13.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Μανώλης Γλέζος: Διαδικτυακή εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την απώλεια του “πρώτου παρτιζάνου”

Ημερομηνία:

Με αφορμή έναν χρόνο από τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη του.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, του ανθρώπου που ο στρατηγός Ντε Γκολ είχε αποκαλέσει ως τον «πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης» -καθώς ήταν εκείνος και ο Λάκης Σάντας που σε μια πρώτη μεγάλη αντιστασιακή ενέργεια στη Γηραιά Ήπειρο, κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη- διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη του «για “να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης”, ακολουθώντας τις αναγκαίες συνήθειες των καιρών».

«Πέρασε κιόλας ένας χρόνος… Ένας χρόνος και είναι σαν χθες που έφυγε και άφησε ένα κενό στη ζωή μας όχι όμως και στην καρδιά μας και στη μνήμη μας. Ασυμβίβαστος αγωνιστής για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, υπερασπιστής του Δίκιου των αδύναμων και του Λαού μας, Ενεργός Πολίτης, ακαταπόνητος και πάντα παρών, που “αντί να ξοφλήσει τη ζωή του με την τόλμη μιας στιγμής την έσπειρε σε έναν αιώνα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των διοργανωτών.

Στη διαδικτυακή συνάντηση που είναι προγραμματισμένη σήμερα, Τρίτη 30/3 στις 7:30 το απόγευμα, συμμετέχουν:

Κώστας Ήσυχος,

Μανώλης Ισιγώνης (Αρχιτέκτονας, Πάρος)

Ιωάννα Καρυστιάνη (Συγγραφέας)

Σοφία Κατσουρού (Φιλόλογος, Απεράθου)

Άννα Λεβογιάννη (Νηπιαγωγός, Μουσικός)

Παναγιώτα Μανιού (Επ. Συνεργάτης στην Ευρωβουλή)

Γιάννης Μηλιός (Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ)

Θανάσης Παπαδόπουλος (Δήμαρχος Καλαβρύτων)

Μαργαρίτα Παπαϊωάννου (Πολ. Μηχανικός, Λονδίνο)

Σπύρος Παυλίδης (Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ)

Τάκης Πολίτης (Καθ. Παν. Θεσσαλίας)

Σωτήρης Πράπας (Γιατρός)

Πέπη Ρηγοπούλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Συγγραφέας)

Σοφία Σακοράφα (Αντιπ. Βουλής των Ελλήνων)

Λη Σαράφη (Ιστορικός)

Άννα Φιλίνη (Αρχιτέκτονας, Ζωγράφος)

Βιντεοσκοπημένη συμμετοχή:

Fabio De Masi (Βουλευτής στη Γερμανική Bundestag)

Martina Michels (Ευρωβουλευτής)

Paul Emile Dupret (Επ. Συνεργάτης στην Ευρωβουλή)

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω YouTube.

… και μέσω Facebook.

Ήταν Ιούνιος του 2017 όταν ο σπουδαίος αγωνιστής της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, παρουσίαζε το βιβλίο του “Ακρωνύμια” στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Μανώλης Γλέζος με δάκρυα στα μάτια έστειλνε τότε το δικό του μήνυμα το οποίο έχει τεράστια συμβολική αξία.

“Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε και λέγαμε “εάν εσύ ζεις μην με ξεχάσεις”, “εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι όταν συναντάς ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα και από εμένα, και όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί και από εμένα, και όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, και όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, όταν ακούς το θρόισμα των φύλλων, θα το ακούς και για μένα, και όταν χορεύεις θα χορεύεις και για μένα”. “Μπορώ να ξεχάσω; Τo δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, οι φίλοι μου, δεν ζουν σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτό τον κόσμο; Δεν είναι δυνατό. Και γι΄αυτό έχω αυτή την πολυπραγμοσύνη, γιατί εκτελώ εντολές ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους”.

“Και επειδή αυτή η σύναξη δεν είναι ένα απλό ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας στο τομέα του αναλαμβάνει να κάνει πράξη τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Και αν πεθάνω, θα σας κυνηγάει η ύπαρξη μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μην νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από εμένα ποτέ”.

Ο ασυμβίβαστος αγωνιστής

Ο Μανώλης Γλέζος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων σε όλη του τη ζωή, αντιμαχόμενος κάθε δικτατορία, κάθε απολυταρχική μορφή εξουσίας. Από όταν κουρέλιαζε το γόητρο του Τρίτου Ράιχ, μέχρι τη χούντα των Συνταγματαρχών.

Καταδικάστηκε συνολικά 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο.

Ο συνολικός χρόνος παραμονής του στις φυλακές ήταν 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία, ενώ έγιναν εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Το 1968 από την εξορία, καταδίκασε την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η πολιτική δράση του Μανώλη Γλέζου δεν είχε καμφθεί ποτέ από τις διώξεις του. Το 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ. Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του κόμματος. την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συνελήφθη και κρατήθηκε για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και το 1984 ευρωβουλευτής. Στις εκλογές του 1985 επανεξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. Το 2002, διαμόρφωσε την πολιτική ομάδα Ενεργοί Πολίτες. Η πολιτική αυτή ομάδα σε συνεργασία με τον Συνασπισμό και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Στις 6 Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 438.000 σταυρούς προτίμησης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων, όλων των κομμάτων. Παρά την υποστήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γλέζος εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με τη δανειακή σύμβαση του 2015.

Ακόμη, πήρε θέση υπέρ του “όχι” στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018.

Στις 17 Ιουνίου 2015, ο Γλέζος υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ισχύ από τις 8 Ιουλίου 2015 καθώς είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με την παρέλευση ενός χρόνου θητείας.

Το 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Μάλιστα ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον “πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκο Ανδρουλάκη! Περιμένουμε…

Πρώτα απ’ όλα περιόρισε τις αρμοδιότητες της γηραιάς κυρίας....

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών ευχαριστεί τους χορηγούς εκδήλωσής του

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών σε συνεργασία με την...

Τα πρώτα κάλαντα των Θεοφανείων του μικρού Δημήτρη

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Θεοφάνεια που έμελε να περάσει...