12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Μήπως είναι ώρα να σκεφτούμε σοβαρά στην Κρήτη την λήψη δρακόντειων μέτρων στα λιμάνια και αεροδρομία για τον κορωνοϊό; Γιατί είναι κρίσιμο να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού

Ημερομηνία:

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό όμως δεν είναι.

Οι πύλες εισόδου στο νησί είναι συγκεκριμένες και με τη λήψη κατάλληλων αυστηρών μέτρων μπορεί να διασφαλιστεί η όσο πιο μικρή διάδοση του κορωνοϊού, τουλάχιστον τώρα που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η τουριστική περίοδος.

Στη Νότιο Κορέα κατόρθωσαν με τη δημιουργία ενός συστήματος αυστηρών ελέγχων και συστηματικών διαγνωστικών τεστ να περιορίσουν στο ελάχιστο τον ιό διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού της χώρας. Εφόσον έγινε στη Νότιο Κορέα μπορεί να γίνει σίγουρα και σε ένα νησί όπως η Κρήτη.

Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι τα επίπεδα θνητότητας του ιού συνδέονται άμεσα με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας για τους πληθυσμούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία που έχουμε για τον ιό βασίζονται στη διάδοσή του σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά συστήματα υγείας και διαφορετικές απαντήσεις

Σε χώρες όπως η Νότιο Κορέα τα μέτρα λειτούργησαν με τους πολίτες να τα εφαρμόζουν και οι θάνατοι να είναι προς το παρόν λίγοι. Στην Ιταλία έγιναν πολλά λάθη, οι πολίτες δεν υπάκουσαν και πλέον χρειάζονται ακόμη πιο ακραία μέτρα και θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος αριθμός θανάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό θνητότητας του κορωνοϊου είναι τελικά αρκετά υψηλό και φτάνει το 3,4%. Ακόμη όμως και αν είναι κοντά στο 1% όπως αναφέρουν άλλοι εκτιμητές, το ποσοστό είναι τεράστιο. Γιατί το ποσοστό των θανάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ υψηλότερο. Στην Κίνα αυτό το ποσοστό υπερήλικων είναι στο 11% ενώ στην Ιταλία είναι το 23%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22%. Η πλειοψηφία των νεκρών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το 40% των κρουσμάτων στην Ιταλία είναι ηλικίες 70 ετών και άνω. Στις ίδιες ηλικίες καταγράφεται το 88% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία.

Σίγουρα κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα σχολεία όπως και τα γήπεδα είναι τόποι εκκωλαπτήρια ιών. Το ίδιο ισχύει και για κάθε χώρο όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.

Ίσως στο επόμενο διάστημα θα δούμε την παύση λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και τραπεζών αλλά και μέσων μαζικής μεταφοράς. Είναι μέτρα που θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίτυπο όμως θα διασφαλίσουν ότι η διάδοση του ιού θα συρρικνωθεί.

Στην Κρήτη έχουμε τη δυνατότητα εφόσον ακόμα τα πιθανά κρούσματα είναι ελάχιστα να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στον έλεγχο των ανθρώπων που μπαίνουν και βγαίνουν από το νησί. Αυστηροποιώντας τα μέτρα ασφαλείας σε αυτό τον τομέα διασφαλίζουμε ότι η Κρήτη θα ελέγξει τον ιό, δημιουργώντας τις συνθήκες για μία πιο γρήγορη επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Και είναι κρίσιμο αυτό. Όπως τονίζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από κοροναϊο, θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό σε ΜΕΘ.

Εφόσον σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι πιθανό να αρρωστήσει άνω του 50% του πληθυσμού με κορωνοϊό είναι κρίσιμο η διασπορά του ιού να γίνει με όσο πιο αργούς ρυθμούς.

Όσο πιο πολύ αργεί η διάδοση, τόσο πιο πολύ χρόνο έχουμε και για την εύρεση φαρμάκου ή και εμβολίου.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν τα στοιχεία ας τα δούμε στην πράξη.

Στην Κρήτη οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 42.

Με πληθυσμό 600.000 κατοίκους και με πιθανό ποσοστό διάδοσης του ιού στο 50% του πληθυσμού θα έχουμε 300.000 ασθενείς. Από αυτούς τους 300.000, το 20% θα χρειαστεί να επισκεφθεί τα νοσοκομεία του νησιού, δηλαδή 60.000 άτομα. Από αυτούς τους 60.000 το 6% είναι πιθανό να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

4.000 συμπολίτες μας μπορεί να χρειαστούν να νοσηλευτούν σε αυτά τα 42 κρεβάτια στις υποστελεχωμένες ΜΕΘ.

Είναι λοιπόν ζήτημα ζωής και θανάτου αυτές οι πιθανές 4.000 περιπτώσεις ασθενών να μη συμβούν γρήγορα και όλες μαζί αλλά σε βάθος χρόνου ώστε να διασφαλιστεί η όσο γίνεται μεγαλύτερη ετοιμότητα του συστήματος υγείας με τον όσο μικρότερο δυνατό φόρτο εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται δεν είναι υπερβολικά. Γιατί ο περιορισμός της διάδοσης και η διασπορά των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου μεταφράζεται σε ανθρώπους που είτε θα ζήσουν, είτε θα πεθάνουν. Μεταφράζεται σε χρόνο που κερδίζεται ώστε το σύστημα υγείας να ετοιμαστεί αλλά και μείωση του φόρτου εργασίας ώστε το ελάχιστο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να μπορεί επαρκώς να ανταπεξέλθει.

Και είναι καθήκον του καθενός από εμάς ατομικά ως υπεύθυνα μέλη μίας κοινωνίας να διασφαλίσει ότι ο ιός δε θα διαδοθεί. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία, ως πράξη αλληλεγγύης σε αυτούς τους ανθρώπους που ο οργανισμός τους δε θα αντέξει αν αρρωστήσουν και δεν υπάρχουν οι δυνατότητες σωστής αντιμετώπισης, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να τα σεβαστούμε. Ο σεβασμός των μέτρων είναι ο σεβασμός των πιο ευάλωτων ανθρώπων των κοινωνιών μας.

Είναι καθήκον μας ώστε να προχωρήσουμε συντονισμένα ως κοινωνία και να περιορίσουμε τα κόστη, κοινωνικά πρωτίστως αλλά και οικονομικά.

Και γι’ αυτό όποια μέτρα είναι αναγκαία να ληφθούν θα πρέπει να ληφθούν. Ακόμη και αν φαντάζουν ακραία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά από τους πολίτες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πότε ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί

Ξεκινούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα πρώτα δωρεάν απογευματινά...

Τρόμος στην Γερμανία: Καταρτίζεται λίστα με καταφύγια εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία – Θα είναι διαθέσιμη και σε app

Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να παρέχουν...

Χάρης Μαμουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα μάτια στην αύξηση των φόρων

Αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τα γκρίζα σημεία του κρατικού...