολικά δεδομένα μέσα στον Γενάρη. Τότε θα κάνουμε και μία παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.”, είπε ο καθηγητής Χρήστος Λιονής.
Η χρηματοδότηση έχει σταματήσει – Οι επιστήμονες εργάζονται εθελοντικά
Παρά το σημαντικό έργο που επιτελείται η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα ήταν μικρή. Τώρα πλέον έχει λήξει και το έργο προχωρά με την εθελοντική εργασία των ερευνητών:
“Όπως καταλαβαίνετε η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα συλλεχθέντα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς και συστηματικά, να γίνει έλεγχος για διπλογραφές, και αν και συμμετέχει στην προσπάθεια μία σοβαρή επαγγελματική ομάδα, οι πόροι είναι πάρα πολύ λίγοι. Η σύμβαση έχει κλείσει και πλέον οι επιστήμονες εργάζονται καθαρά εθελοντικά.”
“Η Περιφέρεια Κρήτης μας βοήθησε πολύ και είναι αλήθεια ότι χωρίς την Περιφέρεια δε θα μπορούσε να γίνει αυτό, όμως πλέον η σύμβαση έχει λήξει και το ζήτημα πλέον είναι πώς θα προχωρήσουμε”, είπε ο κ. Λιονής.
“Πάντως κι έτσι, αυτό που έχει επιτευχθεί είναι αξιοθαύμαστο. Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή ηλεκτρονική καταγραφή, δημιουργείται μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων για τον καρκίνο, με σύγχρονα μέσα και συστήματα με τη δυνατότητα πρόβλεψης”.
Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, τα δεδομένα που προκύπτουν είναι αρκετά ενδιαφέροντα και το ίδιο ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση που θα ακολουθήσει.
“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά, καλύπτωντας δεδομένα της περιόδου 1993 έως 2014. Πλέον έχουν μείνει στοιχεία προς ανάλυση από το νομό Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Όπως γνωρίζετε το σύστημα δε δουλεύει ενιαία και αυτό δυσχεραίνει τα πράγματα αφού κάθε κλινική, κάθε εργαστήριο έχει δική της βάση δεδομένων, κάποια είναι σε έγγραφα, αλλού τα δεδομένα έχουν περαστεί σε ηλεκτρονική μορφή άρα και η δυσκολία είναι μεγάλη για να συγκεντρωθούν όλα τα δεδομένα και να φιλτραριστούν. Είμαστε όμως στο τελικό στάδιο”.
Αναφορικά με κάποια πρώτα συμπεράσματα από τη συλλογή των στοιχείων ο καθηγητής είπε:
“Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στα ποσοστά καρκίνου. Υπάρχει μια διαφοροποίηση σε ορισμένα είδη καρκίνου, σε διάφορες χρονικές περιόδους και ακόμη και διαφοροποίηση ανάμεσα σε νομούς, υπάρχουν. Όμως είναι καλό να δούμε συνολικά τα αποτελέσματα. Να μη βιαστούμε να δώσουμε στοιχεία.”
Σε ερώτηση αν το εργαλείο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε απλό πολίτη ο καθηγητής Χρήστος Λιονής μας είπε:
“Αυτό είναι κάτι πολύ επιθυμητό και θα είναι κάτι πολύ προηγμένο. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Είναι εφικτό. Όπως καταλαβαίνετε όμως θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί μία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και Περιφερειακού Συμβουλίου”
Ο κ. Λιονής καταλήγοντας έδωσε έμφαση στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του έργου που έχει γίνει σε αντιδιαστολή με τη μικρή συμμετοχή του κράτους:
“Όπως καταλαβαίνετε στην Ελλάδα πολλά πράγματα γίνονται με μικρή συμμετοχή του κράτους, με εθελοντικές προσπάθειες. Αυτό είναι ένα έργο του Πανεπιστημίου, έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι ήταν αρχικά ο σχεδιασμός”.
Η πρώτη καταγραφή από τον καθηγητή κ. Βλαχονικολή το 1992
Η αφετήρια του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου είχε δοθεί το 1992 από τον καθηγητή κ. Βλαχονικολή, και για 20 και πλέον χρόνια είχε σιγήσει. Η διακοπή χρηματοδότησης είχε δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά αφού στην πρώτη αυτή έρευνα παρουσιαζόταν στοιχεία τα οποία τεκμηρίωναν μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων καρκίνου στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στα Χανιά σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Σήμερα, 20 χρόνια μετά, το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου επανέρχεται, με την ερευνητική ομάδα πλέον να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τη γενικότερη χάραξη πολιτικής από την Περιφέρεια Κρήτης. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο κ. Λιονής, “ανάπτυξη χωρίς υγεία, δεν υπάρχει”.
Στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία συμμετέχει η Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου επιστημονικός υπεύθυνος και διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Β. Γεωργούλιας, και η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής.
Λειτουργεί με μια διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από ογκολόγους, γενικούς γιατρούς, στατιστικούς και επιστήμονες πληροφορικής.