Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου για την απομόνωση του Κατάρ. Την εμπλοκή του έσπευσε να αποκαλύψει ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ η Σαουδική Αραβία διευκρίνισε ποιοι είναι οι «τρομοκράτες» που στηρίζει το Κατάρ. «Το Κατάρ πρέπει να σταματήσει την υποστήριξη της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υπονομεύουν την παλαιστινιακή και Αιγυπτιακή ηγεσία, αλλά και να διακόψει να στηρίζει εχθρικά μέσα ενημέρωσης (Al Jazeera)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ Αλ Τζουμπέιρ.
«Είναι τόσο καλό να βλέπω ότι η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά και 50 χώρες ήδη αποδίδει καρπούς», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter. Όπως τόνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή επισήμανε πως πρέπει να πάψει η χρηματοδότηση των τζιχαντιστών και «όλοι οι ηγέτες του έδειξαν το Κατάρ». Ο ίδιος ζήτησε άμεση δράση και ηγέτες των χωρών του Κόλπου του υποσχέθηκαν πως θα υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή. «Αυτό θα είναι ενδεχομένως η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας» τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση των χωρών να απομονώσουν το Κατάρ.
Και μπορεί το Κατάρ να κατηγορείται από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου πως στηρίζει την τρομοκρατία, ωστόσο σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων που είχαν διαρρεύσει στο παρελθόν, η χώρα που είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τους τζιχαντιστές και τους υποστήριζε οικονομικά ήταν η Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για τη χώρα με την οποία ο Τραμπ υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία μαμούθ για πώληση όπλων και σύμφωνα με τους αναλυτές ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να την καταστήσει κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.
Από την άλλη το Κατάρ είναι γεγονός πως έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους της Γάζας αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την οργάνωση του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στην Αίγυπτο από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Σίσι από την πλευρά του έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος τον υποδέχτηκε θερμά στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς τον «υπέροχο φίλο και ισχυρό σύμμαχο»
Η στοχοποίηση του Κατάρ ως «υποστηρίκτη τρομοκρατών» τους βολεύει όλους, καθώς πίσω από τις προφάσεις βρίσκονται δύο σημαντικά ζητήματα: Ο έλεγχος της περιοχής και οι στενές επαφές που φέρεται να έχει το Κατάρ με το Ιράν, τον «προαιώνιο» εχθρό των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών του Κόλπου. Ένα ακόμη ζήτημα που έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση του Τραμπ είναι η κάλυψη των πολέμων στη Μέση Ανατολή από το Al Jazeera, το δίκτυο που έχει τη βάση του στη Ντόχα.
Η «οικονομική άνθηση» του Κατάρ έχει ενισχύσει το ρόλο του στην περιοχή, παίρνοντας σημαντικό μερίδιο και κυρίως αμφισβητώντας τη δεσποτεία της Σαουδική Αραβία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρώτο σε εξαγωγές φυσικού αερίου και τρίτο παγκοσμίως σε αποθέματα, το Κατάρ αμφισβητεί πλέον την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας.