Συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και με αίτημα την ανάκληση της καταδικαστικής απόφασης κατά των τριών μαθητών στους οποίους επιβλήθηκε κοινωνική εργασία ογδόντα ωρών για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Ρέθυμνο.
Με κύριο σύνθημα «Με καταδίκες και αποβολές δεν τρομοκρατούνται μαθητές» οι διαδηλωτές απαίτησαν να μην υπάρξει στο μέλλον παρόμοια συμπεριφορά εκπαιδευτικού ενάντια σε μαθητές, που θα τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Παρέδωσαν μάλιστα ψήφισμα στον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ανδρέα Ταξάκη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μεριμνήσει για τους συμμαθητές τους οι οποίοι έχουν καταθέσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Από την πλευρά τους, οι καθηγητές και μέλη της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ζήτησαν να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση ως «κατάπτυστη», ενώ έχει κατατεθεί η πρόταση για διαγραφή του διευθυντή του Γυμνασίου από την ΕΛΜΕ.
Οι μαθητές απαίτησαν μέσα από τα συνθήματα τους να παρθεί πίσω η απαράδεκτη και τρομοκρατική απόφαση:
«Οι καταδίκες θα πέσουν στο κενό δε τρομοκρατούμαστε απ΄ το σύστημα αυτό.
Ούτε με καταδίκες ούτε μ’αποβολές δε τρομοκρατούνται οι μαθητες.
ΟΧΙ στα μαθητοδικεία οι μαθητές στους δρόμους για δωρεάν παιδεία.»
Συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία ύστερα από απόφαση των 15μελών και 5μελών του 1ου,2ου,3ου Γυμνασίου, Μουσικού Γυμνασίου, Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Όπως ανέφεραν οι μαθητές στο ψήφισμα που κατέθεσαν στο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Α.Ταξάκη:
«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τρομοκρατήσει μαθητές που αγωνίστηκαν για το αυτονόητο τους δικαίωμα στην μόρφωση. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση δείχνει ότι στόχος της συγκυβέρνησης, του κράτους και της ΕΕ είναι να καταστέλλεται όποιος σηκώνει κεφάλι ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν το λαό και τη νεολαία της χώρας μας. Συνδέεται με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα πλαίσια του 4ου μνημονίου και βάζει πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.
Αν νομίζουν ότι με αυτά τα μέτρα ο λαός θα κάθεται παθητικά να δέχεται τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους είναι γελασμένοι. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι όσα μέτρα καταστολής και να πάρουν, δεν τρομοκρατείται.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ρεθύμνου που καταδικάστηκαν.
Απαιτούμε τη κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες!»
Οι μαθητές κατέθεσαν το ψήφισμα στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατάφεραν να αποσπάσουν την δέσμευση του διευθυντή Β΄θμιας ότι θα παρέμβει προκειμένου να παρθεί πίσω η καταδικαστική απόφαση!
Στο τέλος της πορείας οι μαθητές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους μπροστά και στην επανάληψη της δίκης στο Ρέθυμνο στις 19/6.
Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί και φοιτητές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΤΕΙ, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, κοινωνιολογίας. ΠΤΔΕ-ΠΤΠΕ κατήγγειλαν με τη σειρά τους τη τρομοκρατική πράξη που έγινε σε βάρος των 3 μαθητών ζητώντας την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία και απαιτώντας την κατάργηση των νόμων που στήνουν νέα μαθητοδικία!
Αντίθετος σε μία τέτοια απόφαση τάσσεται μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Ταξάκης επιμένοντας ότι στη συνέλευση της ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και στη οποία θα παρευρίσκεται, θα ζητήσει να μην περιθωριοποιηθεί ο 60χρονος διευθυντής, ο οποίος «έχει και πολύ καλή μεταπτυχιακή εκπαίδευση αλλά και πολύ καλό επίπεδο». «Θεωρώ ότι ο υπερβολικός του φόβος από το τι μπορούσε να συμβεί στην κατάληψη αλλά και η μη δυνατότητά του για κατανόηση των μαθητών εκείνη την περίοδο, τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά» είπε ο κ. Ταξάκης επισημαίνοντας παράλληλα την ανησυχία του τότε αστυνομικού διευθυντή Ρεθύμνου, ο οποίος σε επικοινωνία μαζί του, είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την εμμονή του διευθυντή του σχολείου για δίωξη των μαθητών.
«Στα 22 χρόνια μου ως διευθυντής ουδέποτε προσπάθησα να εμποδίσω τη διαμαρτυρία ή τους αγώνες των μαθητών. Όμως όταν έβλεπα ότι δεν είχαν συμπαράσταση από τους γονείς ή έφταναν σε οριακό σημείο μπορεί να ήμουν αντίθετος αλλά ποτέ δεν οδήγησα στη δικαιοσύνη τους αγώνες τους. Απεναντίας μέσα από το διάλογο και την επικοινωνία με τα παιδιά, πάντα το τελικό αποτέλεσμα ήταν η συμπόρευση και η αλληλοκατανόηση», είπε στο ΑΠΕ ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Τέλος συμπλήρωσε: «Οι μαθητές είναι παιδιά μας και φυσικά δεν ποινικοποιούμε ούτε τους αγώνες τους ούτε τις διαμαρτυρίες τους. Δεν είμαι σύμφωνος σε τίποτε το ακραίο. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που είναι δύσκολες για όλους μας και πρέπει να επενδύσουμε στο διάλογο και το ήρεμο κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ