Μετά τις καταγγελίες των Ερρίκο Μηλιάρη, Χάρη Τζωρτζάκη και Γιάννη Νιάρρο ακόμη ένας ηθοποιός δημοσιοποίησε την προσωπική του εμπειρία με τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα.
Ο Αλέξανδρος Βάρθης ξεκαθαρίζει πως η δική του εκδοχή ήταν πιο «χαλαρή» και περιορίστηκε σε ερωτήσεις του τύπου: «πόσο την έχεις», «τι χρώμα εσώρουχο φοράς», «πες μου τα βρώμικα μυστικά της εφηβείας σου» και φυσικά το καλύτερο «πόσο βαθιά μπορείς να φτάσεις για έναν ρόλο»;
Όπως αναφέρει μάλιστα ο 37χρονος ηθοποιός, ο σκηνοθέτης του ζήτησε εχεμύθεια.
Στη μέση της κουβέντας σηκώθηκε και έφυγε και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξανδρου Βάρθη:
«Διάβασα την κοινή ανακοίνωση των Ερρίκος Μηλιάρης, Χάρης Τζωρτζάκης και @YiannisNiarros που αφορά στην υπόθεση Κώστας Ζάπας. Είχα και εγώ μια ανάλογη εμπειρία, ευτυχώς για εμένα σε πολύ πιο «χαλαρή» εκδοχή που περιορίστηκε σε ερωτήσεις τύπου «πόσο την έχεις», «τι χρώμα εσώρουχο φοράς», «πες μου τα βρώμικα μυστικά της εφηβείας σου» και φυσικά το καλύτερο «πόσο βαθειά μπορείς να φτάσεις για έναν ρόλο». Μου ζήτησε εννοείται να είμαι απόλυτα εχέμυθος και ότι οι ερωτήσεις που μου έκανε ήταν μόνο για τον σκοτεινό ρόλο του πρωταγωνιστή. Στην μέση της κουβέντας σηκώθηκα και έφυγα και δεν τον ξανασυνάντησα ποτέ. Όλα αυτά το μακρινό 2011. Η τόσο μεγάλη παραγωγή που υποσχόταν, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί φυσικά… Το ποστ αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την υπόθεση αυτή καθαυτή αλλά με την αντιμετώπιση του αδηφάγου Διαδικτύου που καθρεφτίζει ένα μέρος (θελω να πιστεύω) της κοινωνίας μας. Δυστυχώς… Προσέξτε παρακαλώ τα σχόλια».
«Δεν απαγορεύεται να ζητήσεις γυμνό» – Η απάντηση Ζάπα στις καταγγελίες ηθοποιών για παρενόχληση
Απαντώντας νωρίτερα στις καταγγελίες των τριών πρώτων ηθοποιών ο σκηνοθέτης ανέφερε:
«Σχετικά σε όσα αναφέρονται για εμένα στο fb και στα ΜΜΕ
Στις ταινίες μου αναφερόμουν πάντα στη σεξουαλικότητα. Στις ενορμήσεις ζωής και θανάτου στη σεξουαλικότητα. Κατήγγειλα την ενδοοικογενειακή βία καθώς και την βία κάθε μορφής. Υπάρχουν σκηνές με γυμνό, αυνανισμό, στύση, βιασμό, σεξ. Όμως πάντα ως καταγγελία ή ως κυνισμό απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας και όχι ως αυτοσκοπό. Αυτονόητα ένας ηθοποιός θα βρεθεί γυμνός. Αν το θελήσει. Αυτά τα πράγματα δεν επιβάλλονται. Δεν απαγορεύεται να ζητήσεις γυμνό όταν ορίζεται από το καλλιτεχνικό έργο. Και στις οντισιόν. Δεν απαγορεύεται η ελευθερία της έκφρασης. Είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα. Μπορείς να ζητήσεις κάτι από κάποιον. Μπορεί ο άλλος να το αρνηθεί. Δεν επιβάλλεται στον καλλιτέχνη πως θα πραγματοποιήσει το έργο του. Συμφωνείς ή διαφωνείς. Φανταστείτε τον Παζολίνι να απολογείται γιατί ζήτησε γυμνό για το SALO. Ή τον Λαρς φον Τριερ για τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ με την περιβόητη σκηνή ομαδικού σεξ. Ίσως προσπαθείτε να ορίσετε τι είναι ηθικά σωστό και τι λάθος. Όμως προσωπικά δεν μπορώ να προσφέρω κάποιο αντάλλαγμα, γιατί δεν κατέχω κάποια εξουσία για να την καταχραστώ. Δεν έχω αξίωμα. Δεν είμαι θεσμικός. Δεν είμαι διάσημος. Είμαι ένας εύκολος στόχος. Ουδέποτε έχω πιέσει κανέναν να λειτουργήσει με τρόπο που δεν επιθυμεί και κάθε ηθοποιός είναι σε θέση να αποφασίσει που θέλει να συμμετέχει και που όχι. Θλίβομαι για την προσβολή της προσωπικότητάς μου και την στοχοποίησή μου και υπενθυμίζω στους επικριτές μου ότι υπάρχουν και άλλοι σκηνοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο που ακολουθούν αντίστοιχο τρόπο κινηματογράφησης. Θλίβομαι όμως ακόμα περισσότερο που κανείς δεν σχολίασε τις τοποθετήσεις των ηθοποιών Μηλιάρη και Νιάρου, που στις αναρτήσεις τους εναντίον μου δηλώνουν: “Όλοι και όλες να δημιουργήσουμε έναν συλλογικό εκφοβισμό” “…Θα τον κάνει όπως και άλλους του σιναφιού του να φοβηθούν, να μαζευτούν, ή και να εξαφανιστούν από τον χώρο”, “Στις δραματικές σχολές μαζί με το απολυτήριο να υπάρξουν λίστες με ονόματα από τέτοιους τύπους”. Πίστευα ότι η εποχή των απαγορευμένων καλλιτεχνών και των μαύρων λιστών είχε παρέλθει.
Κώστας Ζάπας».