Η πρώτη επιστολή που έλαβε ο Ερντογαν από την Ευρώπη μετά την επανεκλογή του, δεν ήταν ακριβώς κάποιου είδους “συγχαρητήρια”.
Ήταν αντίθετα ένα άκρως αυστηρό κάλεσμα από την κορυφαία Ένωση στον χώρο του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη, για την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτών.
Μετά το τελευταίο τέταρτο “όχι” της Τουρκίας, στην αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων ( European Criminal Bar Association), η κορυφαία, Ένωση Ποινικού Δικαίου στην ήπειρο, παρενέβη στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτών, λαμβάνοντας πλήρη θέση επ’ αυτής, ως θέμα ευρύτερου ευρωπαικού ενδιαφέροντος.
Με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την επόμενη των τουρκικών εκλογών της 24/6/2018, και συνυπογράφεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Vincent Asselineau και τον Βρετανό Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Scott Crosby, αναλύεται διεξοδικά η αντίθεση της σύλληψης και κράτησης με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις που διέπουν τις σχέσεις των Κρατών.
Η Ένωση καυτηριάζει επίσης τη στάση της Τουρκίας, που σε παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, αφού προχώρησε σε ανυπόστατη σύλληψη κατά αθώων προσώπων, εντάσσει αυτήν σε πολιτικές σκοπιμότητες που αφορούν την ανταλλαγή αυτών με τα διωκόμενα από το καθεστώς πρόσωπα, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Η ανεπίτρεπτη επιρροή της πολιτικής εξουσίας στην υπόθεση, η κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών και η καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης βρίσκονται εκτός κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας.
Ζητείται δε η άμεση απελευθέρωση και επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Η άνω Παρέμβαση απεστάλη επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Abdulhamit Gül,
στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Liliane Maury-Pasquier ( εξελέγη εχτές) και τον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Michele Nicoletti.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης μπορεί να βρεθεί εδώ:
Η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται ως πολύ σημαντική καθώς “αποδομεί” το τουρκικό κατηγορητήριο από άποψη Διεθνούς Δικαίου, υποδεικνύοντας την Τουρκία ως “διεθνή παραβάτη” στην υπόθεση αυτή. Προέρχεται δε από την κορυφαία ένωση του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη, μέλη της οποίας αποτελούν διακεκριμένοι δικηγόροι, δικαστές, ακαδημαικοί από όλη την ήπειρο ( Ο πρώην Προεδρος του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Dean Spielmann είναι εξέχων μέλος κλπ).
Η άποψη αυτή θα είναι βαρύνουσα, για μελλοντικές συνέπειες της Τουρκίας από ευρωπαικούς και διεθνείς οργανισμούς, για την υπόθεση.
Την πρόταση εισηγήθηκε ο Έλληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων. Ο ίδιος πιστεύει ότι η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση και επιστροφή των ελλήνων στρατιωτών είναι θέμα τιμής για τον ευρωπαικό νομικό πολιτισμό.