17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Μανώλης Γλέζος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έδωσε εξουσία στο λαό

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στη ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έδωσε την εξουσία στο λαό. Από κει ξεκινάμε”, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Press Publica ο Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζοντας το σημείο αυτό ως τη μεγαλύτερη αποτυχία της απελθούσας κυβέρνησης.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας αποτιμώντας την επτάμηνη κυβερνητική πορεία τονίζει πως “ενώ ευαγγελιζόμασταν ότι είμαστε υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας, η κυβέρνηση διόρισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Λαϊκή κυριαρχία, όμως, σημαίνει ότι αφήνεις τους εργαζόμενους να επιλέξουν τη διοίκησή τους” σημειώνει.

Ο Μανώλης Γλέζος διατυπώνει την πεποίθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πέτυχαν σε τίποτα και απευθύνει κάλεσα προς τους ψηφοφόρους να μην απέχουν από την εκλογική διαδικασία καθώς, όπως τονίζει, η χαμένη ψήφος μετράει υπέρ των κομμάτων εξουσίας.

Με λόγο ασυμβίβαστο και ανατρεπτικό, στέλνει μήνυμα δημοκρατίας στους πολίτες: “Αν είσαι απογοητευμένος από την εξουσία πρέπει να αγωνιστείς για να ρίξεις την εξουσία” υπογραμμίζει.

Καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η πολιτική που ακολούθησε είναι εντελώς αντίθετη με “όλα όσα είχαμε συζητήσει προηγούμενα” και αναφερόμενος στη διαπλοκή σημειώνει ότι δεν αρκεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα. Όπως λέει, “η λύση είναι να δημιουργήσεις τέτοιους θεσμούς ώστε ο άλλος να μην έχει τη δυνατότητα να κλέβει”.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Press Publica εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έχει πάρει τον καλύτερο δρόμο που θα μπορούσε.

Press Publica: Αρκετοί λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν γιατί όποιος και να εκλεγεί, τελικώς θα κληθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο. Τι θα τους λέγατε; 

Μ. Γλέζος: Αν δεν ψηφίσεις, δεν είναι ότι απλώς πάει χαμένη η ψήφος σου αλλά πάει υπέρ των κομμάτων εξουσίας. Αν είσαι απογοητευμένος από την εξουσία πρέπει να αγωνιστείς για να ρίξεις την εξουσία. Άρα, δεν κάνεις αποχή κι από κει και πέρα κάνεις την επιλογή σου ανάμεσα στα αντιμνημονιακά κόμματα.

PP: Θεωρείτε κρίσιμη αυτή την εκλογική αναμέτρηση και γιατί;

Μ. Γλέζος: Η κρίση του λαού στις εκλογές είναι πάντα ωφέλιμη. Μια φορά στα τέσσερα χρόνια δίνουν το δικαίωμα στον πολίτη να πει τη γνώμη του και μετά τον ξεχνάνε. Αυτή την ευκαιρία να μην τη χάσει.

Οπωσδήποτε κάθε επιλογή είναι κρίσιμη. Όμως ετούτες οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για την πορεία του ελληνικού λαού. Από το αποτέλεσμα ή θα πάμε 40 χρόνια πίσω ή επιτέλους ο λαός θα πάρει την εξουσία στα χέρια του.

PP: Έχετε πει ότι δεν έχετε προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα αλλά συνεργάζεστε με αυτήν. Τι σας χωρίζει και τι σας ενώνει με τη ΛΑΕ; 

Μ. Γλέζος: Η διαχωριστική γραμμή είναι ότι η ΛΑΕ είναι εναντίων των μνημονίων. Αν περάσει το μνημόνιο, αυτό θα σημαίνει πλήρη καθυπόταξη της χώρας και του λαού για πολλά χρόνια, επειδή στηρίζεται στην αρχή των δανείων. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν “τα δάνεια δούλους τους ανθρώπους ποιούν”. Ο Πλούταρχος έλεγε “το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστί”. Το “μαλακίας” με την έννοια της νωθρότητας.

Τα δάνεια, τον έσωσαν το λαό ως τώρα; Στην ουσία δανειζόμαστε για να ξοφλήσουμε τα παλιά. Έχω βγάλει ένα βιβλίο για τα ελληνικά δάνεια από το 1824 και μετά και διαπιστώνω ότι το πρώτο, το ονομαστικό, είχε 100 μονάδες. Τελικά πήραμε τις 40 γιατί πληρώναμε τους μεσολαβητές.

Η χώρα δε χρειάζεται μνημόνιο. Χρειάζεται να πάρει την τύχη στα χέρια της. Η ενωτική γραμμή με τη ΛΑΕ είναι αυτή.

Εγώ απλώς λέω ότι οι διαφορές παρεξηγιούνται από τον κόσμο. Αν δεν είσαι αγκυλωμένος στην άποψή σου και δέχεσαι να μπεις σε συζήτηση, θα πεις την άποψή σου, θα πω τη δικιά μου. Αυτό οδηγεί στο να δούμε την αλήθεια. Οι διαφορετικές απόψεις γονιμοποιούνται για να μπορεί να υπάρξει σύνθεση.

PP: Πού πέτυχε και πού απέτυχε η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Μ. Γλέζος: Δε νομίζω ότι πέτυχε πουθενά. Το πρώτο είναι ότι δεν έδωσε την εξουσία στο λαό. Πχ. η ΕΡΤ. Ενώ αγωνιστήκαμε με κάθε τρόπο να μην κλείσει, μας ξέφυγε. Η πρώτη πράξη ήταν ν’ανοίξει. Γιατί άργησε;

Ενώ ευαγγελιζόμασταν ότι είμαστε υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας η κυβέρνηση διόρισε το διοικητικό της συμβούλιο. Λαϊκή κυριαρχία, όμως, σημαίνει ότι αφήνεις τους εργαζόμενους να επιλέξουν τη διοίκησή τους. Η κυβέρνηση δεν έδωσε εξουσία στο λαό. Από κει ξεκινάμε.

Επίσης, δεν εξορθολόγισε τα δημόσια οικονομικά, ούτε πάταξε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαπαλλαγή. Και στον τομέα των εξόδων, υπήρξε σπατάλη τεράστια. Μόνο απ’αυτά θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

PP: Είσαστε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές. Είχατε μια καλή προσωπική σχέση. Πώς είναι η σχέση σας τώρα; Τι καταλογίζετε στον Αλέξη Τσίπρα;

Μ. Γλέζος: Εγώ δεν προσωποποιώ τα θέματα. Εγώ κοιτάζω πολιτικές. Η πολιτική που ακολούθησε, η πολιτική που δημιούργησε είναι εντελώς αντίθετη με όλα όσα είχαμε συζητήσει προηγούμενα.

PP: Έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα αναμενόμενα πλήγματα στη διαπλοκή; Τι σκοπεύει να κάνει η ΛΑΕ για αυτό το φαινόμενο; 

Μ. Γλέζος: Στη ΛΑΕ δεν έχουμε συζητήσει τι θα κάνουμε για την πάταξη της διαπλοκής. Όλοι λένε ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα. Αλλά αυτό είναι το μισό της λύσης.

Έχουν γίνει και συλλήψεις, έχουν υπάρξει και καταδίκες κι έχουν επιστραφεί χρήματα. Το κακό εξακολουθεί να γίνεται; Εξακολουθεί.

Άρα η λύση δεν είναι αυτή μονάχα. Η λύση είναι να δημιουργήσεις τέτοιους θεσμούς ώστε ο άλλος να μην έχει τη δυνατότητα να κλέβει.

Πχ. στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία υπήρχε ο θησαυροφύλακας. Κρατούσε το ταμείο. Οι αρχαίοι Αθηναίοι, ο Σόλωνας του είπε: “Επάνω στο μέλι κάθεσαι, θα γλύψεις. Λοιπόν θα σε εμποδίσω. Και το μόνο εμπόδιο που μπορώ να βάλω είναι να σε κάνω θησαυροφύλακα μόνο για μια μέρα”.

Υπήρχε αυτός που διαχειριζόταν το ταμείο, ο προκάτοχός του που είχε διδάξει τη δουλειά και ο επόμενος που έπρεπε να μάθει. Επειδή όμως οι τρείς μπορούσαν να φτιάξουν “μαφία” αν ήταν από την αρχή γνωστό ποιοι θα έπαιρναν τις θέσεις, έκαναν την επιλογή με κλήρωση.

PP: Πώς και με ποιες δυνάμεις μπορεί να διαμορφωθεί μια προοδευτική κυβέρνηση για τον τόπο; 

Μ. Γλέζος: Μόνο με τις δυνάμεις που θα κατανοήσουν ότι όλη η υπόθεση εξαρτάται απ’ αυτούς τους ίδιους. Τώρα που ήμουν “εξορία” στις Βρυξέλλες έρχονταν άνθρωποι προοδευτικοί, κυρίως νέοι, και μ έβλεπαν.

Τους ρωτούσα τι συμπέρασμα βγάζουν. Μου έλεγαν “δεν πρέπει να αποφασίζει άλλος για μένα”. Εγώ απαντούσα ότι υπάρχει και συνέχεια στην πρόταση: Όχι μόνο δεν θέλω να αποφασίζει άλλος για μένα αλλά αξιώνω και απαιτώ να συμμετέχω στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

PP: Ήταν “εξορία” για σας οι Βρυξέλλες; 

Μ. Γλέζος: Έβλεπα τους ανθρώπους στους δρόμους να μην λένε “καλημέρα” μεταξύ τους αλλά στο ένα χέρι να κρατούν ένα σκυλί και στο άλλο μια βαλίτσα και να προχωρούν. Οπως οι άνθρωποι δεν μίλαγαν έτσι και τα σκυλιά δεν μυρίζονταν μεταξύ τους.

Μια μέρα είδα έναν αλανιάρη σκύλο να γαβγίζει  και το αφεντικό του έπιασε την μύτη… Αναρωτήθηκα τι να σέρνει ο άνθρωπος αυτός στο άλλο χέρι. Μήπως μεσ’ τη βαλίτσα κρατούσε την ύπαρξή του μεταλλαγμένη σε χαρτιά;

PP: Έχετε δώσει τεράστιες μάχες για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αυτό; 

Μ. Γλέζος: Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έχει πάρει τον καλύτερο δρόμο που θα μπορούσε να πάρει. Έχει περάσει στα χέρια του γερμανικού λαού. Έχουν σχηματιστεί επιτροπές από Γερμανούς πολίτες σε Φραγκφούρτη, Αμβούργο, Βερολίνο και σχηματίζεται τώρα πανγερμανική επιτροπή που θα αξιώσει από τη γερμανική κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Τι άλλο καλύτερο;

Δεν ζητάμε να πληρώσει ο γερμανικός λαός αλλά οι εταιρείες: η Siemens, η Croup, η Deutche Bank που θησαύρισαν στη κατοχή.

presspublica.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ