Η πρόσφατη δημόσια διαμάχη μεταξύ του Στέφανου Τσιτσιπά και του πατέρα του, ο οποίος είναι και ο προπονητής του, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Η φράση του γιου προς τον πατέρα, «Αν δεν φύγεις από το γήπεδο δεν παίζω», αποκαλύπτει μια δυσλειτουργική σχέση, όπου τα προσωπικά συναισθήματα υπερτερούν των επαγγελματικών αναγκών.
Όταν συγχέονται οι ρόλοι τότε θα υπάρξουν εντάσεις και προστριβές γιατί πολλές φορές υπερισχύει η σχέση του γονέα με του παιδιού, που υποσκάπτει τη σχέση που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ ενός αθλητή με τον προπονητή του.
Το έχουμε δει και άλλες φορές με τον Τσιτσίπα, με την μάνα του που του έδινε συμβουλές στα ρώσικα, με τον αντίπαλο του Τσιτσιπά στον αγώνα, τον Ρώσο Μεντβέντεφ να γελά αφού καταλάβαινε τα πάντα, δημιουργώντας τις συνθήκες για το ξέσπασμα Τσιτσιπά εις βάρος της μάνας του που δεν τον άκουγε και συνέχιζε να μιλά, που εν τέλει αποτέλεσε και το έδαφος τελικά της ήττας του από τον αντίπαλό του.
Απλά, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι λειτουργικό ούτε να αποτελεί δάσκαλος σου ο γονιός σου, ούτε να είναι ο προπονητής σου. Και όταν ο γονέας δεν καταλαβαίνει ότι κάνει ζημιά στο παιδί του, τότε εξίσου μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις εκρήξεις του γιου ή της κόρης έχει και ο γονέας.
Άραγε, οι γονείς του Τσιτσίπα, εφόσον γνωρίζουν ότι ο γιος τους θεωρεί ότι η σχέση που διαμορφώνουν μαζί του δεν είναι λειτουργική και του κάνει κακό, δε θα έπρεπε πρώτοι αυτοί να είχαν κάνει στην άκρη, αφού αυτή είναι η επιθυμία του γιου τους;
Προφανώς λοιπόν εδώ υπαρχει μία προβληματική σχέση και είναι λάθος η σύγκριση της περίπτωσης Τσιτσίπα με την περίπτωση άλλων αθλητών. Ο πατέρας του Καραλή δεν ήταν αρχικά ο προπονητής του, ήταν αυτός που πάντα τον στήριζε στις αποφάσεις του. Τον στήριξε και στην απόφασή του όταν ο γιος του του ζήτησε να γίνει ο προπονητής του. Αμφιβάλλει κανείς ότι αν ο γιος του του ζητούσε να σταματήσει να τον προπονεί, αυτός θα το αρνιόταν;
Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι η συνεργασία των γονιών Τσιτσιπά με τον αθλητή Τσιτσιπά είναι προβληματική.
Κάποιοι, με αφορμή το τελευταίο ξέσπασμα Τσιτσιπά, λένε ότι ο Τσιτσιπάς δεν πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τους Έλληνες νέους. Κάποιοι πάνε ακόμη παραπέρα και λένε ότι επειδή αποτελεί “κακό παράδειγμα” δε θα πρέπει να του επιτραπεί να συμμετάσχει ξανά με την εθνική Ελλάδας.
Αν κάτι δεν πρέπει να αποτελεί πρότυπο δεν είναι ο αθλητής Τσιτσιπάς, ούτε ο άνθρωπος Τσιτσιπάς, αλλά η σχέση που έχει διαμορφώσει ο Τσιτσιπάς με τους γονείς του, που είναι προβληματική.
Όχι όμως μόνο με ευθύνη του Τσιτσιπά…