12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Μακροχρόνια σχέδια στη Σούδα πάνω στην Συμφωνία για τις Βάσεις

Ημερομηνία:

Μακροχρόνιους σχεδιασμούς κάνουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την παρουσία και δράση τους στην Ελλάδα, με λυμένα τα χέρια μετά από τις προβλέψεις της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Θυμίζουμε ότι Οκτώβρη του 2021 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA – το προηγούμενο υπεγράφη το 2019, πάνω στην προετοιμασία που είχε γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όπου τονίζεται ότι η MDCA «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, 2 χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση, και βέβαια η «ομοφωνία» όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής, που επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν να πανηγυρίζει τότε στις δηλώσεις του ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ’ αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες» που – σύμφωνα με το κατάπτυστο κείμενο – περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και επέκταση εγκαταστάσεων στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Στο πλαίσιο αυτών των επεκτάσεων σε βάθος χρόνου, όπως δημοσιοποιεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», η διοίκηση του Ναυτικού τους, Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFACSYSCOM – υπάγεται στη μείζονα Διοίκηση Europe Africa Central, EURAFCENT), αναζητά προτάσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία τριών υποδομών τους στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας:

  • Της Ναυτικής τους Βάσης στο Μαράθι (εκτιμώμενη κατανάλωση 7300 MWh/έτος).
  • Αναμεταδότη τους στη Μαλάξα Χανίων (εκτιμώμενη κατανάλωση 23 MWh/έτος).
  • Και ενός ραντάρ τύπου Doppler στη θέση Κλάπες Ακρωτηρίου (εκτιμώμενη κατανάλωση 30 MWh/έτος).

Παραπέρα, στην ενότητα του ενημερωτικού εγγράφου με τίτλο «Πολυετής Προμήθεια και Τιμολόγηση» και κωδικό NAICS: 221121, ζητούν από τους παρόχους να απαντήσουν αν θα μπορούσε η εταιρεία καθενός «να “κλειδώσει” σε ένα πολυετές συμβόλαιο σταθερής τιμής με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με ενδιάμεσες αναπροσαρμογές τιμών (ετήσιες, εξαμηνιαίες); Εάν ναι, ποια είναι η προτιμώμενη διάρκεια συμβολαίου (1 έτος, 2 έτη, 3 έτη ή περισσότερο);», κάνοντας σαφή το μακροπρόθεσμο των σχεδιασμών τους.

Το έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, για προσφορές μακροχρόνιων συμβολαίων ρευματοδότησης εγκαταστάσεών τους στα Χανιά

Μάλιστα, επανέρχονται, λίγες γραμμές παρακάτω, βάζοντας ξανά θέμα για τη «Διάρκεια σύμβασης», ερωτώντας: «Προσφέρει η εταιρεία σας οφέλη τα οποία εξαρτώνται από μακροχρόνιους όρους σύμβασης; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ όταν η εταιρεία σας προβλέπει την τιμή προσφοράς για πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια (πέραν των 2 ετών); Για παράδειγμα: Απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη διατύπωση της προσφοράς; Επηρεάζει αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο ενσωματώνεται στην τιμή;» κ.ά.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι με γνώμονα, προφανώς, τη διασφάλιση αδιάκοπης ρευματοδότησης των εγκαταστάσεών τους, βάζουν ερώτημα στους ενδιαφερόμενους παρόχους: «Η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται από την ηπειρωτική χώρα μέσω της πρόσφατα ολοκληρωμένης διασύνδεσης ή αξιοποιείτε πηγές παραγωγής οι οποίες βρίσκονται στο νησί της Κρήτης;».

Τέλος, στην ενότητα με τίτλο «Ρωσική προμήθεια», τους ξεκαθαρίζουν ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απαγορεύεται να χρησιμοποιεί Ενέργεια η οποία προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία για σκοπούς όπως θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί η εταιρεία σας να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χωρίς αυτό το αγαθό να προέρχεται από Ρωσία; Εάν ναι, τι είδους διασφάλιση και επαλήθευση θα μπορούσατε να παρέχετε;», δείχνοντας μερικές ακόμα «προεκτάσεις» της εμπλοκής που πηγαίνει χέρι χέρι με τα επιχειρηματικά σχέδια.

Στο διαβαλκανικό δίκτυο των βάσεων η Λάρισα

Και δεν είναι μόνο στη Σούδα όπου σχεδιάζουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Χαρακτηριστικά, η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency – DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, και ειδικότερα το γραφείο της, Defense Information Technology Contracting Organization (DITCO) Europe, αναζητά εταιρεία να της στήσει και να λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ του Μόκρεν στη Βουλγαρία (όπου και το Πεδίο Ασκήσεων Νόβο Σέλο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις) και της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, όπου πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Εξ ου και η πρεμούρα τους να εντάξουν πολύπλευρα τη βάση σε ένα ευρύτερο, διαβαλκανικό δίκτυο δομής δυνάμεων, με ορίζοντα πενταετίας και βάλε, καθώς το DITCO ενημερώνει ότι το συμβόλαιο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω της εν λόγω γραμμής θα έχει ισχύ 60 μηνών.

Αναδημοσιευεται από την Εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της Παρασκευής 2 Δεκέμβρη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πότε ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί

Ξεκινούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα πρώτα δωρεάν απογευματινά...

Τρόμος στην Γερμανία: Καταρτίζεται λίστα με καταφύγια εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία – Θα είναι διαθέσιμη και σε app

Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να παρέχουν...

Χάρης Μαμουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα μάτια στην αύξηση των φόρων

Αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τα γκρίζα σημεία του κρατικού...