13.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Μείωση από 30% έως 70% στις βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Απογοητευτικά είναι τα βροχομετρικά στοιχεία που δημοσίευσε η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος 2015 – Μάρτιος 2016. Η αξιολόγηση των δεδομένων, από 32 σταθμούς, κατέδειξε  ότι κατά το τρέχον έτος η βροχόπτωση στην Κρήτη εμφανίζει σημαντική μείωση.

Συνοπτικά:

α) σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας 2010-2015 η μείωση στον Ψηλορείτη – περιοχή νομού Ρεθύμνης είναι της τάξης από 30% έως 50%, στη δυτική Κρήτη, κεντρικό Ηράκλειο και Λασιθιώτικα όρη της τάξης 50% έως 60% και στην περιοχή της Σητείας- Ζάκρου από 60% έως 70% !!!

β) σε σύγκριση με το προηγούμενο υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος 2014- Μάρτιος 2015) η μείωση σε όλη την Κρήτη είναι της τάξης 50% έως 70% με εξαίρεση τον Ψηλορείτη που είναι της τάξης 30% έως 50%.

Συνίσταται σε όλους τους χρήστες νερού να εφαρμόσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση νερού ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Η αξιολόγηση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Μαρίνο Κριτσωτάκη και η συλλογή των στοιχείων από τον κ.  Μ. Τζορμπατζάκη Τεχνικό της Διεύθυνσης Υδάτων

 

Μέτρα περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεων

Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις, από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι και τον Απρίλιο 2016, είναι πολύ περιορισμένες τόσο σε σχέση με τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που θα προκύψουν από την μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα ορθής διαχείρισης του διαθέσιμου νερού:

Α. Οι καταναλωτές του νερού ύδρευσης (απλοί χρήστες – υπεύθυνοι ξενοδοχειακών μονάδων κλπ.)

  • Να ελέγχουν και να επιδιορθώνουν άμεσα τυχόν διαρροές στο υδρευτικό τους δίκτυο και εφόσον κριθεί σκόπιμο να αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ή προβληματικά δίκτυα και τον γενικό εξοπλισμό.
  • Να περιορίζουν τον καθαρισμό της αυλής ή των κοινόχρηστων χώρων και όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν σκούπα και ειδικά πιεστικά μηχανήματα, αντί για τρεχούμενο νερό.
  • Να αποφεύγουν το πλύσιμο των αυτοκινήτων.
  • Να αρδεύουν τον κήπο και τους χώρους πρασίνου είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα, και να αποφεύγουν την άρδευση όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι μεγάλες

Β. Οι καλλιεργητές – χρήστες του νερού άρδευσης

  • Να επιλέγουν το σύστημα της στάγδην άρδευσης ως το πιο κατάλληλο σύστημα για την εξοικονόμηση νερού στις περιπτώσεις που θεωρείται επιβεβλημένη η άρδευση. Για το λόγο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση υπαρχόντων δικτύων άρδευσης με συστήματα στάγδην.
  • Να αρδεύουν τις καλλιέργειες είτε κατά τις νυκτερινές ώρες είτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
  • Να αποφεύγουν την άρδευση όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, για την αποφυγή μεγάλης εξάτμισης.
  • Να προσαρμόζουν το πρόγραμμα άρδευσης (διάρκεια ποτίσματος-επανάληψη) στις εδαφικές συνθήκες και στην διαθέσιμη ποσότητα νερού, μετά από οδηγίες των τοπικών γεωπόνων, ώστε να αποφεύγεται η κατείσδυση του νερού και η έκπλυση θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
  • Να ελέγχουν συχνά τα δίκτυα μεταφοράς του νερού για τυχόν διαρροές και κακή λειτουργία.
  • Να περιορίσουν τις υδροβόρες καλλιέργειες και να αποφύγουν κατά το δυνατόν την φύτευση  νέων καλοκαιρινών καλλιεργειών.

Γ. Οι φορείς παροχής νερού ύδρευσης και άρδευσης (π.χ. Δ.Ε.Υ.Α., Τ.Ο.Ε.Β., Δήμοι κλπ.)

  • Να προβούν σε τοποθέτηση υδρομέτρων για τον έλεγχο της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού.
  • Να επιβάλουν κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική και μέτρα περιορισμού της αλόγιστης χρήσης και σπατάλης νερού από τους καταναλωτές.
  • Να ελέγχουν και να συντηρούν τακτικά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού, προς αποφυγή διαρροών και να αποκαθιστούν άμεσα οποιεσδήποτε βλάβες παρουσιαστούν.
  • Να αποφεύγουν την υπεράντληση των ευαίσθητων υδροφορέων ώστε να περιοριστεί η ενδεχόμενη πτώση στάθμης και η υφαλμύρινση ιδίως στους παράκτιους υδροφορείς.
  • Να προβούν σε ενημέρωση και σε έκδοση οδηγιών σχετικά με τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και σπατάλης του νερού που μπορούν να λαμβάνουν ατομικά οι καταναλωτές νερού.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ